Având în vedere contextul educațional în care ne aflăm, cu multe provocări și necesitatea formării și dezvoltării competențelor de predare online, Casa Corpului Didactic Prahova a inițiat și a derulat începând cu luna mai, o serie de programe adresate cadrelor didactice din județul Prahova.
Astfel, au fost organizate workshop-uri, conferințe, cursuri de formare avizate sau acreditate de Ministerul Educației și Cercetării, promovate pe site-ul instituției și în toate unitățile de învățământ din județ, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova și cu responsabilii de formare continuă din școli.
În această perioadă, la programele de formare online, (Metodica predării online, Invățarea asistată de calculator, Educația digitală, Noile tehnologii informaționale computerizate în grădiniță și în școală, Elemente de didactică pentru debutanți și stagiari, Evaluarea – componentă esențială a procesului didactic), au participat gratuit, peste 1000 de cadre didactice din județ. În cadrul acestor programe, a fost realizată o colecție de 10 publicații cu articole în care dascălii prahoveni au împărtășit experiența lor în ceea ce privește predarea și învățarea online.
De asemenea, în cadrul proiectului național CRED – Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți, inițiat de Ministerul Educației și Cercetării, au fost formate în lunile iunie si iulie, 95 de cadre didactice care au participat la 120 de ore, exclusiv online. Până la finalul proiectului, în acest program vor fi instruiți aproximativ 1500 de profesori din învățământul primar și gimnazial, în județul Prahova. Acest program vizează, printre altele, dezvoltarea de noi abilități în procesul de predare-învățare, oferă instrumente valoroase, resurse educaționale deschise, dar și resurse umane pregătite pentru sistemul educațional actual care este în plină reconfigurare.
În luna august, Casa Corpului Didactic Prahova a organizat webinarii pentru administratorii platformelor educaționale din școli, având în vedere faptul că în fiecare unitate de învățământ trebuie să existe o platformă funcțională.
Toate activitățile au fost promovate în școli și pe site-ul instituției (ccdph.ro), astfel încât să se asigure egalitatea de șanse și transparența privind accesul la informațiile publice.
Aceste demersuri de informare și formare a cadrelor didactice prahovene continuă, astfel încât acestea să fie pregătite pentru desfășurarea lecțiilor online, parțial sau integral, în funcție de contextul epidemiologic în care ne vom afla la momentul respectiv.
Director, prof. Cazacu Daniela Mariana