Primarul Andrei Volosevici, viitorul candidat PSD la Primăria Ploiești, a revenit astăzi cu inițiativa de a prelua Spitalul CFR de la Ministerul Transporturilor. Intenția este de a reloca astfel Spitalul de Pediatrie Ploiești în clădirea Spitalului CFR, spălându-se astfel pe mâini de incapacitatea de a rezolva problema pediatriei din municipiu.
Subiectul a reapărut pe tapet, după ce conducerea Spitalului de Pediatrie a primit hârtia oficială care certifica faptul că funcționează într-o clădire cu risc seismic.
Astăzi, municipalitatea a inițiat o Hotărâre de Consiliu Local, pentru a face demersurile către Ministerul Transporturilor, care să se finalizeze cu preluarea Spitalului CFR. Hotărârea a fost însă prorogată de consilierii locali.
Ce nu știa primarul sau ce nu a vrut să știe este că demersul ar fi trebuit făcut în urmă cu mai bine de două luni, până să expire termenul dat pentru posibilitatea de a prelua această unitate medicală.
Rezolvi o problemă generând altele?
Temerile privind viitorul Sp. CFR sunt justificate, dat fiind faptul că pe ce a pus mâna Primăria a adus în stare de faliment sau, dacă vreți, a transformat orice entitate pe care o administrează într-o gaură neagră.
În plus, mutarea unui spital într-un altul, într-o clădire în care să funcționeze două unități medicale distincte, nu este o joacă de copii. Sunt circuite sanitare deja existente, care vor fi astfel afectate. Am contactat conducerea Spitalului CFR care ne-a precizat că nu a fost consultată în privința posibilităților reale de găzduire a pediatriei, demers care ar fi fost unul în primul rând de bun simț și în al doilea rând unul care ține de responsabilitate și profesionalism în cazul inițiatorilor. Abia după o asemenea consultare s-ar fi putut lua o decizie.
Spitalul CFR a devenit un exemplu de bune practici în sistem, managementul unității reușind să-și asigure finanțarea, să se doteze cu absolut tot ce era necesar spitalului și să fie un etalon de curățenie, servicii medicale corecte și o relaționare de excepție cu pacienții. Tentativele de a pune mâna pe acest spital au fost nenumărate, însă comunitatea prahoveană a reușit de fiecare dată să creeze un scut, prin atitudinea manifestată, astfel încât ceea ce s-a dovedit a fi bine făcut să nu ajungă în pericolul de a fi distrus.
Trebuie reamintit faptul că Ministerul Transporturilor și-a anunțat intenția de a nu mai avea în patrimoniu rețeaua spitalelor CFR din țară, iar tentația unora de a pune mâna pe spitalul din Ploiești a devenit scop electoral, fără să se gândească la efectul de bumerang. Așa se întâmplă și cu primarul Ploieștiului, care pentru a-și ascunde incapacitatea de a găsi o soluție în cazul Spitalului de Pediatrie din subordinea sa, s-a gândit că scapă de problemă punând mâna pe CFR. Dincolo de faptul că nu a făcut demersurile necesare la termen, rămâne în continuare dorința sa de a profita de ceva bine făcut de alții.
Astăzi, ploieștenii au mai asistat la un episod de circ, după ce consilierii PNL au făcut o declarație de presă, peste ei intrând primarul, fredonând un ”trilulilu” demn orice altceva, nu de atitudinea unui edil serios, într-o problemă serioasă. (vezi video la finalul textului).
Ulterior, primarul a susținut și el o declarație de presă, scuzându-se pentru că nu ar fi știut că cei peste care a intrat erau într-o discuție cu presa, așa că și-a permis momentul de circ.
Contează mai puțin acest episod, deși spune multe despre seriozitatea edilului șef. Rămâne în discuție situația pediatriei ploieștene. Primarul a susținut că varianta propusă de el este o soluție care poate redresa situația pediatriei. FALS! Soluția sa poate afecta situația foarte bună a Spitalului CFR, care reamintim că nu are nevoie de sprijinul financiar al niciunei administrații, fie cea ploieșteană, fie cea județeană.
Mai mult decât atât, la Maternitatea Ploiești, unitate aparținând acum de Spitalul Județean de Urgență, din subordinea CJ Prahova, va fi amenajată secția de pediatrie, care va avea șu unitate de primiri urgențe pediatrice. Dacă actuala conducere a Sp. de Pediatrie din subordinea municipalității va vrea să se relocheze acolo, va fi bine primită. Dacă nu, Maternitatea oricum va avea și pediatrie, ceea ce va degreva presiunea pusă pe unica unitate de profil existentă.
Rămâne întrebarea: dacă soluții există și deja se fac pași concreți pentru ele, de ce să vrei neapărat să afectezi o altă unitate medicală, care a dovedit că poate funcționa foarte bine fără să ceară sprijinul celor care acum o vor pentru a profita de ea?
Revenim cu noi detalii legate de tentativa de preluare de astăzi, dar și cu cifrele Spitalului CFR, care arată de ce este atât de râvnit.