Acces pe bază de certificat verde în instituțiile publice. Scrisoarea cititorului

4

Certificatul verde devine obligatoriu, începând de luni, 25 octombrie, pentru accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incinta instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital de stat. „O să se ajungă să nu se poată plăti taxele și impozitele și o să se trezească cu conturile blocate”, este reacția unui cititor.

Hotărârea care intră în vigoare, de luni, prevede că „se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind Covid-19 care va fi scanat de personalul propriu”.

Hotărârea însă prevede că „instituțiile publice și operatorii economici prevăzuți la alin (1) vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere etc) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în interiorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

Măsurile dispuse sunt contestate însă, pe motiv că restricțiile vor conduce la blocaje.

Scrisoarea cititorului

„Se tot vehiculează în presa in ultimele zile că autoritățile vor lua masuri suplimentare pentru combaterea pandemiei printre care si restricționarea accesului în instituțiile publice începand cu luni 25.10.2021.

Vă supun atenției următoarea problema. Există societăți comerciale care au deschise conturi la Trezorerie pentru ca în relațiile economice cu diferite entități publice încasările de la acestea nu se pot realiza decât într-un cont de trezorerie.

Ex: am emis o factură pentru prestarea unor servicii către Primăria X. Plata acestei facturi se va realiza de Primaria X doar într-un cont de trezorerie deschis pe numele societatii prestatoare a serviciului și emitenta a obligației de plată.

Data de 25 a oricărei luni este foarte importantă pentru activitatea economică din România pentru că este ultima zi în care se pot depune declarațiile fiscale pentru impozitele si taxele aferente lunii precedente și care reprezintă datoria contribuabilului față de bugetul statului.

Tot data de 25 este și ultima zi în care acestea pot fi plătite fără dobânzi și penalități.

Agenții economici care efectuează plați din conturile de trezorerie trebuie să se ducă cu op-urile printate la ghișeele din cadrul Trezoreriei de care apartin.

În cazul în care accesul în instituțiile publice va fi restricționat începând de luni 25.10.2021 se pune întrebarea cum vor fi efectuate astfel de plăți? Ce se întâmplă cu acele societați care nu au disponibilități suficiente pentru plata taxelor în conturile de la bănci dar au în conturile de trezorerie? Or să ajungă să nu poată plăti aceste taxe și impozite și or să se trezească cu conturile blocate pentru neplată”.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

4 COMENTARII

  1. Nu uitati – TARA o facem noi, oamenii care traiesc in ea, la fel cum si SISTEMUL cu care ne luptam de multe ori tot din oameni este compus, ei fac sistemul ceea ce este. Asa ca inainte sa ne mai vaitam de „tara asta”, „sistemul asta” intrebati-va daca voi, in sistemul si in tara din care faceti parte, v-ati facut datoria de cetatean, daca ati facut tot ce puteti ca sistemul din care faceti parte sa fie unul mai bun. Raspunsul, indiferent ce ati facut pana acum, garantez ca va fi „puteam sa fac si mai mult/bine”, asta bineinteles, daca nu va place sa va furati caciula singuri…

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău