Peste 17 mii de elevi din Prahova primesc burse de merit. Mai exact, 17.297. Sunt puși „la grămadă” elevii de 10 sau cei cu medii de peste 9,50, în cazul cărora chiar vorbim de performanță școlară, cu acei elevi plătiți să meargă la școală, pentru a răspunde cerințelor UE de reducere a abandonului școlar.
Mai exact, tineri de-a IX-a cu note de 1,97 sau 4,59 la Evaluarea Națională, (n.r. cazurile semnalate la un liceu din Ploiești și unul din Bărcănești) deveniți „merituoși” pentru faptul că sunt în primii 30% din clasă.
Citește și: Revoltător: Cu 1,97, un elev de la un liceu din Prahova ia bursă de merit
În Prahova nu s-a făcut o defalcare pe tranșe de medii. Nimeni nu știe, așadar, câți elevi din acei peste 17 mii primesc burse de merit…pe merit, adică pe bază de performanțe școlare, și câți cu medii de 1, 2, 3 sau 4, al căror unic merit este acela că încă merg la școală.
Absurdul situației a fost sesizat inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, după ce cazurile „merituoșilor” de la Prahova, iar mai apoi și și alte județe, au fost semnalate în presă.
Citește și: Cu 4,59, un elev de la un liceu din Ploiești ia bursă de merit. Explicația pentru o astfel de situație
Întrebarea firească ar fi de ce a trebuit să fie semnalate astfel de situații în presă. De ce directorii de școală unde au fost înregistrate anomalii de genul nu au sesizat absurdul și s-au mulțumit doar să raporteze superiorilor. De ce în Prahova nu s-a făcut o defalcare pe tranșe de medii. Să știm și noi câți bursieri de merit avem cu 2, câți cu 3, câți cu 4 și câți cu note între 9,50 și 10.
Am fi aflat cum înclină balanța în cazul celor peste 17 mii de copii ce vor fi remunerați cu câte 450 de lei lunar pentru, teoretic, merite deosebite la învățătură. Practic, în cazul celor cu medii sub 5, pentru simplul fapt că nu s-au lăsat de școală.
Oare ce înțelege un elev de la LMV, spre exemplu, care a avut media 9,47? Păi înțelege că el nu merită bursă de merit fiindcă nu a avut peste 9,50 și nici nu a fost în primii 30% fiindcă în clasa lui, unde chiar există performanță școlară. E pus în aceeași oală cu elevul de 1,97, care, posibil, îi va râde în nas…
Încurajarea performanței școlare, justifica ministrul Ligia Deca o astfel de anomalie. Dar, oare, un elev ajuns într-a IX-a cu media 1,97, în opt ani de studiu nu a avut timp suficient să obțină niște note măcar onorabile? Se va pune de acum cu „burta pe carte” fiindcă e plătit să meargă la școală, singurul lui merit fiind acela că nu a îngroșat rândurile celor care abandonează? Mă îndoiesc.
Zilele trecute s-au promisiuni de verificare a „erorii” care a stat la baza acestor burse de merit pentru medii foarte mici, Ministerul Educației, prin secretarul de stat, susținând că „anomaliile” vor fi îndreptate. Vor mai primi sau nu elevi care au intrat la liceu cu medii de până în 2 burse de merit?
Eu înțeleg că da, atât timp cât astăzi, Inspectoratul Școlar Prahova ne-a transmis că avem 17.297 de bursieri de merit. Câți „pe bune”, adică copii cu note între 9,50 și 10, și câți alții în cazul cărora pragul a fost coborât până la 1,97? Adică aceia care făcut un „efort” la Evaluarea Națională ce a presupus fix punctul dat din oficiu și alte câteva zeci de sutimi fiindcă or fi nimerit ceva corect pe foaia de examen.
Citește și: „La conducerea Ministerului, cred că a ajuns Dorel”. Reacțiile cititorilor cu privire la acordarea bursei de merit cu medie de 1,97
Ministrul Ligia Deca se întreba, odată ce a aflat că elevi cu note sub 2 primesc burse de merit, cum de aceștia au ajuns la liceu. Păi oare nu Ministerul Educației, pe care îl conduce, a stabilit admiterea la liceu a tuturor elevilor înscriși, în ordinea mediilor, dar fără a fi eliminați cei cu medii sub 5 la Evaluarea Națională. Asta parte strategiei privind reducerea părăsirii timpurii a școlii.
Cam astea sunt efectele azi… Bursieri de merit cu note de peste 9,50 (tot respectul pentru munca lor) și bursieri de merit cu medii sub 2, plătiți de stat să meargă la școală.