cladiri hipodrom

După mai bine de doi ani de la semnarea contractului, astăzi a început, la Ploiești, recepția singurului hipodrom din România, pentru cursele de trap și galop.

Desfășurat pe o suprafață de peste 208.000 metri pătrați, Hipodromul a fost realizat după demolarea tribunei și a grajdurilor ridicate în perioada comunistă. Singurul element care a rămas în picioare a fost poarta de la intrare a fostului Hipodrom, considerată monument arhitectural. Poarta a fost reabilitată, însă accesul pe Hipodrom nu se va mai realiza pe aici, ci după ce parcurgi mai mulți zeci de metri, de la stația de autobuz.

Valoarea contractului, câștigat de Asocierea SC Construcții Erbașu și SC Total Strada SRL, cu lider de proiect SC Construcții Erbașu, s-a cifrat la peste 60 de milioane de lei.

Inițial, finanțarea urma să fie asigurată 50% din fonduri europene și 50% din fonduri din bugetul local. Cum lucrările nu au fost finalizate la timp, în 2015, municipalitatea ploieșteană s-a văzut nevoită să suporte costuri mult mai mari, la care s-au adăugat lucrări suplimentare de peste 3,1 milioane de lei, bani din care s-a realizat relocarea bazinului de apă, extinderea rețelei de canalizare, totul după ce s-au descoperit două izvoare subterane contaminate cu produse petroliere.

Mai exact de la Uniunea Europeană, Ploieștiul a primit numai 19,6 milioane de lei, în timp ce bugetul local a suportat peste 41,7 milioane de lei, la care se adaugă cele peste 3,1 milioane de lei pentru lucrări suplimentare.

Proiectul inițial, așa cum a fost prezentat la finele anului 2011, a presupus realizarea unui hangar pentru întreținere și depozitare materiale, a unui hangar pentru furaje, staluri pentru înșeuare, grajduri pentru cai (șapte clădiri identice), ronduri de mers și prezentare, clădiri tribune și parcare. Proiectul a inclus și două piste, una de trap și una de galop, Intrările în incinta Hipodromului au fost securizate, zona fiind dotată cu sisteme video. Tot potrivit proiectului inițial, aici urma să fie realizată o parcare VIP și o parcare la nivel.

În 2013 se vorbea și despre realizarea unor spații verzi, dar și a unor zone amenajate cu piatră naturală, montarea de bănci și coșuri de gunoi. (Citește și: Hotărâre Consiliul Local Ploiești). Unii ar putea spune că aceste lucruri se pot realiza în timp sau până la semnarea recepției.

 

În 2011, de altfel, Primăria Ploiești a obținut decizia de încadrare proict - revizuită, document care a stat la baza aprobării proiectului, cu investițiile sus-menționate. Dar asta este o altă discuție.

Astăzi, la începerea recepției la Hipodromul Ploiești, au fost prezente numeroase oficialități, atât din partea Consiliului Județean Prahova, cât și din partea Primăriei Ploiești, printre ele numărându-se președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, actualul viceprimar cu atribuții de primar, Cristian Ganea, precum și viitorul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, și deputatul Alexandri Nicolae.

Lumea multă a privit noua investiție, s-a minunat de cele două clădiri, cu arhitectură modernă, de cele două piste de trap și galop, dar și de dotările din interiorul clădirii destinate pentru VIP-uri, precum și pentru zona de pariuri. Asta pentru că există scări rulante, lifturi imense, grupuri sanitare, dar și o zonă care pe viitor va deveni restaurant, potrivit surselor noastre.

 

Puțini însă dintre cei prezenți au vizitat și zona grajdurilor pentru cai, unde, spun cârcotașii, boxele sunt cam neîncăpătoare. Explicația neoficială ar fi că aceste boxe nu sunt destinate cazării permanente a cailor, hipodromul fiind unul de tranzit. Mai exact, după terminarea competițiilor, fiecare proprietar își va lua calul acasă. Dacă partea cu spațiile mici a fost criticată, condițiile din interior sunt speciale. Fiecare boxă este dotată cu geam securizat, iar grajdurile sunt prevăzute cu curent electric, apă și instalații de climatizare.

Surprinzător, cei veniți la recepție și-au lăsat mașinile pe drumul principal, în spatele clădirilor, unde sunt tribunele.  Așa că, toată lumea a presupus că parcările imense pentru VIP-uri, prevăzute în proiectul inițial, acolo trebuie să fie, deși când spui parcare de VIP respectivul are pretenția să nu-și murdărească pantofii de praf și pietriș.

Cât privește mobilierul urban, toată lumea așteaptă ca acesta să apară în decor. La fel și zona cu piatră naturală. Oricum, acestea sunt mici detalii nesemnificative... Din stradă se zăresc patru statui imense...

 

După recepționarea lucrărilor de la Hipodrom, municipalitatea are de parcurs mai mulți pași în vederea omologării pistelor de trap și de galop.

Iată cum arată Hipodromul Ploiești:

hipodrom poarta monument

 

20160621 135943

hipodrom remedieri

hipodrom statui

scari rulante hipodrom ploiesti

20160621 141110

20160621 140041

20160621 135844

acces hipodrom

20160621 142501

20160621 141256

zona vip hipodrom

adrian dobre hipodrom

20160621 141827

20160621 135707

 

 

 

Eveniment
  • Joi, 19 Octombrie 2017
  • De Roxana Tănase

BNS va declanșa de luni proteste la Ploiești

Principala nemulțumire care va conduce la declanșarea de proteste, inclusiv la Ploiești, o reprezintă decizia guvernanților de a trece în sarcina angajaților a obligației de plata a dărilor către...