Țepele în mediul online sunt din ce în ce mai dese în ultima perioadă. Recent, sub brand-ul Media Galaxy se desfășoară o campanie de tip scam care promite clienților, o reducere fantastică, un aparat de cafea la doar 49 de lei.
Deși raportată ca „scam”, respectiva reclamă continuă să apară în feed-ul utilizatorilor de Facebook și asta se întâmplă de ceva vreme.
Concret, pe Facebook, prin intermediul unei reclame „sponsorizate”, apare un espressor ca vândut de Media Galaxy, cu 49 de lei. În momentul în care este accesat link-ul, adresa la care este redirecționat clientul nu are nicio legătură cu Media Galaxy.
Pentru a grăbi achiziționarea, clientului i se apune că mai sunt doar opt aparate, și că ar fi bine să se grăbească pentru a nu rata „prețul promoțional”.
Prin apăsări de butoane, se ajunge în final la o pagină unde se face plata și unde trebuie introduse datele personale și datele de pe card. Pariu că nu veți primi niciun aparat de cafea la 49 de lei?
Pagina de plată pare de încredere, având sigla Visa și mențiunea că plățile sunt securizate. Este, deci, o țeapă bine construită, astfel încât clientul să aibă încredere și să plătească.
Media Galaxy a tras semnal de alarmă în luna februarie 2025
În urmă cu aproximativ două luni, Media Galaxy a postat, pe pagina proprie de Facebook, o atenționare cu privire la această tentativă de înșelătorie.
„Atenție la campaniile frauduloase de pe rețelele sociale, care folosesc elemente de identitate vizuală corespondente brand-ului Media Galaxy!!
Fiți vigilenți! Analizați cu atenție sursa ofertelor și evitați accesarea link-urilor suspecte care vă pot compromite datele personale.
Recomandări de siguranță:
Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media! Folosiți mereu o soluție de securitate pentru scanarea lor, atunci când aveți suspiciuni.
Verificați existența unui concurs sau a unei promoții pe canalele oficiale Media Galaxy în numele căruia se desfășoară campania: https://www.facebook.com/MediaGalaxy
Verificați data la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.
Raportați astfel de mesaje de tip scam, dar și conturile care contribuie la popularizarea lor, către rețeaua de social media”, au postat, pe data de 14 februarie, reprezentanții Media Galaxy.
Cu toate acestea, reclama falsă continuă să apară, indiferent de raportările care există. Unde sunt instituțiile statului care, se presupune, ar trebui să protejeze consumatorii de astfel de conținut înșelător?