- Publicitate -

Credeți că protestele împotriva scumpirii carburanților vor avea efect? Ce spun cei care au participat și cei care au comentat… online

Ploieștiul a dat startul acestor proteste, după ce în urmă cu o zi, mai multe pompe de alimentare de la benzinăria OMV Vest au fost blocate de oamenii nemulțumiți. A fost o formă pașnică de protest, un semnal pentru ceea ce se dorește a fi un protest de amploare, care ar trebui să se desfășoare în toată țara, pe 30 iunie.

Nimănui nu-i convine că prețurile carburanților au luat-o razna. Și dincolo de capacitatea de a înțelege că avem de a face cu o criză mondială, la fel de bine înțelegem că un procent semnificativ din scumpirile de la noi a avut caracter speculativ.

Nu-și face nimeni iluzii că vom reveni prea curând la prețuri decente, corelate cu puterea de cumpărare, dar ceea ce se întâmplă depășește limita suportabilului. Și veștile proaste nu se opresc aici, pentru că previziunile în privința scumpirilor accelerate sunt sumbre.

Citește aici despre prognozele internaționale în privința scumpirii carburanților.

Am fost ieri la acest prim protest și am stat de vorbă cu câțiva dintre cei prezenți, apoi am urmărit reacțiile online, pentru că așa protestăm noi ca nație… online. Vom vedea dacă ne mai schimbăm optica abordării, fie și din presiunea care ne va apăsa din ce în ce mai mult. Trecusem și pe la benzinăriile din Albert și Mihai Bravu și la un moment dat am menționat numele celui din urmă, deși ajunsesem în Vest (mea culpa!). Se mai întâmplă la câte un live, când ești atent la ceea ce se petrece în jur. Eroarea asumată a devenit în comentarii mai importantă decât scopul pentru care acei oameni au decis să protesteze, dovedind infinit mai mult curaj. Cred că, în esență, cam asta a devenit și problema societății în care trăim. Ne-a înrăit și ne pierdem în lucruri mărunte, pierzând din vedere obiective majore comune, care ne-ar putea uni și schimba viețile.

Cei mai mulți dintre protestatari erau tineri, de la 20 la 40 și ceva de ani, oameni normali, pașnici, care s-au manifestat cât se poate de decent. Nu vor să facă rău nimănui, dar spun răspicat că mult nu vor mai avea cum să se descurce. Nu au venit de plăcere la protest, într-o zi de sărbătoare, când ar fi trebuit să se bucure de ziua lor liberă, asta dacă și-ar fi permis să plece la plimbare cu mașinile.

Mai mult decât atât, nu au blocat complet posibilitatea de alimentare în acea stație, ci doar la câteva pompe, înțelegând că este un protest pentru a trage un semnal de alarmă, nu pentru a face rău.

După cum spuneam, cu unii am vorbit acolo, alții ne-au scris. Iată câteva dintre opiniile lor.

”Înțeleg să mai reduc din deplasări, să le fac doar pe cele utile, dar pentru Dumnezeu… nu sunt robot. Muncesc și am nevoie să mă mai și relaxez cu familia, cu prietrenii! Nu sunt un robot, care a ajuns să își facă toate calculele ca să vadă dacă tot ceea ce își permite e naveta. Mă trezesc, mă duc la muncă, revin, dorm, iar mă trezesc și tot așa…”, spunea unul dintre protestatari. Și nu este singurul.

”De ce la alții se poate subvenționa o parte a prețului carburanților și la noi nu? Doar ne-au amăgit că vor lua măsuri.”, spunea un altul.

”Păi dacă la noi costă cât în vestul Europei, dar veniturile sunt mizerabile în raport cu ale celor de acolo, cum să nu vreau să plec din țara asta. Sunt mințit de atâția ani și văd că aici doar pentru unii din sistemul bugetar se poate să existe venituri nesimțite din salarii și pensii speciale. Ăstora nu le pasă dacă prețurile carburanților se dublează. Cât să mai fiu luat de prost?”

”Protestez pentru că știu că prețul de la pompă are un procent de peste 50% taxe încasate de stat. Normal că statul nu vrea să intervină, pentru că statul este format de cei care își iau salarii din japca asta. Banii pe care îi dau ca taxe de drum nu îi văd în autostrăzi noi, ci în salariile lor. La fel și la carburanți. Ok, impozitare există peste tot, dar la noi s-a depășit limita suportabilului.”

”Poate nu am multă școală în domeniu, dar am văzut cum atunci când crește prețul pe baril, crește și la pompă, cum am observat că atunci când scade prețul pe baril, la pompele de la noi a continuat să crească.”

Citește AICI știrea despre protestul de la benzinăria OMV Vest din Ploiești.

Argumentele oamenilor vă sunt deja cunoscute și știți că sunt ale majorității. Este evident că traversăm o criză mondială, după una sanitară, din care unii scot profit maxim. Sunt aceiași care strâng șurubul la maxim, știind că protestele vin și trec, că nu au consistența necesară să producă schimbări profunde în sistem.

Nici protestatarii nu sunt convinși că vor avea sorți de izbândă, care să regleze situația actuală la un nivel decent, dar trebuie să transmită un semnal către clasa politică. Și cum piața se reglează pe bază de cerere și ofertă, singura soluție este să facem un efort comun și să renunțăm pentru o perioadă la deplasări, atât cât vom putea.

Spre seară, am observat că și la Constanța a fost un protest similar. Timid, dar este un început. Vom vedea dacă pe 30 iunie se va ieși din sistemul inutil de protest online și se va da un semnal puternic din stradă.

Vezi aici sondajul despre participarea la protestul din 30 iunie.

Cumva, așa cum a găsit resurse pentru sute de milioane de măști, dezinfectanți și vaccinuri care vor ajunge la gunoi, evident pentru a proteja populația, tot așa și acum statul trebuie să se ”încordeze” și să găsească resursele financiare să protejeze aceeași populație, din ce în ce mai greu strivită de facturi uriașe, de alimente inaccesibile, de rate în creștere, de perspectiva unui trai de sclavi, în care te trezești și te deplasezi doar ca să muncești, fără nici cea mai mică bucurie între reprizele de muncă.

De ce să intervină statul? Pentru că statului îi plătim birurile, iar statul are obligația să le strângă pentru a ni le întoarce în beneficiul comunității, nu doar pentru a asigura veniturile propriului aparat de supt bani și atât. Iar noi, cei care compunem populația, poate că ar fi momentul să ne concentrăm pe interesele majore comune, nu pe nimicurile care ne separă la nivel de opinie.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Simona Halep s-a calificat în semifinale la Openul de tenis de la Toronto

Simona Halep (locul 15 WTA) a învins-o în sferturile de finală ale Openului de la Toronto pe Cori Gauff (locul 11 WTA) și astfel,...

Restaurante și feluri de mâncare în Bruges

După ce ne-am tot plimbat pe la Marea Nordului și prin alte orașe belgiene, cu siguranță vă întrebați unde mâncăm în Bruges? În Bruges o masă la...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Simona Halep s-a calificat în semifinale la Openul de tenis de la Toronto

Simona Halep (locul 15 WTA) a învins-o în sferturile de finală ale Openului de la Toronto pe Cori Gauff (locul 11 WTA) și astfel,...

Restaurante și feluri de mâncare în Bruges

După ce ne-am tot plimbat pe la Marea Nordului și prin alte orașe belgiene, cu siguranță vă întrebați unde mâncăm în Bruges? În Bruges o masă la...

David Popovici s-a calificat în finala de 100 de metri liber în cadrul Campionatului European de Înot de la Roma

În această seară, înotătorul român, David Popovici, s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber la Campionatul European de Înot de la...

Ce supercaruri mai aduc românii în țară? Primul exemplar McLaren 765 LT a trecut pe la RAR Grivița

Sunt doar 765 în toată lumea și reprezintă un model aniversar, serie limitată, al brandului exclusivist McLaren. Poate atinge 100 de km la oră...

E vineri, 12 august. Tot dușuri reci, la Ploiești. Deja ne-am obișnuit cu situația?

Nu e zi în care să nu mă gândesc la faptul că Ploieștiul a rămas fără apă caldă. Ar fi putut fi o farsă...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -