- Publicitate -

Motivele pentru care ministrul Energiei trebuie demis, după gafele impardonabile din ”nebunia” scumpirii carburanților

Domnule ministru Virgil Popescu, demisiile nu se scumpesc! De ce nu vă dați una, după gafele impardonabile cu prețurile carburanților? Omul a dovedit că habar nu avea nici ce a generat ”năvala” la benzinării și nici cum vor evolua scumpirile peste noapte.

Virgil Popescu este ministrul Energiei. Este același ministru care trebuie să fie atent și să intervină legal, atunci când piața devine speculativă dincolo de limitele legale.

Ce s-a întâmplat seara trecută și de ce ministrul Virgil Popescu ar trebui demis de urgență

Totul a plecat de la o decizie a celor care gestionează rețeua de stații de carburanți MOL. Imaginea cu stația care afișa prețurile per litru de carburant peste 10 lei este reală, apărând între timp și dovezile cu bonurile celor care au alimentat.

Contează mai puțin că cei de la MOL au o problemă cu o rafinărie din Ungaria sau că s-au gândit să scoată profitul pierdut la ei în țară, ca urmare a plafonării prețurilor, profitând de rețeua pe care o au în România. Important este că mesajele au curs inițial în sfera transportatorilor de anvergură de la noi, apoi în spațiul public, unde s-a acreditat zvonul că întreaga piață va fi la fel după miezul nopții, în sensul în care prețurile sar de 10-11 lei pe litru de carburant.

Din motive diferite, oamenii au reacționat, unii dintre ei îndreptându-se spre benzinării pentru a alimenta, în funcție de necesități și posibilități. Discuția despre acest tip de reacție este irelevantă acum, am trata-o și o vom aborda și în alte articole, în textul de față concentrându-ne exclusiv pe reacția autorităților de la noi.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a postat pe pagina sa de facebook: ”România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”

Și acum motivele pentru care ministrul Popescu ar trebui demis:

  • este evident că habar nu avea de unde a pornit problema și de faptul că oamenii nu de lipsa carburanților se temeau, el vorbind despre stocuri, ci despre prețurile lor.
  • contactat de jurnaliști, ministrul a declarat în repetate rânduri că este posibilă o majorare, dar nu mai mare de 15 bani/litru. Diferența de peste noapte a fost în medie de 50-60 de bani/litru, ceea ce înseamnă de peste 4 ori mai mult decât estima Virgil Popescu, diferență enormă dacă ne raportăm la volum. Asta dovedește că omul habar nu are ce se întâmplă, de unde și lipsa de încredere tocmai în autoritățile care sunt plătite să gestioneze astfel de momente și să comunice corect.
  • Ministrul Popescu este același care gestionează și criza facturilor din energie. Mai corect spus ”ar trebui să o gestioneze”, pentru că deja simțim cu toții ceea ce se întâmplă. Este același ministru care a girat liberalizarea pieței energiei într-un moment inoportun, deși știm că decizia nu este la el. Se apropie luna aprilie și încă nu avem o decizie în privința plafonării prețurilor la gaze și electricitate sau în privința diferenței pe care statul o va suporta, dacă se optează, din nou, pentru această variantă de atenuare a șocului.
  • Înțelegem că este război militar în Ucraina și război economic în aproape întreaga lume. Înțelegem că sunt costuri pe care le plătim și le vom plăti mult timp de acum încolo, la fel cum înțelegem rolul statului român, în speță rolul unor indivizi pe care societatea îi plătește, chiar indecent de bine, pentru a veni cu soluții. În cazul domnului Virgil Popescu s-a dovedit că îi este imposibil să aibă soluții la ceea ce este evident că nu înțelege și implicit nu poate anticipa capcanele și impactul viitor asupra întregii societăți.

Faptul că prețurile carburanților ar trebui să scadă în zilele următoare, ca efect al mișcărilor de pe piețele unde se tranzacționează petrolul, asta nu i se datorează ministrului Popescu. Dacă nu ia în calcul demisia de onoare, atunci premierul ar trebui să-și asume demiterea sa, fie și din respect pentru populația României, care așteaptă să vadă decizii ale unor oameni competenți, nu ezitanți și habarniști. Calmarea spiritelor în societate și redarea încrederii nu sunt opțiuni, ci obligații, mai ales în vremurile de criză cumplită prin care trecem.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Back to party cu Smiley, la Prahova Value Centre

Back to school, back to work… back to party! Asta îţi propune Prahova Value Centre pentru weekendul 30 septembrie – 2 octombrie. Pentru a face...

Ministrul Educației susține că nu vor fi probleme cu încălzirea școlilor: ”Nu e cazul să trecem în online sau să reducem programul”

În această dimineață, Sorin Cîmpeanu a anunţat că a convocat la Bucureşti toţi inspectorii şcolari generali din toate judeţele României pentru a comunica instrucţiuni...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Back to party cu Smiley, la Prahova Value Centre

Back to school, back to work… back to party! Asta îţi propune Prahova Value Centre pentru weekendul 30 septembrie – 2 octombrie. Pentru a face...

Ministrul Educației susține că nu vor fi probleme cu încălzirea școlilor: ”Nu e cazul să trecem în online sau să reducem programul”

În această dimineață, Sorin Cîmpeanu a anunţat că a convocat la Bucureşti toţi inspectorii şcolari generali din toate judeţele României pentru a comunica instrucţiuni...

Acțiune de tip BLITZ pe DN1 B, în zona Parcului Bucov

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova desfășoară o acțiune de tip ,,BLITZ" pe Drumul Național 1 B, în zona Parcului Bucov. Inspectoratul de Poliție Județean...

Adio, troleibuze Neoplan în Ploiești. Vor fi scoase la vânzare sau casate – PROIECT

Achiziționate în 2010, troleibuzele Neoplan second-hand vor dispărea definitiv din peisajul ploieștean. Un proiect de hotărâre prevede că acestea vor fi casate sau, după...

Mai multe loturi de crenvurști Wudy, retrase de la vânzare din magazinele din România, inclusiv la Ploiești, după depistarea unei bacterii

Mai multe loturi de crenvurști au fost retrase din toate magazinele din țară, inclusiv din Ploiești, după ce furnizorul a lansat o notificare prin...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -