România, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor cu dizabilități

0
Capture_66272.JPG

Capture_66272.JPG

Protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Asociația Alfabetul Scripor va fi semnat săptămâna viitoare. Acest act prevede implementarea la nivel național și a acestui tip de alfabet.

Tudor Paul Scripor este cel care inventat Alfabetul Scripor, inveția sa fiindu-i premiată la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă și a primit Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania.

Pentru implementarea, în premieră, a acestui program, au fost purtate discuții între Tudor Paul Scripor și ministrul Educației, Monica Anisie, care au evidențiat multitudinea de avantaje directe de care persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilități, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, le vor avea prin utilizarea alfabetului tactil al culorilor. Acesta oferă soluții concrete și le va permite persoanelor în cauză accesul la educație incluzivă în mod complet, gratuit și voluntar.

După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, permițând tuturor să trăiască complet și accesibil într-o lume covârșitor vizuală.

Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin atingere.

Sursa: edu.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here