Asociațiile de proprietari din Ploiești au început să primească facturile pentru apa caldă de la noul operator. Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova (UAP) atrage atenția asupra mai multor nereguli privind procesul de facturare.
Ploieștenii care locuiesc la bloc nu au mai plătit apa caldă de la începutul lunii mai, respectiv de la data la care Veolia Energie Prahova a predat serviciul de termoficare câștigătorului licitației organizate de ADI Termo Prahova. Este vorba de asocierea dintre firmele SC Gas& Power Trading SRL si Geotherm Distribution SA. Întârzierea s-a datorat faptului că aceste companii nu au obținut avizul ANRE pentru prestarea serviciului, fiind nevoie de înființarea unei firmei noi, Termoficare Prahova SA.
Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova (UAP) a emis astăzi un comunicat de presă prin care atrage atenția autorităților asupra mai multor probleme pe care le-a identificat în procesul de facturare.
”Primul lucru care ne-a atras atenția este faptul că în colțul din dreapta sus al facturii este trecut un număr de contract încheiat între operator și asociatia de proprietari, numai că acesta este aferent contractului valabil până pe 13 mai 2022, încheiat cu Veolia Energie Prahova.
Citește și Consiliul Județean Prahova a transmis către operatorul de termoficare hotărârea prin care se solicită asigurarea continuității serviciului
Apoi, mai jos, invocata HCL 97/2019 prin care s-a aprobat acordarea subvenției până la sfârșitul anului 2022, adică vom plăti 222,49 lei cu TVA pentru gigacalorie tot anul acesta, la un tarif ce nu poate fi utilizat în acest moment.
Atragem atenția consilierilor locali să nu lase asociațiile racordate la sistemul centralizat fără subvenție, pentru că se pot crea mari probleme sociale pe fondul tarifului. Aceasta este o altă problemă pe care o semnalăm, pentru că se pare că tariful gigacaloriei în Ploiești este 605,22 lei fără TVA, în condițiile în care UAP Prahova a reușit suspendarea în instanță a HCL 60/2022, prin care s-a produs majorarea de la 362,58 lei fără TVA.
Astfel, nu numai că se pot crea mari probleme sociale, estimând cheltuieli de întreținere în sezonul rece la circa 1000 de lei de apartament cu două camere, dar subliniem încă o dată, poate vede și DNA serviciul Teritorial Ploiești, că în contractul de concesiune nr. 7 din 9 mai 2022 nu este prevăzut ferm tariful, având în vedere suspendarea HCL 60 menționată anterior, fapt care face că prețul de 362,58 lei fără TVA să fie cel care poate fi practicat legal în Ploiești la această dată” se arată în comunicatul UAP Prahova.
Un alt aspect sesizat de UAP îl reprezintă menționarea pe facturile de apă caldă emise în această perioadă a unui aviz al ANRE valabil însă pentru fostul operator.
”De asemenea, așa cum se poate vedea Avizul ANRE 27/08 decembrie 2021 este obținut de Veolia, nu de SC Termoficare Prahova SA actuala construcție a asocierii SC Gas& Power Trading SRL și Geotherm Distribution SA, înființată în 25 mai 2022, fără nicio legătură cu participarea la licitație, fiind un terț în toata această ecuație”.
Observatorul Prahovean a solicitat ANRE să precizeze dacă noul operator al serviciului de termoficare al Municipiului Ploiești, SC Termoficare Prahova SA, are avizul de funcționare.
Menționăm că fără acest document niciun operator nu poate emite facturi clienților, indiferent dacă vorbim de persoane fizice, juridice sau instituții publice.