O plimbare prin centrul Câmpinei, pe bulevardul Carol I, arată cum neputința ori indiferența fostelor administrații a reușit să știrbească din imaginea unui oraș. La distanță de doar câțiva metri una de cealaltă, două construcții hidoase, lăsate de izbeliște și un sit arheologic, cunoscut de către localnici drept „cavoul” din parcul Trandafirilor.
Cinematograful central, ajuns de ani de zile o ruină ce stă să cadă, „își dă mâna” peste drum cu o altă construcție grotească, devenită subiect de bancuri: „Turnul din Pisa” mioritic, nimic altceva decât o structură de beton înclinată și uriașă, devenită groapa de gunoi a orașului, dar și un real pericol pentru oricine trece prin zonă.
La câțiva pași distanță de cele două „embleme” ale Câmpinei se află, în spatele unui gard artificial verde, care imită gardul-viu, vestigii despre care istoricii spun că ar fi construcții ale Vămii Câmpina, care datează de cel puțin două secole.
Zona, în loc să fie exploatată și „îmbrăcată” frumos în poveste, nu pare altceva decât un cavou. Unul la care lipsa de inspirație a fostelor administrații câmpinene a plusat. „Intenţia noastră este să conservăm aceste vestigii exact ca la Salonic. Să le scotem la lumină şi să le protejăm cu geamuri speciale”, îmi amintesc, zicea, în urmă cu circa 12 ani, un fost primar al orașului. Nici ca la Salonic nu e și nici lumină n-au văzut nici până azi.
De mai bine de doi ani se impune demolarea fostului cinema „în regim de urgență”
Povestea fostului Cinematograf Central din Câmpina, care stă să se prăbușească sub ochiii tuturor, este una care merită încadrată la „cel mai prost scenariu”, cu cei mai slabi actori în rolurile principale și secundare. După ce și-a pierdut destinația, aici au funcționat, rând pe rând, un bar, dar și un magazin de mobilă second hand. O expertiză tehnică realizată în urmă cu mai bine de doi ani a dat ca rezultat faptul că imobilul, aflat în imediata apropiere a Spitalului Municipal, prezintă pericol de prăbușire, motiv pentru care se impune demolarea totală a acestuia.
„E o clădire șubredă, iar dărâmarea ei trebuie să se facă în regim de urgență. Se vor impune restricții în zonă. Fostul cinema va fi demolat posibil chiar luna viitoare”, preciza, în luna mai a anului 2023, Liviu Briciu, consilier local la acea vreme.
Suntem în ianuarie 2025, iar mastodontul ajuns o bombă cu ceas mizerabilă, încă „se ține pe picioare”. Nicăieri nu vezi pe zidurile clădirii în ruină vreun avertsiment scris cum că prezintă risc uriaș de prăbușire.
„Turnul din Pisa”. Primar: „Este o rușine pentru Câmpina”
Tot în „buricul” Câmpinei, vizavi de clădirea fostului cinema se află un alt monstru de beton ce stă să cadă: Turnul din Pisa, varianta prahoveană, construcție devenită ținta mistourilor pentru mulți, dat fiind faptul că ea apare ca obiectiv turistic pe site-urile de profil.
Din 1997, autoritățile se chinuie să scape de ea. Fără succes, însă. Mastodontul cu șapte etaje, dintre care ultimele trei ridicate ilegal, rezistă. Înclinat, e drept, din cauza faptul că i-au fost afectate fundația și structura de rezistență , dar rezistă.
De 28 de ani, șantierul a înghețat. Ceea ce s-a vrut o impresionantă clădire de birouri, nu e azi decât o veritabilă groapă de gunoi, care prezintă risc uriaș de prăbușire în caz de cutremur. Asta în timp ce războiul pentru ”turnul înclinat” dus între Primărie și contructor pare să nu se mai termine. Probabil că cele două părți așteaptă prăbușirea de la sine a construcției pentru a-și cere reciproc daune. Doamne ferește să nu cadă victime, într-o astfel de situație, oameni nevinovați.
„Este o rușine pentru Câmpina și va trebui să vedem ce măsuri legale putem întreprinde pentru a scăpa de ea”, a spus, după învestire, noul primar al municipiului, Irina Nistor. Să sperăm doar că așteptarea nu va mai dura alte zeci de ani.
Vestigii ascunse de ochii curioșilor, în loc să fie scoase la lumină și exploatate
Lăsăm „Turnul din Pisa” și doar întoarcem privirea pe celălalt trotuar, tot pe bulevradul Carol I al Câmpinei. După un gard verde, departe de ochii… curioșilor, fie ei și posibili turiști, se ascunde un sit arheologic, ce, în loc să fie exploatat și promovat ca atare, este cunoscut de localnici drept„ cavoul din centru”, din cauza faptului că sunt acoperite neinspirat și împrejmuite la fel de neinspirat.
O echipă de arheologi a efectuat în 2015 săpături, existând informația că acolo ar exista ruinele Vămii Câmpina. S-au descoperit niște ziduri din cărămidă, despre care nu se știe dacă provin, într-adevăr, de la vechea vamă sau sunt doar pivnițele unor clădiri negustorești.
Groapa a fost acoperită pentru a se proteja descoperirile arheologice, până când vor exista banii necesari construirii unei galerii cu geamuri din sticlă, care să pună în valoare vestigiile, care acoperite au rămas și astăzi din lipsă de bani.
Cămpina, ca majoritatea orașelor din Prahova, este o rușine națională.
Nimeni nu spune în ce parte e înclinat, cert e ca nu se vede cu ochiul liber! În poza postata e și stâlpul din stânga înclinat! Ar fi două variante: ori e poza făcută strâmb, ori trebuie dărâmat și stâlpul!