- Publicitate -

Cine sunt afaceriştii şi politicienii implicaţi în afacerea gunoiului din Prahova

Data:

Digi24 a difuzat un episod din serialul România furată dedicat gestionării frauduloase a deșeurilor. În cadrul reportajului, pe care îl puteți viziona AICI, a fost adusă în discuție și situația din Prahova, unde interesul politic s-a intersectat cu cel economic, în joc fiind proiecte de zeci de milioane de euro.

Digi24 a difuzat un episod din serialul România furată dedicat gestionării frauduloase a deșeurilor. În cadrul reportajului, pe care îl puteți viziona la finalul articolului, a fost adusă în discuție și situația din Prahova, unde interesul politic s-a intersectat cu cel economic, în joc fiind proiecte de zeci de milioane de euro.

- Publicitate -

 

"Rampa Telejean, înfiinţată în 1950, a fost închisă oficial în 2000. Lucrările de ecologizare au început abia în iulie 2014, ca parte a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor Prahova".
27 de milioane de euro din fonduri europene trebuiau cheltuiţi pentru ecologizarea gropii de la Teleajen, construirea a patru staţii de transfer, a uneia de sortare la Boldeşti Scăieni şi a uneia de tratare mecano-biologică la Ploieşti. Contractul a fost semnat, în februarie 2013, de fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
„Ştim foarte bine care au fost problemele cu ceea ce însemnă accesarea fondurilor europene de către România, mai cu seamă de către autorităţile publice locale. Până când a fost depus proiectul, până când a fost elaborat… sigur că a durat ceva timp”, spune Raul Petrescu, viceprimarul din Ploieşti.
Pentru groapa de la marginea Ploieştiului, contractul a fost atribuit în aprilie 2014, prin licitaţie publică, asocierii SC Iridex Group Construcţii SRL, SC Iridex Group Import Export SRL şi SC Urban Electric SRL.
Grupul Iridex are afaceri în domeniul construcţiilor şi salubrizării în mai multe zone din ţară. Potrivit Registrului Comerţului, fostul deputat conservator Corneliu Pascu este membru în consiliul de admistrație la mai multe societăţi din cadrul Grupului Iridex.
„Contractul pentru închiderea depozitului neconform din Prahova a fost câştigat prin hotărâre judecătorească. Ca urmare este exclusă orice implicare a domnului Pascu în decizia unei instanțe din România”, spune Liviu Birău, director general adjunct Iridex Group Construcţii.
SC Urban Electric SRL este deţinută, în părţi egale, de Valentina Harpău şi Mihail Ştefănescu. În 2014, Urban Electric SRL a avut o cifră de afaceri netă de aproape cinci milioane de euro (4.767.925), în timp ce profitul declarat a fost de 15 mii de euro (15.791).
Valentina Harpău era în 2009 director de cancelarie la Prefectura Prahova. Mihai Ştefănescu apare în interceptările din dosarul în care Gheorghe Boeru, patronul Romair Consulting SRL, este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală în urma unor contracte pentru lucrări de mediu, finanţate de Uniunea Europeană, în judeţul Prahova. În stenograme, Mihai Ştefănescu discută cu Adrian Semcu, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, despre licitaţii pentru proiecte de mediu.
Mihai Ştefănescu: Urmează bătălia pe astea… că toată lumea e cu ochii să facă bani acum că, de fapt, ăsta a fost… de fapt, interesul!
– Semcu Adrian: Licitaţiile care vin, nu?
– Mihai Ştefănescu: Aha, aha! Aţi văzut!?
– Semcu Adrian: Și tu te bagi undeva?
– Mihai Ştefănescu: Păi mă bag la toate! Adică vreau să mă bag la toate!
– Semcu Adrian: Mergi singur sau iei partener?
– Mihai Ştefănescu: Păi dar n-am cum să merg singur… n-am cum să merg singur!
Romair Consulting SRL, societatea controlată de Gheorghe Boeru, a primit mai multe contracte pentru proiecte de mediu. Unul de aproape 300 de mii de euro (280.421 de euro) a fost atribuit prin negociere directă tocmai pentru programul de deşeuri.
„Au fost şi foarte multe cazuri în care autorităţile locale, responsabilii, organizatorii de licitaţii au considerat ca aceste fonduri pot fi date prietenilor, firmelor prietene, lucru total greşit, sau pe principiul 'lasă că merge şi aşa, n-o să mă descopere nimeni'”, spune Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului.
Romair Consulting SRL este verificată în dosarul DNA în care sunt cercetaţi printre alţii Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
Discuţie reporter – fost angajat din Ministerul Mediului
– Consultanţii europeni au fost cei care au distrus fondurile europene din punct de vedere tehnic. Nu poţi să te declari consultant atâta vreme cât tu modifici o documentaţie ca să-i convină beneficiarului. Beneficiarul fiind Consiliul Judeţean. Politic fiind, tu îi manevrezi cifrele ca să iasă cum vrea el. Eu am auzit şi 40 la sută, pe la urechile mele, cât am lucrat la statul român, 40 la sută a fost cea mai mare cifra auzită de mine.
– Dintr-un contract de cât? De un milion?
– Nu mai ştiu… eu am auzit procentul aşa… 40 la sută… înseamnă că nu faci nimic.
De contracte de consultanţă pentru lucrări din cadrul proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor din Prahova”, în valoare de peste un milion de euro, au beneficiat şi societăţile Hill Internaţional SRL şi Ramboll South East Europe SRL. Hill Internaţional apare în acelaşi dosar al fraudelor din fonduri europene din Prahova.
Procurorii susţin că societatea ar fi fost sprijinită de actualul secretar de stat din Ministerul Mediului, Mihail Facă – fost administrator public al judeţului Prahova – pentru a câştiga la licitaţii pentru contracte din bani europeni.
„Pot comenta acest aspect în momentul în care mă solicită procuratura. Nu am niciun fel de idee de astfel de înregistrare, până în momentul de faţă nu m-a solictat nimeni”, a spus Mihail Facă, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Mihail Facă este subalternul actualului ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu. Ea a ocupat între 2004 şi 2007 fotoliul de viceprimar al municipiului Ploieşti.
Discuție reporter – Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
– Dumnealui apare ca un personaj care a sprijit o firmă de consultanţă, care a câştigat un proiect de consultanţă. Ştiţi de acest lucru?
– Nu. Chiar nu ştiu de lucrul acesta.
La această oră, Hill Internaţional SRL supervizează, printre altele, lucrările în judeţul Olt, la groapa ecologică de la Bălteni.
„Avem, avem, avem… şi la Suceava avem şi acolo consultanță, mi se pare că şi la Vaslui şi la Alba Iulia”, spune Marius Stanciu, reprezentant Hill Internaţional.
Ramboll South East Europe SRL, cea de-a doua societate care oferă consultanță în Prahova, este administrată din 2013 de Silviu Stoica. El este fostul şef al Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Mediului. Între ianuarie şi iulie 2009 a fost şeful Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Mediu. Contactat de Digi 24, directorul Ramboll South East Europe a refuzat să acorde un punct de vedere.
Silviu Stoica nu este singurul fost director al Autorităţii de Management pentru fondurile de mediu cu legături în proiectele supervizate de instituţie. Până acum trei luni, autoritatea a fost condusă de finul lui Sebastian Ghiţă, Ciprian Ghioc. Şi numele acestuia apare în dosarul în care este cercetat deputatul PSD.
Interceptări în Dosarul fondurilor europene: „Membrii grupului au primit sprijin pentru câștigarea lucrării (…) din partea deputaţilor Ghiţă Sebastian Aurelian şi Cosma Vlad Alexandru (…) şi a altor persoane care au fost în măsură să ofere informaţii grupului infracţional (…) Ghioc Ciprian – director general al Autorității de Management POS Mediu […], finul deputatului Ghiţă Sebastian.”
Potrivit Autorităţii de Management, doar şapte din cele 10 contracte pentru implemetarea Sistemului Integrat de Gestionare a Deşeurilor din Prahova au fost scoase la licitate până în prezent, deşi finanţarea europeană pe întreg programul de mediu expiră în decembrie 2015.
„Din informaţiile generale pe care le am vor rămâne circa 15 judeţe fără astfel de investiţii. Dacă în perioada 2007- 2013 vorbeam de aproape un miliard de euro pe care îi avem la dispoziţie – şi din păcate nu am cheltuit mai multe de 400 de milioane pe această zonă de management a deşeurilor – în 2014 -2020 nu avem decât 500 de milioane”, spune Ionuţ Georgescu, preşedintelele Asociaţiei Planeta Verde.
„Discutăm de proiecte care sunt suspicionate de fraudă sau de nerespectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, discutăm de proiecte care sunt blocate sau care nu respectă standardele privind sistemul integrat de gestionare a deşeurilor”, spune Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului".

sursa: digi24.ro

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Exclusiv

Doriți introducerea abonamentelor cu plată la parcările de la blocurile din Ploiești? Rezultatele sondajului

Sondajul Observatorul Prahovean cu privire la introducerea abonamentelor cu...

COM INOX, producător român de mobilier de inox, este prezent la Târgul IMM HoReCa de la Sinaia

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului organizează, prin Agenția pentru...

Interviu cu Cătălin Dragomir: „Cum am ajuns să deschid Crazy Bubble Ploiești? M-a cucerit produsul!”

Crazy Bubble Ploiești este un business local, deschis în...

Volosevici și foștii viceprimari ai Ploieștiului au încasat sporuri pentru fonduri europene [DOCUMENT]

Fostul primar Andrei Volosevici (ex-PNL, ex-PSD) și foștii viceprimari...

Ce acuzații îi aduc procurorii fostului primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici

Fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, este cercetat sub...
- Publicitate -

Știri noi

Doriți introducerea abonamentelor cu plată la parcările de la blocurile din Ploiești? Rezultatele sondajului

Sondajul Observatorul Prahovean cu privire la introducerea abonamentelor cu...

Concertul „VIENA MAGIC”, la balul filarmonicii din Ploiești

Cu o tradiție de 20 de ani pe scenele...

Ce amenzi riscă șoferii care nu-și echipează mașinile cu anvelope de iarnă

Poliția Română a transmis o serie de recomandări pentru...

Târg caritabil pentru Ioana Maria, o ploieșteancă diagnosticată cu leucemie

Peste 500 de copii de la Școala Gimnazială „Sfinții...
- Publicitate -
- Publicitate -

Doctor bun

„Toată recunoștința mea pentru medicul ORL Gabriela Chiriță”. Scrisoarea de mulțumire a unei ploieștence

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

O farmacistă din Prahova merge din casă în casă pentru a duce medicamente sătenilor care nu se pot deplasa

Farmacista face fapte frumoase pentru localnici, în special pentru oamenii în vârstă, ori cei cu dizabilități.

Scrisoare de mulțumire pentru chirugul Dan Mihalache: „Acest medic este un om desăvârșit”

Femeia, voluntar SMURD în cadrul spitalului ploieștean, spune că fără acest medic pe care îl numește „de excepție”, rudele sale poate astăzi nu ar mai fi fost în viață

Scrisoare de mulțumire pentru medicul Inesa Barbălată: „Mi-ați dăruit o nouă speranță”

Ploieșteanca a trecut cu bine peste cumplitul diagnostic de cancer de col uterin
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Cum a ajuns Stelian Muscalu de la analist financiar la Digi24, la proprietar de tavernă în Thassos

A lucrat zi de zi, cot la cot cu angajații lui, luând comenzi, servind la mese și făcând poze cu oamenii, care veneau la Motorship și pentru că auziseră că taverna era a lui Stelian Muscalu.

Povestea Forum Thassos: Proiectul lui Dan Adrian Drăgan, care s-a mutat acolo din dragoste de insulă

Curaj nebun sau doar pasiune dincolo de limite? Doar un om care face ce-i place... :)
- Publicitate -