- Publicitate -

Casa Județeană de Pensii Prahova. Condiții pentru acordarea pensiei anticipate. Actele necesare

Data:

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani și stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.

- Publicitate -

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate, potrivit Casei Județene de Pensii Prahova, nu se iau în considerare perioadele asimilate (armata, facultate etc). Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă.

„La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare data de lucrul în grupa de munca, nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege (Legea 263/2010) sau de alte acte normative.

Citește și: Guvernul a adoptat noile măsuri de sprijin la plata facturilor la energie și gaze: Care vor fi noile prețuri de la 1 aprilie

La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a precizat Casa Județeană de Pensii Prahova.

- Publicitate -

Pensia anticipată parțială

Pensia anticipată parțială se cuvine, potrivit Casei Județene de Pensii Prahova, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Citește și: ROBOR la 3 luni a ajuns vineri la cel mai mare nivel din 2013

„La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate. Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

- Publicitate -

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiații din minereuri radio- active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”, potrivit Casei Județene de Pensii Prahova.

Citește și: Deținutele vor să muncească. Firmele pot încheia contracte de prestări servicii cu Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou

ACTE NECESARE:

  • cerere pentru  înscrierea la pensie anticipata / anticipata parțială;
  • carnetul de  munca (original si copie);
  • alte acte  prevăzute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata  in alte sectoare de activitate;
  • adeverință  privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul  colectiv/individual de munca;
  • adeverință  privind condițiile de munca speciale si/sau deosebite;
  • procura  speciala pentru mandatar, daca este cazul (pentru cetățenii străini și/sau  români cu domiciliul în străinătate exista posibilitatea emiterii unei procuri  speciale, valabila pentru o perioada de 18 luni, prin care sa fie desemnata, in  calitate de mandatar, o persoana care urmează a efectua, în numele titularului, toate operațiunile legate de stabilirea dreptului la pensie și încasarea pensiei cuvenite).;
  • adeverința din care sa rezulte data încetării calității de asigurat;
  • acte pentru  dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr.  42/1990 etc.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi Electrica în Prahova în perioada 13-17 mai. Lista localităților afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -