Peste două mii de posturi din ANAF ar urma să fie tăiate – PROIECT

0
anaf_dbf10.jpg

anaf_dbf10.jpg

Ministerul de Finanţe a publicat un nou proiect de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală care prevede tăierea a două mii de posturi neocupate de inspectori şi a 150 de posturi de conducere. Ar urma să apară noi direcţii de specialitate la nivelul autorităţii fiscale.

Noul proiect de reorganizare, pus în dezbatere publică, vine după ce acum câteva săptămâni a fost redus numărul de vicepreşedinţi din cadrul ANAF de la 4 la 3. Astfel, numărul posturilor alocate ANAF se reduce de la peste 27.000 la 25.000, în timp ce funcțiile de conducere se reduc cu circa 5%, scrie Europa FM.

Conform notei de fundamentare, Direcţia Antifraudă Fiscală va fi reorganizată prin diminuarea numărului de direcţii din cadrul aparatului central, a numărului de servicii atât de la nivel central cât şi teritorial, ceea ce va conduce la reducerea numărului de posturi cu 45% faţă de numărul actual de posturi de conducere.

Proiectul vorbește și despre înființarea Direcţiei generale de management al riscului, în subordinea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ca urmare a preluării activităţii de analiză de risc de la structurile cu atribuţii în acest domeniu.

De asemenea, direcţia nouă vizează includerea inspecţiilor fiscale cu ţinte clar definite şi transmiterea cazurilor către instanţele care se ocupă de cazurile penale, precum şi colectarea arieratelor şi a sumelor stabilite suplimentar, mai spune sursa citată.

Se înfiinţează şi Direcţia generală de strategie şi monitorizare a proceselor, în directa subordonare a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin reorganizarea Direcţiei generale de strategie şi relaţii internaţionale.

Noua structură va constitui un instrument al preşedintelui Agenţiei pentru estimarea veniturilor şi pentru urmărirea realizării veniturilor bugetului general consolidat, pentru monitorizarea periodică a activităţii instituţiei, a gradului de îndeplinire a obiectivelor asumate la nivel general şi specific, îmbunătăţirea proceselor de activitate şi, la nivel instituţional, îmbunătăţirea serviciilor oferite contribuabililor.

Unitatea de management a informaţiei vine și ea ca un element de noutate. Aici vor lucra experienţă de business, dar şi personal cu experienţă în domeniul IT pentru a accelera procesul de informatizare a agenţiei, priorităţile instituţiei în acest domeniu şi planurile aferente. Această structură va funcţiona în subordinea secretarului general al ANAF

Denumirea Direcţiei generale de planificare, monitorizare şi sinteză se va numi Direcţia generală de monitorizare venituri şi sinteză, cu menţinerea coordonării actuale şi fără modificarea atribuţiilor.

Totodată se va proceda la reanalizarea repartizării numărului de posturi pentru fiecare administraţie judeţeană, în funcţie de anumite criterii, precum: ponderea veniturilor colectate de fiecare organ fiscal în total venituri realizate, numărul şi dispersia în teritoriu a contribuabililor administraţi de organele fiscale din subordine, costul colectării înregistrat la fiecare unitate fiscală, mai scrie Europa FM.

Foto cu caracter ilustrativ

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău