- Publicitate -

V-ați lăsat de demolat blocul 7 Etaje și ați pus ochii pe ”demolarea” Spitalului CF Ploiești? Radiografia unui demers făcut iresponsabil

”Are și Ploieștiul ceva cu adevărat bun și vreți să-l distrugeți și pe ăsta!”, ”Jos labele de pe Spitalul CF Ploiești!”, ”Pe ce puneți mâna se alege praful…”, ”Voi nu aveți bani de căldură, de gaze, de nimic și vreți să nu aveți nici de spital? Rușine!”, ”V-ați lăsat de demolat blocul 7 etaje și v-ați orientat să demolați spitalul CF?”– așa sună cele mai multe dintre mesajele de la ploieștenii care au aflat cu stupoare despre intenția municipalității de a prelua Spitalul CF Ploiești. Deocamdată, proiectul introdus la vot aseară, în ședința de Consiliu Local, nu a trecut din lipsă de cvorum.

Scurt istoric al zilei de ieri:

Pe ordinea de zi a proiectelor introduse ieri spre a fi votate în CL Ploiești, la suplimentare ”s-a strecurat” și proiectul preluării Spitalului CF Ploiești, cunoscut ca Spitalul CFR.

S-a ajuns la vot, iar primarul Andrei Volosevici a invitat-o pe directoarea Spitalului de Pediatrie să vorbească despre ”oportunitatea” ca după preluarea Spitalului CF acesta să fuzioneze cu cel de Pediatrie, care se știe că are mari probleme cu spațiul de strada Mihai Eminescu. Nimeni nu a spus nimic despre lipsa de personal, mai ales pentru urgențele pediatrice, stare care este la originea aglomerației de nedescris de la Pediatrie. Este o problemă de management lipsa personalului, nu de spațiu, dar asupra acestui aspect vom reveni.

Citește AICI știrea inițială despre proiectul de preluare și vezi documentul supus votului în Consiliul Local Ploiești

Managerul de la Pediatrie, Anca Miu, a vorbit despre faptul că actualul deținător al Spitalului CF, Ministerul Transporturilor, nu mai are propria casă de asigurări, fapt care poate induce ideea că CF-ul nu are o susținere financiară adecvată. A omis însă să spună că acea Casă nu mai există de 20 de ani. În perioada de după reputatul spital ploieștean a înflorit, devenind un reper pentru cum se poate face management de calitate într-un spital de stat.

Spitalul CF are însă contract cu CJAS Prahova, fiind chiar lăudat de președintele CNAS pentru felul în care își gestionează bugetul și actul medical

Atât primarul Andrei Volosevici, cât și managerul de la Pediatrie (spital aflat în subordinea primăriei), Anca Miu, au subliniat că ”este o onoare” să preia acest spital. Oare pacienții spitalului, care nu sunt doar prahoveni, personalul spitalului și echipa managerială sunt la fel de onorați? Ploieștenii se simt onorați? După mesajele care au curs la publicarea informației putem spune: NU! (pe câteva dintre ele le vedeți la finalul textului). (Neîncrederea față de calitatea actului administrativ este nota dominantă. Și trebuie subliniat că pentru asta nu este vina unui singur om. Nu facem acum o analiză, fiecare ploieștean putând face asta și fiind liber să se informeze și să decidă.)

Mai mult decât atât că ”este o onoare preluarea”, apreciind activitatea de la CF, managerul de la Pediatrie a ținut să spună: ”E bine, dar se poate și mai bine.” De unde știe doamna Miu dacă se poate, ce se poate și ce înseamnă mai bine, în condițiile în care la propria unitate nu e bine deloc?

Conducerea de la Spitalul CF habar nu avea despre ”onoarea” care se pregătește acestui spital

Am solicitat conducerii CF punctul de vedere față de proiectul de preluare, formulând un set de întrebări la care așteptăm răspunsurile oficiale, pe care le vom publica în cursul acestei zile. Din discuția directă vă putem confirma că nu fuseseră înștiințați despre această preluare, dar mai ales despre intenția Ministerului Transporturilor de a-l ceda, mai ales că nu reprezintă o povară financiară, ci un motiv de mândrie, o asemenea unitate medicală deservindu-i pe toți cei care au nevoie, nu doar pe angajații Ministerului Transporturilor. Cei care au trecut pragul spitalului, de voie sau de nevoie, se minunează că în România, mai ales în Prahova, poate exista așa ceva în sistemul public. (vezi AICI unul dintre zecile de articolele pe această temă… sau AICI… sau AICI…)

I-am întrebat pe cei de la CF dacă măcar Primăria Ploiești i-a contactat pentru o discuție de principiu, de bun simț fiind să se informeze, să afle dacă structura spitalului permite fuziunea cu Pediatria, dacă este suficient spațiu. Nici vorbă să fi fost abordați de cineva din Primărie sau Consiliul Local, dar cu detalii venim la publicarea punctului de vedere oficial al conducerii CF.

Este oportună această preluare a Spitalului CF în sistemul sanitar al municipiului Ploiești și fuziunea cu Pediatria?

Nimeni nu își pune problema necesității asigurării serviciilor medicale pentru copii. Este absolut necesară rezolvarea acestei probleme grave a orașului. Dar cum? Cu riscul de a distruge ceva care funcționează foarte bine și care a devenit un reper nu doar pentru prahoveni?

Nu se pune problema că NU VREM, că există vreo minte bolnavă care să se opună binelui copiilor.

Neoficial, cei de la CF nu își pun problema să nu ajute, să nu fie utili, mai ales pentru copii. Au demonstrat deja preocuparea pentru îmbunătățirea permanentă a calității actului medical și a condițiilor de cazare. Mai mult decât atât, din ianuarie apar noi secții în spital, avizate deja de Ministerul Sănătății, secții pentru care până acum pacienții erau nevoiți să caute internări prin alte județe, în special prin Capitală. Au mai fost tentative de distrugere a spitalului, dar reacția publică de susținere a fost atât de vehementă, încât planurile au fost dejucate. (citește AICI despre tentativa din 2018)

În aceste condiții, dacă vine și Pediatria, ar urma un lung șir de avizări și reorganizări, asta neînsemnând că se și poate și că activitatea de la CF nu va fi perturbată, afectând în primul rând pacienții. Sunt 172 de paturi, niciunul specific pediatriei. Un etaj cedat Pediatriei ar însemna înghesuirea (dacă ar fi posibilă) a secțiilor actuale, plus secțiile care urmează să se deschidă în contextul avizării deja obținute. Așadar, o discuție informală ar fi fost absolut necesară înainte de a face demersuri de preluare. Măcar atât de extaziații inițiatori ai proiectului să se intereseze dacă pot fi asigurate circuite separate copii-adulți. Măcar atât…

De ce vrea municipalitatea să preia acest spital emblematic?

Primarul a ținut să sublinieze că această preluare are la bază și o adresă a Secretariatului General al Guvernului și că este convins că Ministerul Transporturilor îl va ceda. Totodată, același primar a afirmat că proiectul noului Spital Municipal va continua și că nu are legătură cu ce se va întâmpla cu fuziunea CF-ului cu pediatria.

Foarte bine, să continue proiectul, să se și concretizeze, deși puțini ploieșteni mai cred. Este însă un capitol asupra căruia vom reveni, mai ales că se intenționează să se facă un nou împrumut imens pe spatele ploieștenilor.

Le place sau nu să recunoască, aleșilor locali le surâde ideea să ”rezolve” problema pediatriei și să se laude cu asta. Nu contează că sunt la un pas de a distruge ceva ce funcționează și este extrem de util comunității. Nu au fost în stare să găsească (în 32 de ani!) o altă soluție de relocare, ca să nu mai spunem de lipsa de preocupare pentru un proiect care să atragă fonduri pentru un nou spital. Această incapacitate de a căuta soluții viabile, nedistructive pentru ale domenii, i-a determinat pe inițiatori să aleagă cea mai ușoară și evident convenabilă cale. Niciun consilier local nu a avut curiozitatea să se informeze, să îi spună primarului că un spital nu se preia așa cum se cumpără o pungă de semințe. Cum să pui pe ordinea de zi un proiect de preluare a unui spital, dar si nu ai decența unei minime informări despre posibilități reale și consecințe?

Tuturor le-ar fi convenit, de parcă rezolvarea era precum relocarea unui magazin de cartier. Consilierii locali nu au asigurat cvorumul la acest proiect, determinând reacția vehementă a primarului Volosevici, care s-a enervat peste măsură în timpul ședinței, acuzându-i că nu le pasă de copiii ploieștenilor, că ploieștenii văd asta și nu îi vor ierta (puteți vedea AICI întreaga scenă, de la minutul 38 al înregistrării ședinței de Consiliu Local). Așa să fie?

Indiferent de situație, exploatând cu cinism un subiect legat de sănătatea copiilor, nimeni nu poate câștiga capital electoral, ba din contră. Chiar dacă sunt indivizi care le subestimează inteligența alegătorilor, uită că nu vorbim despre o masă amorfă, prin excelență analfabetă (fie și funcțional), ci despre o comunitate care are capacitatea de a se informa, de a analiza și de a lua deciziile în cunoștință de cauză.

Ați încercat asta? (În atenția celor din administrația ploieșteană, care nu au găsit soluția optimă pentru rezolvarea problemei Pediatriei ploieștene!)

Repet, nimeni nu contestă necesitatea rezolvării rapide a acestei probleme grave. Este vorba despre copii, iar aici nu avem ce discuta, ce obiecta. Este firesc să ne întrebăm de ce timp de 32 de ani nu au fost capabili să facă ceva, dar asta se va vedea la vot, fără a însemna că o altă echipă de edili chiar ar face mai bine. Vom vedea…

Acum, îmi permit să le sugerez să ia în calcul, să analizeze și să facă toate demersurile posibile pentru următoarea soluție: mutarea Spitalului de Pediatrie de pe strada Mihai Eminescu în Spitalul de Obstetrică și Ginecologie din Mihai Bravu, cunoscut și sub numele de Maternitatea din Ploiești. Este un mastodont, în mare parte gol. S-au făcut multe acolo în ultimii ani și se pot face și mai multe și mai ales bune/utile.

Nu vi se pare că ambele sunt ”din același film”? Nu acolo ar trebui să se asigure serviciile medicale complete pentru copii? ”Maternitatea” este acum secție a SJU, având spațiu mai mult decât suficient. Este imposibil să nu se găsească soluții, dacă se vrea, pentru ca unitatea din subordinea CJ să găzduiască o unitate din subordinea municipalității. Credeți că ar avea cineva curajul să blocheze un astfel de proiect?

O mai spun o dată: dacă se vrea, se poate. Se rezolvă mai mult decât elegant, dar mai ales eficient problema Pediatriei și nu este afectată astfel o unitate medicală excepțională, așa cum este Spitalul CF Ploiești. Să plecăm de la premisa că nimeni nu a fost rău intenționat, că au fost doar prea puțin preocupați să caute cea mai bună soluție, dar măcar în ceasul al 12-lea se trezesc și lasă orgoliile prostești la o parte, că îngroapă mizeria răfuielilor politice și că rezolvă rapid o problemă gravă, fără daune colaterale. Puteți lăsa toți cei implicați ieșirile nervoase vecine cu crizele de isterie și puteți discuta civilizat pe un subiect atât de delicat? Măcar încercați…

*Revenim în curând cu punctul de vedere al conducerii Spitalului CF Ploiești.

Reacțiile cititorilor, la aflarea intenției municipalității de a prelua Spitalul CF de la Ministerul Transporturilor:

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Oamenii ascunși ai primarului Volosevici – plătiți din bani publici, dar cu numele și competențele ”la secret”

Cabinetul Primarului Municipiului Ploiești a funcționat și funcționează ca o agenție de plasare a forței de muncă (foarte) bine plătită pentru cei care aspiră...

Primăria Ploiești vă invită la dezbatere publică pe tema stabilirii bugetului pe 2023

Primăria Municipiului Ploiești îi invită pe toți cei interesați la întâlnirea de dezbatere publică privind următorul proiect de act normativ: Proiectul de buget al...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -