În timp ce Ploieștiul este sufocat de gunoi, din cauza unei crize majore, la Târgoviște se implementează un sistem occidental de colectare a deșeurilor de la populație. Cum a fost posibil?
Am fost prezent ieri la Târgoviște pentru a vedea cum au reușit autoritățile de aici să mențină orașul curat ca-n palmă. M-am întors la Ploiești în pragul depresiei.
Am fost martorul momentului în care primarul Municipiului, Daniel Cristian Stan (PSD), inaugura una dintre cele 100 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor.
Acestea au fost cumpărate printr-un program finanțat din fonduri europene și amplasate în zonele cu blocuri din oraș.
Pentru a le putea folosi, fiecare locatar va primi de la primărie, gratuit, o cartelă. Aceasta va asigura accesul la sistemul de colectare selectivă și funcționează doar pentru insula arondată zonei respective.
Primarul Stan a probat sistemul:
Containerele sunt separate pentru: deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale, plastic și metal, hârtie și carton, sticlă. Insulele ecologice vor fi monitorizate video și de polițiștii locali.
”Cei care greșesc prima dată și nu folosesc corect acest sistem modern primesc un avertisment, apoi vor fi sancționați cu amenda maximă. O lună vor funcționa fără cartele, pentru ca lumea să se obișnuiască” ne-a declarat primarul Stan.
L-am întrebat pe edil cât și cum se plătește taxa de gunoi? Mi-a răspuns că fiecare gospodărie achită o taxă lunară de salubritate, la primărie, în valoare de 35 de lei, iar autoritățile locale contribuie cu alți 7 lei. Mult mai ieftin decât la Ploiești! În felul acesta nu există persoane care nu plătesc gunoiul! La Ploiești, în această situație, sunt peste 30%!
Culmea ironiei, salubritatea Municipiului Târgoviște este asigurată printr-un sistem de management integrat al deșeurilor, după modelul ADI Prahova. Doar că în Dâmbovița acesta chiar funcționează!
Când m-am întors în Ploiești, am văzut că munții de gunoi erau încărcați cu utilaje folosite mai degrabă pe șantiere. Ce colectare selectivă, ce cartele? Doar mizerie….
Așa se colectează gunoiul în Ploiești:
Acest articol este primul dintr-o serie dedicată unei comparații Târgoviște-Ploiești din care noi ieșim mai mult decât ”șifonați”. Vă dau un indiciu: Primăria Târgovciște a atras și implementat în ultimii cinci ani proiecte în valoare de 380 de milioane de euro, Primăria Ploiești în mandatul fostului edil Andrei Volosevici a ratata 220 de milioane de euro. Iar asta se vede la tot pasul!
@ consilierii locali din Ploiesti și alte localități din județul Prahova , cum comentați ?
Ploieștiul a ratat milioane de euro de la Hanganu, Horia Toma și Calotă ăn coace… Hai să luăm și cărțile de istorie… De ce ne mai raportăm la Volosevici? Hai să vedem prezentul, că tot l-ați ridicat în slăvi pe Polițeanu, iar pe Volosevici l-ați tocat în fiecare zi de mandat!
Nu sunt un susținător al lui Volosevici, poate așa reiese… Nici pe departe! Dar prea ne uităm numai peste umăr, înapoi, în loc să privim înainte!
Pentru că în mandatul lui s-au ratat fondurile europene?!
Daca tot suntem la capitolul comparatii…
Ploiesti 180.000 locuitori
Targoviste 67.000 locuitori
Mai era acum aprox. o saptamana o colega de-a dvs. care compara Mangalia cu Ploiesti la pretul de Gcal – pentru caldura.
Intr-adevar,in timpul fostului primar situatia s-a degradat cu viteza maxima,insa nici actualul nu da semne de bun administrator ( asa cum i se aduc osanale in presa ). Nu am sperante ca se va publica acest comentariu,din moment ce lezez actuala administratie…
Cât timp comentariul folosește un limbaj decent nu vă faceți ”griji”
Ehh hai, sa nu ne ascundem după deget. Observatorulph.ro îl susțin acum pe politeanu cu directiva de la partid ca na! PSD susține Politeanu. Pe volo l-au tocat în aceeași maniera, nu ma mai exprim
Îl susțin atât de mult încât îi pun bețe în roate la fiecare proiect pe care îl propune.
Felicit administratia din Targoviste dar pentru ca aceste lucruri sa functioneze, oamenii trebuie sa aiba educatie in privinta sortarii gunoiului si utilizarii acestor aparate. Degeaba s-a bagat colectare pe cartela daca romanul va arunca bidoane, cartoane si sticle intr-un sac si il va baga la menajer.
Nimic de zis, dar v-a fi un fiasco adevărat cu alete cuvinte chielului tichie îi trebuie și fes de mărgăritar, atatea familii nu au o locuință, imobiliarele au luat-o razna, dar noi avem pubele pe cartele, parcă văd mormane de gunoi pe lingă ele. Nu găsești un loc de muncă și durerea era pubela…
Nu există cartele, povești de luat banii de la cetățeni.
Locuiți în Târgoviște?
La muntii de gunoaie ce s-au adunat in aceasta perioada, cum altfel sa fi fost adunat gunoiul?
Bine ca totusi au inceput colectarea gunoiului.
Nu există cartele în occident, ăia nu au bani de aruncat. Tichie de mărgăritar pentru chelioși. Primarul din Târgoviște nu cheltuie banii lui. Este praf în ochii alegătorilor, ia uite ce șmecheri suntem noi. O simplă cheie nu era de ajuns? Așa e în toată Germania, “sărachii” de nemți, nu au cartele ca târgoviștenii. În Ploiești e gunoiul cât casa și se visează la cai verzi pe pereți
Poate că nemții nu au cartele fiindcă au în spate ani de colectare selectivă „corectă”?! Și în Ploiești există încă acele insule amplasate de Consiliul Județean. Vi se pare că fiind lăsate „la liber” adică fără monitorizare, au fost folosite corect?
Cum a fost posibil!?? Dar cum este posibil ca vecinii noștri din Dâmbovița să aducă gunoiul în Ploiești?? Acum am citit articolul și mi-am adus aminte de o Marina cu numerar de lnmatriculare în Dâmbovița, a lăsat trei saci mari de gunoi la o rampă aflată pe strada Costache Negruzzi. Sunt poate efectele digitalizării, nemaiavând cum să îl lase pe platformele lor, îl lasă la vecini.