Cum va fi iarna de Sărbători. În weekend este așteptat un nou val de ninsori în zona de munte

0

Prima ninsoare mai serioasă a avut loc, în zona de munte, încă din luna octombrie, pe Transfăgărășan, iar meteorologii susțin ca iarna 2021 – 2022 o să fie una asemănătoare cu cea de anul trecut, cu precizarea că nu vor lipsi episoade cu viscol, ger și ninsori abundente, dar și cu temperaturi negativ.

Vremea s-a răcit în ultimele zile, iar precipitațiile au lipsit la Ploiești, unde mercurul în termometre a coborât la valori de 1… 2 grade Celsius și maxime de 10… 12 grade Celsius.

La munte, temperaturile minime s-au situat sub 0 grade Celsius, iar sâmbătă nu este exclus să avem parte de un nou episod cu lapoviță și ninsori.

Iarna 2021 – 2022 este considerată însă, spun meteorologii, una „blândă”, asemănătoare cu cea înregistrată în 2020, când au lipsit troienele caracteristice iernilor de până în 1990.

ANM a estimat că probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în perioada 22 – 28 noiembrie, în special în zona de munte.

Prima săptămână din luna decembrie va aduce, potrivit ANM, temperaturi medii cu valori „apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate, local, în regiunile estice și sud-estice”.

Totodată, potrivit ANM, în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie, „regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval”.

Săptămâna 06 decembrie – 13 decembrie, potrivit ANM, va aduce temperaturi medii care se vor „situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării”, în timp ce „cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări”.

Primele estimări legate de vreme în iarna 2021 – 2022 au fost făcute deja, iar meteorologii nu exclud ca să avem parte de o iarnă la fel de „blândă” ca în 2020, în care vor exista și intervale scurte cu fenomene severe, respectiv vijelii, ger și ninsori abundente.

„În situația cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândețe” să fie întreruptă de fenomene severe.

Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiți de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al țării noastre”, a spus Florinela Georgescu la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic național, organizată de Focus Energetic, potrivit ziare.com.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău