primarii ploiestiului

În contextul alegerilor locale din 5 iunie vă prezentăm astăzi primarii municipiului Ploiești din perioada 1990 - 2016.

La scurt timp după Revoluţia din 1989, în iulie 1990, la nivel naţional a fost aprobată o lege privind administrarea judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor până la alegerile locale. Potrivit actului normativ, numirea şi revocarea primarilor din funcţie se realiza din ordinul prefectului. Nu a fost însă revocat niciun primar până la modificarea legii, respectiv până în 1991, când a apărut un nou act normativ cu privire la administraţia publică locală. Potrivit noii legi, consiliile locale urmau să fie alese prin vot. Orice persoană care avea vârsta de 23 de ani avea dreptul de a fi ales în Consiliul Local. Acelaşi act normativ prevedea ca mandatul consiliului local să fie de patru ani, de la depunerea jurământului până la constituirea noului consiliu local. Mandatul de consilier local putea fi suspendat de drept în condiţiile în care acesta era arestat preventiv.

La Ploieşti, la scurt timp de la Revoluţia din 1989, conducerea a fost preluată, pe 5 ianuarie 1990, de Consiliul Municipal al Frontului Salvării Naţionale, care era constituit din 27 de membri, fiind condus de Constantin Aldescu - preşedinte, Romeo Hanganu şi Dragoş Ciuparu - vicepreşedinţi.

În februarie 1992 au avut loc alegeri locale. 11 formațiuni politice s-au înscris în cursă pentru obținerea mandatelor de consilier local. Ploieștiul a avut 16 candidați pentru funcția de primar. Pe primele locuri două locuri s-au clasat Victor Ștefan Săvulescu și Romeo Hanganu. În cel de-al doilea tur de scrutin a câștigat Victor Ștefan Săvulescu (CDR).

Patru ani mai târziu, în 1996, campania electorală a început pe 19 aprilie și s-a încheiat pe 30 mai. În cursa pentru fotoliul de primar s-au înscris 23 de candidați, pe primele două locuri clasându-se Horia Toma (CDR) și Romeo Hanganu (USD). În al doilea tur de scrutin a câștigat Horia Toma (CDR).

La alegerile locale din 2000, pentru funcția de primar s-au înscris 27 de candidați. Pe primele două locuri s-au clasat Emil Calotă (PSDR) și Horia Toma (CDR), în cel de-al doilea tur de scrutin fiind ales Emil Calotă.

Alegerile din 2004 s-au desfășurat tot în două tururi de scrutin, primii clasați fiind Emil Calotă (PSD) și Horia Toma (PNL). Alegerile sunt câștigate de Emil Calotă.

În 2008, 12 persoane, dintre care doi candidați independenți, s-au înscris în cursa pentru fotoliul de primar. Primii doi clasați au fost Andrei Volosevici (PDL) și Daniel Savu (PSD). În turul al doilea de scrutin a câștigat alegerile Andrei Volosevici.

În 2012, numărul candidaților înscriși în cursă pentru fotoliul de primar a fost de 10 persoane: Andrei Volosevici (Partidul Democrat Liberal), Iulian Bădescu (Uniunea Social Liberală), Raluca Anghelache (Uniunea Naţională pentru Progresul României), Diana Severin (Partidul Poporului Dan Diaconescu), Simona Tănase (Noua Generaţie), Eugen Cristescu (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat), Nina Safta (Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale), Alexandru Neacşu (Partidul România Mare), Adam Marian (Partidul Forţa Civică) şi Gheorghe Cojocaru (Partidul Totul pentru Ţară). Primii clasați sunt Iulian Bădescu (USL, din partea PSD) și Andrei Volosevici. Alegerile sunt câștigate de Iulian Bădescu. Mandatul său se încheie brusc la scurt timp după ce a fost arestat preventiv fiind acuzat de procurorii DNA Ploiești de fapte de corupție. Bădescu și-a dat demisia în primăvara anului 2015 din funcția de primar și din toate funcțiile politice. La scurt timp, viceprimarul Iulian Teodorescu (ALDE) preia, până în decembrie 2015, atribuțiile de primar. În decembrie 2015, atribuțiile de primar sunt preluate de către viceprimarul Cristian Ganea (PSD).

 

Iată care au fost primarii Ploieștiului după 1990:

- Romeo Hanganu - 1 august 1990 - februarie 1992

 

- Victor Ștefan Săvulescu (CDR) - februarie 1992 - iunie 1996

- Horia Toma (CDR) - 16 iunie 1996 - 2000

- Emil Calotă - 2000 - 2004 (PDSR) și 2004 - 2008 (PSD)

- Andrei Volosevici (PDL) 2008 - 2012

- Iulian Bădescu (USL, din partea PSD) 2012 - 2015

Viceprimari cu atribuțiile de primar

- Iulian Teodorescu (ALDE) aprilie - decembrie 2015

-Cristian Ganea (PSD) decembrie 2015 - în prezent

În 2016, alegerile locale sunt programate pe 5 iunie. La Ploiești, în cursa electorală s-au înscris 13 candidați (Citește și: 13 candidați pentru funcția de primar al Ploieștiului)