Statul român a găsit o nouă metodă ilegală de a face bani pe spinarea angajatorilor: decontarea cu întârziere a concediilor medicale. Numai pe lista Casei de Asigurări de Sănătate Prahova figurează peste 10.000 de cereri restante, ultimele plăți pentru concedii medicale fiind aferente anului 2021! Suma datorată angajatorilor din Prahova de către stat este uriașă: peste 91 de milioane de lei!
Potrivit legislației în vigoare, atunci când un angajat solicită concediu medical, în baza documentelor legale, angajatorul este obligat să-i plătească între 75% și 100% din venitul brut, până la 183 de zile în interval de un an, în funcție de boala/accidentul de care suferă.
Pentru recuperarea banilor, firma respectivă depune o solicitare la casa județeană de asigurări de sănătate și, în urma verificărilor, ar trebui să-și recupereze banii într-o perioadă rezonabilă, mai precis 60 de zile.
Această informație apare chiar pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, ca răspuns la întrebarea ”Care este termenul de decontare a sumelor din FNUASS?”:
Termenul pentru decontarea sumelor din FNUASS este prevăzut la art. 64 alin (7) din Ordinul 15/2018/1311/2017, respectiv „Casa de asigurări de sănătate va efectua plata sumelor aprobate, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de restituire, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație.”
În realitate, angajatorii trebuie să aștepte nu cu lunile, ci cu anii ca să primească sumele aferente scoaterii din producție a angajaților.
De exemplu, la CAS Prahova, la 31 martie erau 10.117 de cereri de decontări ale concediilor medicale, depuse atât din mediul privat, cât și din instituții publice, care așteaptă să fie soluționate. Iar suma pe care angajatorii ar trebui să o recupereze este enormă: 91.962.392 lei.
Ultimele decontări s-au făcut la nivelul anului 2021, în condițiile în care numai inflația a fost în 2022 de peste 16%!
Există și o explicație! Directorul CAS Prahova, Cătălin Măguleanu, a declarat ieri într-o conferință de presă că s-a ajuns în această situație din mai multe motive. Cum ar fi vina angajatorilor, 48% dintre solicitări fiind greșite, dar și personalul este insuficient.
”Sunt zece salariați de la CAS Prahova care verifică documentele. Nu mai putem face angajări, posturile fiind blocate. Este un volum foarte mare de muncă nu doar aici, ci și la alte departamente. De exemplu, la Relații cu publicul am avut anul trecut 340.000 de diverse solicitări” a declarat Măguleanu.
Așadar, angajatorii sunt obligați să crediteze statul român, înregistrând pierderi importante, fiind practic la mâna funcționarilor, dar mai ales la cea a bugetului de stat.
Deși lucrurile ar putea fi rezolvate rapid, printr-o compensare cu taxele și impozitele datorate de aceiași angajatori la ANAF, acest lucru nu se întâmplă tocmai pentru că statul se folosește de acești bani după bunul plac și cu costuri zero!
În ceea ce privește implementarea concediului medical în sistem electronic, acesta rămâne un ”vis”. În țara cu cei mai mulți IT-iști din Europa Centrală și de Est, funcționarii continuă să ”lingă” tone de hârtii în loc să folosească o bază de date digitalizată.