spot_img
- Publicitate -

Credeți că protestele împotriva scumpirii carburanților vor avea efect? Ce spun cei care au participat și cei care au comentat… online

Data:

Ploieștiul a dat startul acestor proteste, după ce în urmă cu o zi, mai multe pompe de alimentare de la benzinăria OMV Vest au fost blocate de oamenii nemulțumiți. A fost o formă pașnică de protest, un semnal pentru ceea ce se dorește a fi un protest de amploare, care ar trebui să se desfășoare în toată țara, pe 30 iunie.

- Publicitate -

Nimănui nu-i convine că prețurile carburanților au luat-o razna. Și dincolo de capacitatea de a înțelege că avem de a face cu o criză mondială, la fel de bine înțelegem că un procent semnificativ din scumpirile de la noi a avut caracter speculativ.

Nu-și face nimeni iluzii că vom reveni prea curând la prețuri decente, corelate cu puterea de cumpărare, dar ceea ce se întâmplă depășește limita suportabilului. Și veștile proaste nu se opresc aici, pentru că previziunile în privința scumpirilor accelerate sunt sumbre.

Citește aici despre prognozele internaționale în privința scumpirii carburanților.

Am fost ieri la acest prim protest și am stat de vorbă cu câțiva dintre cei prezenți, apoi am urmărit reacțiile online, pentru că așa protestăm noi ca nație… online. Vom vedea dacă ne mai schimbăm optica abordării, fie și din presiunea care ne va apăsa din ce în ce mai mult. Trecusem și pe la benzinăriile din Albert și Mihai Bravu și la un moment dat am menționat numele celui din urmă, deși ajunsesem în Vest (mea culpa!). Se mai întâmplă la câte un live, când ești atent la ceea ce se petrece în jur. Eroarea asumată a devenit în comentarii mai importantă decât scopul pentru care acei oameni au decis să protesteze, dovedind infinit mai mult curaj. Cred că, în esență, cam asta a devenit și problema societății în care trăim. Ne-a înrăit și ne pierdem în lucruri mărunte, pierzând din vedere obiective majore comune, care ne-ar putea uni și schimba viețile.

Ce se întâmplă cu produsele din supermarketuri care expiră

Risipa alimentară este o problemă pe care marii retaileri încearcă să o gestioneze cât pot de bine pentru a reduce din pierderile de la...
- Publicitate -

Cei mai mulți dintre protestatari erau tineri, de la 20 la 40 și ceva de ani, oameni normali, pașnici, care s-au manifestat cât se poate de decent. Nu vor să facă rău nimănui, dar spun răspicat că mult nu vor mai avea cum să se descurce. Nu au venit de plăcere la protest, într-o zi de sărbătoare, când ar fi trebuit să se bucure de ziua lor liberă, asta dacă și-ar fi permis să plece la plimbare cu mașinile.

Mai mult decât atât, nu au blocat complet posibilitatea de alimentare în acea stație, ci doar la câteva pompe, înțelegând că este un protest pentru a trage un semnal de alarmă, nu pentru a face rău.

După cum spuneam, cu unii am vorbit acolo, alții ne-au scris. Iată câteva dintre opiniile lor.

- Publicitate -

”Înțeleg să mai reduc din deplasări, să le fac doar pe cele utile, dar pentru Dumnezeu… nu sunt robot. Muncesc și am nevoie să mă mai și relaxez cu familia, cu prietrenii! Nu sunt un robot, care a ajuns să își facă toate calculele ca să vadă dacă tot ceea ce își permite e naveta. Mă trezesc, mă duc la muncă, revin, dorm, iar mă trezesc și tot așa…”, spunea unul dintre protestatari. Și nu este singurul.

”De ce la alții se poate subvenționa o parte a prețului carburanților și la noi nu? Doar ne-au amăgit că vor lua măsuri.”, spunea un altul.

”Păi dacă la noi costă cât în vestul Europei, dar veniturile sunt mizerabile în raport cu ale celor de acolo, cum să nu vreau să plec din țara asta. Sunt mințit de atâția ani și văd că aici doar pentru unii din sistemul bugetar se poate să existe venituri nesimțite din salarii și pensii speciale. Ăstora nu le pasă dacă prețurile carburanților se dublează. Cât să mai fiu luat de prost?”

- Publicitate -

Cum, se poate și la Ploiești?

Primăria Ploiești anunță începerea unei acțiuni importante pentru siguranța circulației auto: refacerea marcajelor rutiere. Potrivit unui comunicat al Primăriei Ploiești, începând de azi-noapte au început...

”Protestez pentru că știu că prețul de la pompă are un procent de peste 50% taxe încasate de stat. Normal că statul nu vrea să intervină, pentru că statul este format de cei care își iau salarii din japca asta. Banii pe care îi dau ca taxe de drum nu îi văd în autostrăzi noi, ci în salariile lor. La fel și la carburanți. Ok, impozitare există peste tot, dar la noi s-a depășit limita suportabilului.”

”Poate nu am multă școală în domeniu, dar am văzut cum atunci când crește prețul pe baril, crește și la pompă, cum am observat că atunci când scade prețul pe baril, la pompele de la noi a continuat să crească.”

Citește AICI știrea despre protestul de la benzinăria OMV Vest din Ploiești.

Argumentele oamenilor vă sunt deja cunoscute și știți că sunt ale majorității. Este evident că traversăm o criză mondială, după una sanitară, din care unii scot profit maxim. Sunt aceiași care strâng șurubul la maxim, știind că protestele vin și trec, că nu au consistența necesară să producă schimbări profunde în sistem.

- Publicitate -

Nici protestatarii nu sunt convinși că vor avea sorți de izbândă, care să regleze situația actuală la un nivel decent, dar trebuie să transmită un semnal către clasa politică. Și cum piața se reglează pe bază de cerere și ofertă, singura soluție este să facem un efort comun și să renunțăm pentru o perioadă la deplasări, atât cât vom putea.

Spre seară, am observat că și la Constanța a fost un protest similar. Timid, dar este un început. Vom vedea dacă pe 30 iunie se va ieși din sistemul inutil de protest online și se va da un semnal puternic din stradă.

Vezi aici sondajul despre participarea la protestul din 30 iunie.

Cumva, așa cum a găsit resurse pentru sute de milioane de măști, dezinfectanți și vaccinuri care vor ajunge la gunoi, evident pentru a proteja populația, tot așa și acum statul trebuie să se ”încordeze” și să găsească resursele financiare să protejeze aceeași populație, din ce în ce mai greu strivită de facturi uriașe, de alimente inaccesibile, de rate în creștere, de perspectiva unui trai de sclavi, în care te trezești și te deplasezi doar ca să muncești, fără nici cea mai mică bucurie între reprizele de muncă.

- Publicitate -

De ce să intervină statul? Pentru că statului îi plătim birurile, iar statul are obligația să le strângă pentru a ni le întoarce în beneficiul comunității, nu doar pentru a asigura veniturile propriului aparat de supt bani și atât. Iar noi, cei care compunem populația, poate că ar fi momentul să ne concentrăm pe interesele majore comune, nu pe nimicurile care ne separă la nivel de opinie.

Cum ți se pare subiectul?

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Maestrul Titi Tudor, în lacrimi în Joia Mare. ”Mă las, renunț la tot!”

Într-o zi în care liniștea ar trebui să domnească,...

Cât mai durează coșmarul șoferilor de pe DN 1A, la podul din Blejoi

A trecut un an de când au început reparațiile...

Primarul absolvent de Teologie care deszăpezește singur comuna

De la Teologie la șantier: Primarul din Tătaru face...

Sistemul Antigrindină în Prahova. E viciată omologarea?

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (Sistemul...

Câți prahoveni au câștigat la Loto în ultimii cinci ani

Observatorul Prahovean a solicitat Loteriei Naționale informații cu privire...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Ce se întâmplă cu produsele din supermarketuri care expiră

Risipa alimentară este o problemă pe care marii retaileri...

Un elev de la Colegiul „Carmen Sylva”, olimpic la percuție

Performanță remarcabilă pentru secția de Percuție a Colegiului Național...

Cum se circulă pe DN 1 – Valea Prahovei în Vinerea Mare

Vineri, 18 aprilie, a început minivacanta de Paște. Anagajații,...

Puștiul minune din Nistorești, Aur la Naționala de Informatică

La doar 11 ani, un puști din Nistorești a...

A murit chirurgul Gabriel Băzăvan de la Spitalul Județean Ploiești

Chirurgul Gabriel Băzăvan, medic la Secția Chirurgie II a...
- Publicitate -

Emisiuni

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cauți un job mai bun? Cum te pot ajuta AJOFM și UPG Ploiești

La finele acestei săptămâni, la Palatul Culturii se va...
- Publicitate -

Vox Publica

Cum, se poate și la Ploiești?

Primăria Ploiești anunță începerea unei acțiuni importante pentru siguranța...

Mârlănia unor oameni în costum

Cum exprimarea pe rețelele de socializare este (încă) liberă,...

Dr. Vâjeu: Sistemul de sănătate din Franța versus România

Doctorul Ciprian Vâjeu, medic ortoped specializat în chirurgia coloanei...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Cum, se poate și la Ploiești?

Primăria Ploiești anunță începerea unei acțiuni importante pentru siguranța...

Mârlănia unor oameni în costum

Cum exprimarea pe rețelele de socializare este (încă) liberă,...

Dr. Vâjeu: Sistemul de sănătate din Franța versus România

Doctorul Ciprian Vâjeu, medic ortoped specializat în chirurgia coloanei...

Ce nu face Simion pentru voturi? Chiar și perfuzii!

George Simion, candidatul AUR la prezidențiale care nu a...
- Publicitate -

Deficit de medici? Schimbați legea: Ori la stat, ori la privat

Deficitul de medici din sistemul public este din ce...

Un medic extenuat a clacat. Rezolvi ceva înjurându-l?

Un medic extenuat strigă la pacienți să nu mai...

Da, prieteni, se poate!

Acum fix un an, dotat cu o plăcuță informativă...

Vânzătorii de pătrunjel, vânați de polițiștii locali din Ploiești

Cine spune că Poliția Locală Ploiești nu-și face datoria?...