Anul 2023 aduce schimbări importante în industria turismului și ospitalității. De acum înainte, clienții vor fi întrebați în momentul în care primesc nota dacă vor să lase și bacșiș.
Suma va fi trecută clar și pe nota de plată și, în acest fel, statul va putea impozita și aceste venituri pe care ospătarii, barmanii ori bucătarii le au pe lângă salariu.
Totodată, de la 1 ianuarie s-a majorat TVA-ul pentru restaurante, de la 5 la 9%, ceea ce duce la noi scumpiri.
Citește și: Cât costă benzină și motorina luni, 2 ianuarie, la Ploiești
Noua lege a intrat în vigoare pe 1 ianuarie și, potrivit legii, cei care încasează bacșiș, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei.
Din totalul bacșișului lăsat de clienți, 10% reprezintă cota care se duce sub formă de impozit la stat, restul rămânând pentru angajați.