- Publicitate -

Cum s-au îmbolnăvit bebeluşii din Argeş? „Nu ne putem imagina cum a fost posibil aşa ceva”

Data:

A trecut aproape o săptămână de când alerta medicală a fost dată în Argeş, însă până acum nimeni nu are o explicaţie clară pentru care aproape 30 de copii au ajuns în stare gravă la spital, majoritatea cu sindrom hemolitic-uremic. Autorităţile caută sursa infestării copiilor, fac anchete la domicilii, iar poliţia a cerut documente la Agenţia de Mediu, DSP Argeş, Apele Române şi trei mari distribuitori de apă, precum şi fişele de internare. Mai mult, Avocatul Poporului s-a autosesizat şi face o anchetă în caz. Până la primele rezultate, medicii se luptă să salveze copiii, mulţi dintre ei având nevoie de dializă.

- Publicitate -

„Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister şi pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil aşa ceva”, a prezentat imaginea rece a realităţii, doctorul Radu Tăbăcaru, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie unde sunt internaţi 11 copii cu vârste între 5 luni şi un an şi două luni. 9 dintre ei fac dializă, iar 5 sunt în stare gravă la secţia ATI. În unul dintre cazuri e a fost nevoie de conectarea la aparate.

„În terapie intensivă avem patru pacienţi, o să mai preluăm unul de pe secţie pentru că foarte probabil starea lui se va deteriora. În momentul de faţă, la unul dintre cei patru pacienţi prezenţi nu s-a alterat starea, nu merge bine, o să fie protezat respirator. Toţi pacienţii au viaţa pusă în pericol, de asta sunt la spital, de asta au trecut cu toţii prin secţia de terapie intensivă”, a declarat medicul Tăbăcaru.

Pentru că sunt foarte mici pentru dializa standard, copiii sunt supuşi unor intervenţii complicate. Potrivit medicului, copiii sunt sedaţi si se încearcă introcucerea în abdomen a unei substanţe speciale care să absoarbă toxinele.

- Publicitate -

„Ce este acum particular este numărul lor foarte mare într-o perioadă foarte scurtă şi locul lor de provenienţă. E.coli există peste tot şi fiecare dintre noi avem acum E.coli în organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E.coli e de vina, depinde şi de gazdă, de pacient”, a mai explicat medicul Tăbăcaru.

Ce este E. Coli

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald.

- Publicitate -

Bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuşi, unele tulpini, precum cel al "enterohemoragiei E.coli" (EHEC), care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe.  

La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muşte, fructe şi legume nespălate.

- Publicitate -

Există şi cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice şi care a dezvoltat rezistenţă la acestea.

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele uşoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum şi colicile intestinale (copiii mici ţipă şi îşi freacă călcâiele).

Poliţia a cerut documente de la Agenţia de Mediu, DSP Argeş, Apele Române şi trei mari distribuitori de apă

- Publicitate -

Cum au contactat micuţii bacteria care i-a adus în pragul morţii, asta încearcă autorităţile să lămurească. „În prezent, se derulează o ancheta epidemiologică în cadrul căreia echipe formate din specialişti ai DSP recoltează probe de la domiciliul copiilor internaţi în Bucureşti, din alimente şi apa din reţea şi îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariţia simptomatologiei", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănate Publică Argeş.

De asemenea,  Poliţia a cerut vineri documente de la Agenţia de Mediu, DSP Argeş, Apele Române şi trei mari distribuitori de apă, în cazul celor unsprezece copii internaţi la Spitalul "Marie Curie"

De asemenea, anchetatorii au solicitat fişele medicale şi foile de internare ale copiilor de la toate spitalele unde au fost internaţi, respectiv Spitalul de Urgenţă Argeş-Piteşti, Spitalul de Pediatrie Argeş şi Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, dar şi foaia de observaţie a bebeluşului decedat, au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.

- Publicitate -

De asemenea, patru poliţişti au ajuns vineri dimineaţa la Spitalul "Marie Curie" şi au vorbit cu părinţii copiilor, dar şi cu medicii care îi îngrijesc, a declarat dr. Dan Buzatu, managerul Spitalului "Marie Curie".

Anchetatorii au solicitat spitalului şi documentele privind copilul de 11 luni, care a decedat în 4 februarie în urma unei infecţii grave cu bacteria E.coli.

Între timp, numărul copiilor transferaţi din Argeş a crescut la 16. Încă un bebeluş cu infecţia rotavirus a fost adus în ultimele 24 de ore la Spitalul Matei Balş.

- Publicitate -

Părinţii sunt revoltaţi de situaţie, o mămică a declarat presei că la Piteşti, copilul ei a fost internat patru zile şi nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, abia la Bucureşti s-au văzut rezultatele tratamentului. De asemenea, un tătic a povestit disperat că în cazul copilului său, când l-a adus la spital era „ca un balon” din cauza problemelor digestive. Părinţii sunt foarte îngrijoraţi că nu va funcţiona dializa şi copiii lor pot rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii.

Între timp, specialiştii spun că primele analize făcute asupra probelor colectate ar urma să fie gata peste 72 de ore.

Anchetă a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului s-a autosesizat vineri în cazul mai multor copii care au fost internaţi în spitale având sindromul hemolitic- uremic.

Conform unui comunicat, Avocatul Poporului s-a autosesizat şi monitorizează situaţia apărută în judeţul Argeş, unde mai mulţi bebeluşi şi copii mici au fost internaţi cu sindrom hemolitic- uremic.

Potrivit Avocatului Poporului, acţiunea instituţiei este realizată de către Biroul Teritorial Piteşti, sub directa coordonare a adjunctului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Ionel Oprea.

 

sursa: gandul.info

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Observatorul Prahovean, lider de audiență în presa online din Prahova

Observatorul Prahovean este lider de audiență în presa online...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Primăria Ploiești face mișto de Poliția Rutieră pentru gropile de pe Șoseaua Vestului [DOCUMENT]

După ce Observatorul Prahovean a publicat articolul ”La un...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Lista localităților care vor primi bani pentru investiții în Prahova

Aleșii județeni prahoveni au aprobat, marți, repartizarea pe localități...

Razie rutieră în desfășurare pe DN1, la Bucov

O acțiune rutieră se desfășoară, miercuri seară pe DN1,...

Ce pensie va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă. Calculul specialiștilor

Klaus Iohannis și-a anunțat dorința de se pensiona din...

Sens giratoriu pe DN1B, la limita dintre Bucov și Valea Călugărească

Un nou sens giratoriu va fi construit pe DN1B,...
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Cum s-a transformat Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Interviu cu directorul Bogdan Nica

Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, a...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Lista localităților care vor primi bani pentru investiții în Prahova

Aleșii județeni prahoveni au aprobat, marți, repartizarea pe localități...

Razie rutieră în desfășurare pe DN1, la Bucov

O acțiune rutieră se desfășoară, miercuri seară pe DN1,...

Ce pensie va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă. Calculul specialiștilor

Klaus Iohannis și-a anunțat dorința de se pensiona din...
- Publicitate -