O vizită în comuna prahoveană Măgurele, cu ocazia evenimentului „Măgurele pe bicicletă”, a dezvăluit cum poate arăta un loc de joacă întreținut, în condițiile în care toată comuna este monitorizată video, iar camerele sunt la tot pasul.
„Avem camere video în toată comuna, peste tot, nu numai aici, în parc…”, spune Robert Stavăr, unul dintre locuitorii comunei și co-organizator al evenimentului „Măgurele pe bicicletă”.
Locul de joacă din centrul comunei arată extraordinar. Obiectele de mobilier strălucesc, copiii se joacă civilizat, sub supravegherea adulților și… a camerelor de luat vederi, bineînțeles.
În timp ce în Măgurele se întâmplă asta, locurile de joacă din Ploiești sunt vandalizate repetat, pentru că orașul municipiu reședință de județ al Prahovei nu beneficiază de camere video montate. De ce? Pentru că administrația locală nu a considerat că ar fi o prioritate…
Se vor găsi mulți care să spună că… „Da, dar ce suprafață are Măgurele și ce suprafață are Ploieștiul?” sau „Câte locuri de joacă sunt în Măgurele și câte în Ploiești?” sau „De câte camere este nevoie pentru a supraveghea Măgurele și de câte pentru Ploiești?”, și putem continua în acest fel…
Dar, alte întrebări sunt de fapt esențiale: „Ce buget are Măgurele și ce buget are Ploieștiul?” sau „Ce fonduri poate trage Măgurele și ce fonduri poate atrage Ploieștiul?”. Bine, să spunem că bugetul orașului nu suportă o asemenea cheltuială pentru că au avut grijă unii să ne bage în faliment. Dar proiecte pentru accesarea de fonduri pentru sisteme de supraveghere video au fost depuse? Sau măcar au fost făcute?
Citește și: Ploiești versus Târgoviște – În timp ce în Ploiești au băgat transportul în comun în faliment, Primăria Târgoviște nu-și bate joc de oameni
În cadrul Primăriei Ploiești există „Serviciul Relații Internaționale, Proiecte cu Finanțare Internațională, ONG și Implementare Proiecte”, al cărui șef este Mario Daniel Soare, numit de primarul (încă) în funcție, Andrei Volosevici. Șef a fost și la direcția anterioară, numită „de Relații Internaționale”, unde făcea cam același lucru… adică rata fonduri.
Bine, nu a accesat el fonduri pentru proiecte gata făcute, bani care au fost ratați, ce pretenții să avem de proiecte noi sau… cine să stea să facă proiecte pentru camere de supraveghere?
La Măgurele există camere de supraveghere, la Ploiești nu! Și vorbim de o comună versus municipiul reședință de județ în cadrul aceluiași județ. Se pare că în mediul rural se poate mult mai bine decât în mediul urban, când vine vorba de Prahova.
Să ne aducem aminte de stațiile de transport în comun din Brazi versus cele din Ploiești, ale noastre inaugurate cu surle și trâmbițe în campania electorală, sau poate de ștrandul de la Târgoviște versus cel (in)existent de la Ploiești… sau mai bine să ne abținem de la astfel de comparații, nu?
Citește și: Comuna Iordăcheanu are stații de transport în comun ca cele din Târgoviște, pe fonduri europene. La Ploiești…
Una peste alta, indiferent dacă ne uităm în mediul rural sau în mediul urban, indiferent dacă ne uităm în apropiere sau în depărtare, Ploieștiul iese mereu în dezavantaj. Cum am ajuns în această situație? Cu ajutorul (in)existenței unei administrații locale (in)competente, condusă de un primar (in)competent și clica lui de nași, fini și afini. Frumos, nu?