Un protest spontan declanșat astăzi de angajații din finanțe, inclusiv la Ploiești, pune sub semnul întrebării plata salariilor bugetarilor. Acestea ar fi trebuit achitate în cursul zilei, mai devreme decât în mod normal din cauza mini-vacanței de Sfânta Maria, însă activitatea Trezoreriilor este, momentan, blocată de greva anagajaților.
Finanțiștii sunt nemulțumiți că odată cu aplicarea ordonanței de reducere a cheltuielilor bugetare, salariile lor vor fi diminate prin pierderea unor drepturi precum sporul de condiții grele, norma de hrană și voucherele de vacanță. Acestea se vor aplica la salarii mai mari de 10.000 de lei brut, care înseamnă aproximativ 6000 de lei net și nu 2000 de euro cât a declarat premierul Ciolacu (detalii AICI)
Pentru că protestul care blochează activitatea din Trezorerii va continua până la ora 13, iar astăzi este ”zi scurtă”, sunt mari șanse ca salariile bugetarilor să nu fie achitate așa cum au anunțat guvernanții.
Citește și Protest spontan vineri dimineața la ANAF Ploiești. Nu se lucrează cu publicul
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că va face demersurile necesare pentru ca angajații de la stat să fie plătiți astăzi.
„16.300 de plăţi se vor face în cursul zilei de astăzi. Peste cinci miliarde de lei vor fi plăţile în cursul zilei” a răspuns Boloș la întrebarea dacă toţi bugetarii îşi vor primi astăzi banii?
Ministrul de Finanțe a declarat că protestul este justificat din punct de vedere al salarizării, pentru că sunt cu grilele de salarizare rămase în urmă, dar spune că proiectul de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu îi afectează pe cei cu venituri mici, notează hotnews.ro.
”Această plafonare sau o limitare pe care aţi văzut-o în proiectul de ordonanţă nu este pentru a afecta pe cei cu veniturile mici. Ar fi o nebunie. Este pentru cei care au 20.000 de lei salariu şi noi să le dăm indemnizaţiile de hrană sau vouchere de vacanţă. Este imoral cel puţin acest lucru şi nu cred că cineva susţine astfel de aberaţii care s-au întâmplat în sistem”, a mai transmis Marcel Boloş.
În proiectul de ordonanță sunt afectați toți bugetarii cu salarii brute mai mari decât 10.000 de lei, nu de 20.000 de lei cât spune Boloș.
Comunicatul Sindicatului din Finanțe SindFISC: Statutul finanțistului este prioritate strategică!
Manifestările ad-hoc, ale finantistilor, sunt pe cât se poate de îndreptățite.
Nicio țară nu parte fi guvernată în interesul oamenilor fără respectul și legislația potrivită pentru cei responsabil de bugetul național. În nenumărate rânduri SindFISC a atenționat guvernul asupra legiferării statutului finanțistului, esențial pentru funcționarea mecanismelor bugetare. Lipsa acestuia și lipsa de interes a guvernanților, care ne privesc doar ca niște executanți, adâncesc și mai mult obiectivul de a avea un stat modern, capabil să colecteze corect, un stat în care finanțistul este respectat la fel ca și contributorul.
Încadrarea finanțiștilor într-un sistem de creștere profesională, stimulativ și anticipativ este soluția ca bugetul acestei țări, care provine din munca și talentul milioanelor de români, să poate fi folosit pentru dezvoltarea națională.
Onorabili guvernanți, înainte de a avea fantezii sinistre atât cu sistemul bugetar cât și cu contribuabilii, ar fi bine să prezentați un plan clar de redefinire a contractului social în care finanțistul să își poată previziona cariera, să poată fi respectat și remunerat corect. Cu aceleași măsuri haotice sistemul va colapsa.