Pe drumurile cu două benzi pe sensul de mers se întâmplă ca unii șoferi să circule pe banda a doua, cu viteză redusă, deși aceasta ar trebui folosită doar în cazul efecturăii unei manevre de depășire.
În astfel de situații, alți șoferi preferă să facă depășiri prin dreapta, pe prima bandă, pentru a nu fi acuzați de conducere agresivă dacă folosesc farurile pentru a-i determina pe ceilalți să le elibereze ”calea”.
Potrivit codului rutier, pentru a efectua o depășire, șoferul trebuie să verifice dacă vehiculul din față sau din spate nu a semnalizat o manevră similară.
Depășirea trebuie realizată pe partea stângă a vehiculului depășit, cu excepția cazurilor în care vehiculul respectiv virează la stânga, și poate fi depășit pe dreapta.
Așadar, depășirea prin dreapta, schimbând banda pentru a reveni pe banda 2, este interzisă.
„Depășirea prin dreapta este interzisă deoarece reprezintă un pericol. Legal, poți trece pe banda 1 și circula acolo, dar nu efectuezi manevra imediat. Dacă vehiculul de pe banda 2 nu revine pe banda 1, poți să-l devansezi, fără a schimba banda după ce ai trecut de el,” a explicat instructorul auto Marian Croitoru la Antena 3.
Șoferii care efectuează o depășire ilegală riscă o amendă de peste 1.300 de lei și suspendarea permisului pentru 60 de zile.
Cum ți se pare subiectul?
In primul rand nu spuneti nr de articol din codul rutier! In al doilea rand…daca un auto merge pe DN 1 spre Sinaia cu 70 km pe ora trebuie sa stea toata coloana in spatele lui? Cine a facut legea? Ce prgatire are???
Din cate mai stiu si eu aceasta manevra se numeste devansare, nu depasire, si este regulamentara. Pot sa trec pe prima banda, devansez masina de pe banda 2 si imi continui deplasarea pe banda 1. Asta se intampla foarte frecvent cand coloana de masini de pe banda 2 merge mai incet decat cea din banda 1, ce ar trebui sa fac, sa merg mai incet ca sa nu fac devansarea?
Ceea ce se descrie în articol nu este depășire, ci devansare!
Devansarea, spre deosebire de depășire, reprezintă deplasarea unui vehicul cu viteză mai mare comparativ cu altul, aflat pe același sens de circulație, dar pe o altă bandă, fără a fi necesară schimbarea benzii de rulare.
Aceasta este o manevră simplă și comună, mai ales pe autostrăzi sau drumuri cu două sau mai multe benzi pe sens, unde mașinile pot circula în paralel.
Conform Codului Rutier, Articolul 45, Alineatul 4, devansarea nu este sinonimă cu depășirea.
Este regretabil că ajung să fie publicate/postate astfel de articole.