- Publicitate -

De la viitorul primar al Ploieștiului aș vrea…

Data:

Nu știu cine va fi următorul primar al ”săracului oraș bogat”, al Ploieștiului, dar după multe experiențe nefericite știu cum nu aș vrea să fie acel primar.

- Publicitate -

Habar nu am dacă alegerile vor fi comasate, dacă vom avea în aceeași zi europarlamentarele și localele. Cu alte cuvinte, pentru că alianța PNL – PSD nu a ajuns la o soluție comună, e posibil să mai avem de așteptat până spre sfârșitul anului. Timpul va trece și vom avea… primar. Nu spun un nou primar, pentru că orice este posibil, chiar și realegerea actualului. Nu te pui cu cei care nu învață din greșeli și nici cu cei pentru care masochismul este mai mult decât o pasiune. Patologic să nu fie…

Nu e treaba mea cu cine votați, pe ce criterii faceți alegerea. Fiecare decide ce e mai bine pentru el și, foarte important (!!!), ar fi să aibă de unde alege. Oferta electorală este momentan săracă. PSD l-a anunțat drept candidat pe actualul primar (PNL) Andrei Volosevici. PNL nu a anunțat nimic, probabil traumatizat după ultimul anunț de acest fel. Ar mai fi Mihai Polițeanu, fost USR, acum independent. Posibil să mai fie câte cineva pe la partidulețe. Vom vedea cum arată lista finală a pretendenților. Repet, important este să avem de unde alege.

Toată lumea ar vrea să știe din timp, să studieze, pentru ca apoi să facă o alegere cât mai aproape de aspirații. Perfect în domeniu nu există, cum nici electoratul nu e este perfect, noi nu suntem perfecți. Asta nu înseamnă că nu avem dreptul să sperăm, să tindem spre ceva mai bine pentru comunitate.

- Publicitate -

Și poate că e mai bine că nu știu deocamdată cine sunt toți cei din oferta electorală, pentru că asta mă ajută să îmi setez mai bine ce vreau și ce nu vreau de la viitorul edil șef. Pun cap la cap experiențele de prin 2000 și până în prezent și știu că nu vreau următoarele:

– Să mai aud un individ neasumat care mereu găsește scuze pentru tot ceea ce nu face

-Să mai aud că alții sunt de vină. Nu înseamnă că nu sunt și alții de vină, dar de ce mai candidează cineva, știind că în acest loc blestemat nu se va putea face nimic. La modul serios vorbind, asta e doar o scuză penibilă. Poate fi greu, dar nu este imposibil. Dacă ți se pare că e, atunci nu ai candida!…

- Publicitate -

-Să mai aud de conspirații ca motiv de inacțiune

-Să mă mai mintă vreunul cu proiecte fanteziste, deși nici măcar ceea ce are în patrimoniu deja nu poate da cu lavabil

-Să mai văd cum unul coagulează găști de diletanți, care abia leagă două vorbe în limba maternă, dar ajung să facă proiecte pentru urbe. Vezi dezastrele de tip Cătunelul Copiilor, mocheta verde plimbată la mai multe ”amenajări cocălărești” nu urbane, vezi vopsitul treptelor de marmură și muuulte alte mizerii care au plasat Ploieștiul în sfera celor mai ”kitschoase” orașe din România

- Publicitate -

-Să nu mai văd conferințe de presă cu glumițe ieftine, cu ironii de doi bani, parcă făcute de adolescenți imberbi care abia acum sunt în căutarea maturității, deși vârsta nu-i recomandă

-Să nu mai văd că alte primării din țară au putut să facă enorm de multe, iar la noi nu s-a putut pentru că târâm în spate datorii mai vechi. Da, avem datorii mai vechi, cum mai toate orașele au, dar am făcut altele noi, doar pentru pomeni electorale, fără să căutăm surse alternative de finanțare. Cum de alții au putut și noi nu?

-Să nu mai văd orgolii ieftine, ale unor personaje mici, care fac tot posibilul să îngroape proiecte bune, doar pentru că au fost făcute de alții

- Publicitate -

-Să nu se mai ocupe următorul primar doar de o jumătate din populația Ploieștiului, ci de toți plătitorii de taxe și impozite. Și dacă unii au nevoie de susținere în anumite momente și domenii, atunci să existe o compesație și pentru ceilalți. Un oraș nu este o supă populară doar pentru unii. Nu e corect așa.

-Să renunțe la pomenile electorale de sub masca protecției sociale și să direcționeze fondurile necesare protecției doar acolo unde este necesar. Spre exemplu, de ce actualul primar ar beneficia de subvenție la agent termic, chiar el recunoscând că este racordat la sistemul centralizat?

-Să nu mai facă proiecte pe genunchi, atât de prost fundamentate încât să fie stopate după ce zonele vizate au fost răscolite, apoi să se refacă proiectele și Dumnezeu știe când să fie finalizate și cu ce costuri suplimentare, ca să nu mai vorbim despre disconfort.

- Publicitate -

-Să nu se mai opună celor care (de bine de rău) vor să facă ceva, doar pentru că nu sunt proiectele lui (presupunând că ar avea)

-Să trateze domeniul public ca pe spațiul din propria locuință, unde să îți fie drag să stai, nu ca pe o imensă rampă de gunoi, pe unde îți este scârbă să treci.

-Să nu se mai laude cu proiecte și finanțări guvernamentale, ca și când ar fi ale primăriei. Vezi cazul reabilitării unei creșe.

- Publicitate -

-Să nu mai primim soluții noi în jafuri de clădiri vechi, adică încropeli de închis gura lumii.

-Să prezinte transparent situația datoriei publice a orașului, să știe toți contribuabilii ce presiune se pune cu fiecare împrumut nou, asta în cazul în care ne permitem să îl susținem. Spun asta pentru că este evident că nu ne permitem, atât timp cât tot înregistrăm restanțe de plată la creditele existente.

-Nu aș vrea să mai aud lamentări, ci proiecte ale unei echipe cu viziune, una care aduce plus valoare, de unde să își permită să investească, nu una care are ca unică preocupare cârpeala pe datorie.

Am spus ce nu aș mai vrea, iar la final pot să spun și ce vreau. Vreau un om care să comunice, nu să iasă public să se certe ca o țață, ca un actoraș de mâna a șaptea. Poate nu vom fi mereu pe aceeași lungime de undă, ceea ce nu e nici sănătos pentru o societate democratică, dar să învățăm să de adresăm civilizat. Va conta enorm. Pentru asta este însă nevoie de oameni educați, iar Ploieștiul are asemenea DOAMNE și DOMNI.

Sunt doar câteva dintre cele pe care nu aș vrea să le mai văd la noul/vechiul primar. Și este dreptul nostru, al tuturor, să vrem toate astea, atât timp cât aici ne plătim taxele și impozitele, atât timp cât din banii noștri îi plătim pe acești indivizi.

Nu-mi pasă ce face în timpul liber un primar, dacă se trezește la timp din mahmureală. Aș vrea un primar care să își câștige respectul prin ceea ce este, prin ceea ce oferă, nu prin amenințări mai mult sau mai puțin voalate, nu prin urlete, nu prin mitocănii la adresa sexului opus, nu prin umilirea și terorizarea unor angajați din aparatul administrativ.

Poate că noi știm că respectul se câștigă și nu se poate impune altfel, dar nu ar fi rău ca și viitorul primar să știe asta. Dacă nu, ceea ce va semăna cam tot aia va culege, iar capitalul de simpatie de care se va bucura la început se poate transforma rapid într-un val imens de repulsie. Și până să găsim unu/una care să înțeleagă, ar fi păcat să mai treacă alți patru ani, cam așa cum au trecut ultimii 24.

*În bună măsură cele de mai sus sunt valabile și pentru consilierii locali, deși printre ei să știți că sunt oameni care chiar merită respect. Poate că le-ar trebui mai mult curaj și mai puțină obediență politică, pe care unii o confundă cu disciplina de partid.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Accident în Ploiești. Un șofer de 27 de ani a ajuns la spital

Un accident rutier s-a produs, miercuri seară, la intersecția...

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...
- Publicitate -