prezenta_scoala_627f2.jpg

Profesorii se bucură de o protecție sporită, din acest an! În acest sens, Parlamentul a adoptat legea care le conferă măsuri suplimentare de apărare în fața părinților violenți, dar și a elevilor.

Noile norme oferă o protecție sporita personalului didactic din învățământul preuniversitar și prevăd pedepse aspre, inclusiv pentru elevii care au împlinit 14 ani, în cazul in care profesorii sunt amenințați, loviți sau chiar jefuiți.

Legea urmează să fie trimisă spre promulgare președintelui României.
Asociația VeDem Just citează într-o postare pe facebook, preluată de ziare.com câteva paragrafe din noua lege:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„- amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui profesor aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se vor sancționa mai aspru: limitele de pedeapsă prevăzute de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime.

De exemplu, pentru amenințare pedeapsa va fi de la 4 luni la un an și trei luni închisoare; pentru lovire va fi 4 luni - 2 ani și 8 luni; dacă vătămarea necesită până în 90 zile de îngrijiri medicale, pedeapsa va fi de la 8 luni la 6 ani și 8 luni; pentru vătămari mai grave va fi de la 2 ani și 8 luni la 9 ani și 4 luni;

- pentru comiterea oricărei infracțiuni împotriva profesorului sau a bunurilor lui ori a membrilor familiei sale în scop de intimidare sau răzbunare: limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime. De exemplu, pentru distrugere sau violare de domiciliu pedeapsa va fi 4 luni - 2 ani și 8 luni închisoare; pentru furt va fi 8 luni - 4 ani închisoare

- directorii care află la școală de comiterea unei astfel de infracțiuni sunt obligați să anunțe imediat procurorul. Dacă nu o fac, art. 267 din Codul penal spune că e infracțiune"

Proiectul a fost inițiat de Șerban Nicolae (PSD), după ce în spațiul public au fost mediatizate mai multe situații în care cadre didactice erau umilite sau agresate de către elevi și/sau părinți

Foto cu caracter ilustrativ

prezenta_scoala_8b512.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg