În sfârșit, a apărut soluția la criza apei calde din Ploiești – Observatorul Prahovean LIVE

- Publicitate -

Text despre preotul Visarion Alexa și toate derapajele pe care le îngropăm de vii

Text despre preotul Visarion Alexa, dar și despre derapajele pe care le îngropăm de rușine, din frică sau pentru că am auzit că nimeni nu face nimic.

Nu știu cum, dar în multe dintre cazuri, abuzurile sunt strict secrete și știu doar vecinii despre ele. Sunt câțiva care iau în glumă derapajele și au impresia că e ceva obișnuit, banal și că nu e de discutat sau de penalizat nimic în direcția asta.

Vorbind strict de cazul preotului Visarion Alexa și asta doar din prisma a ceea ce am citit prin presă, mulți sunt scrântiți și au impresia că pot face orice în numele lui Dumnezeu.

Citește și: Visarion Alexa, reclamat că a agresat sexual o femeie la spovedanie. Reacția BOR

Și clar, sunt mulți nebuni pe lumea asta, iar nebunia lor e suficient de bine ambalată că nu suflă nimeni nimic mai departe. De sunat la poliție și reclamat nici nu e vorba. E chiar rușinos să faci asta, că oricum nu te crede nimeni. Totuși, să suni și să reclami rămâne cea mai importantă practică pe care noi toți ar trebui să o avem în reflex pentru astfel de momente absolut barbare.

Hărțuirea nu e cool. Hărțuirea se pedepsește!

Ideea de hărțuire, indiferent de caz, nu are voie să treacă neobservată. Iar dacă vine vorba de viol, acolo deja discutăm de lucruri suficient de grave, cu miros de celulă pentru ani buni. Nu e normal să trăim printre infractori care își fac treburile murdare și nimeni nu îi denunță.

Nu e normal să ne fie frică de ei sau să îi protejăm dintr-o oarecare milă. Nici nu știu dacă se pune problema de milă. Treaba aia cu “săracul, are probleme” nu poate fi o scuză.

Citește și: Derapaje gratuite despre lucruri taxabile pe internet, cu George Buhnici

Și, pentru că, din păcate bătaia e încă o formă de comunicare barbară în multe dintre familii, nici în acest caz nu poate fi vorba de înțelegere. A greșit, a lovit, iar apoi vrea iertare. Se va mai întâmpla. Și chiar dacă nu se va mai întâmpla, derapajul merită pedepsit. Că nu suntem sălbatici.

De precizat e că și bărbatul și femeia sunt supuși acelorași legi. A nu se crede că în România doar bărbații sunt violenți. Doar că, probabil bătaia e mai pe silențios și pare rușinos să spui că ți-au luat bătaie de la iubită/amantă etc.

Nu știu cât de mult ne ajută ideea asta că suntem în 2022 și că suntem cu informația la discreție. Nu știu dacă educația pe care o primim este suficientă pentru a ne potoli derapajele. Și nu știu cât de pregătiți suntem pentru a vorbi deschis despre ceea ce se întâmplă în proximitatea noastră.

Suntem datori să reclamăm, nu doar să bârfim

În multe dintre cazuri, vecinii nu fac altceva decât să asculte și să bârfească, dar dacă vine vorba de reclamație, fiecare își vede de treaba lui. Evident, există și excepții, dar sunt puține și nimeni nu stă să le ofere un rând de aplauze. Aplaud eu, acum, excepțiile.

Textul ăsta îmi aduce aminte și de scandalul cu Pomohaci pe care, zilele trecute l-am văzut pe un afiș – cânta pe undeva prin țară. Nu știu cum, dar Pomohaci e bine și își trăiește viața liniștit.

Pentru o victimă, povestea asta cu oamenii răi, care nu sunt pedepsiți, poate reprezenta un pas înapoi când vine vorba de judecată. Pe frică se bazează mulți, pentru că pentru o parte dintre noi e normal să fii sălbatic și să faci ce vrei.

Azi Visarion Alexa e pus la punct, dar mâine?

Cazul lui Visarion Alexa este, cel puțin din punctul meu de vedere, o știre pe care mulți o cred falsă sau aberativă. E doar subiect de taclale și atât. E nevoie de multe astfel de subiecte în presă, care să scoată la lumină derapajele.

E nevoie și de educație pentru că fără educație devenim cu toții sălbatici. Iar în ultimă instanță e vorba de legi pe care, atunci când nu le respectăm trebuie plătim.

Citește și: Terorizată de un clan de romi. O familie din Ploiești, amenințată și atacată de vecini, chiriași ai unei locuințe sociale

Mai grav e că victimele crescute într-o anumită poveste tristă pot ajunge ușor să se transforme în agresori. Și noi nu vrem ca lumea să o ia razna și nici ca Putin să ne țină cu frica zilei de mâine din cauza unui discurs.

Așadar, mai puține povești, mai multă atitudine.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Ministrul Justiției anunță finalizarea proiectelor de legi privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și CSM

Ministerul Justiției, condus de senatorul PNL de Prahova, Cătălin Predoiu, a  transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor...

Derapaje gratuite despre lucruri taxabile pe internet, cu George Buhnici

Domnul Buhnici, zis și cavalerul, face trafic zilele astea. A greșit, a comis-o, cineva de pe internetul “obscur” l-a “ajutat”, iar toată lumea vorbește...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Cum scapi de facturile mari de curent? Un singur furnizor oferă un tarif de 0,78 lei/kwh pentru populație, indiferent de consum

Tot mai mulți români s-au trezit cu facturi uriașe de curent. La unii a fost vorba de o ”regularizare” pentru consumul din ultimii ani,...

Jurnalul ploieşteanului rămas fără apă caldă: Mi-e frig și vreau să vină DNA-ul!

Mi-e frig rău... am și răcit. Parcă a fost vară acum trei luni, iar apă caldă mi se pare că nu mai am de...

Record absolut: Dolarul a depășit pragul de 5 lei pentru prima dată în istorie

Astăzi, 22.09.2022, BNR a afișat un curs valutar de 5,0103 lei/dolar american. Creșterea este semnificativă față de valoarea de ieri anunțată, de 4,9764 lei/dolar. Creșterea...

În sfârșit, a apărut soluția la criza apei calde din Ploiești

După aproape două luni de la declanșarea crizei apei calde la Ploiești s-a găsit, în sfârșit, o soluție: serviciul să fie furnizat de Termo...

Curierii vor trimite lunar la ANAF lista cu cei care comandă online cu plata ramburs

Obligativitatea firmelor de curierat de a informa ANAF cu privire la cine face comenzi online cu plata ramburs a fost stabilită prin ordin de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -