Scăpăm de ”nebunia” covid-19? Ce înseamnă decizia Spaniei de a trata această boală ca pe orice gripă de sezon

1
spania_8fb77.JPG

Știrea de zilele trecute, conform căreia Spania urmează în viitorul apropiat să trateze Covid-19 ca pe orice gripă sezonieră, a ridicat mai multe semne de întrebare. Este sau nu corectă decizia acestei țări? De ce Spania a ajuns la această concluzie? Și, nu în ultimul rând, de ce acum?

Ieri Spania raporta aproape 135.000 de infectări cu noul coronavirus și 247 de decese cauzate de acesta, la o populație de peste 46 de milioane de locuitori. Franța a raportat 368.000 de cazuri cu 341 de decese, la o populație de peste 65 de milioane de locuitori. Italia a raportat 220.000 de noi cazuri, cu 294 de decese la o populație de peste 60 de milioane de locuitori.

Portugalia, cu o populație de puțin peste 10 milioane de locuitori și o rată de vaccinare de peste 90%, a raportat, tot ieri, 33.340 de noi cazuri de infectare, cu 28 de decese.

România, cu o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, a raportat ieri 8.861 de cazuri cu 43 de decese, cu o treime mai mult decât Portugalia în condițiile în care Portugalia are de 3,5 mai multe cazuri decât la noi.

Este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că niciun vaccin nu poate opri răspândirea noii tulpini Omicron. Dar eficiența vaccinării se vede în numărul de decese în primul rând. Țările cu rată mare de vaccinare au foarte puține decese raportate la numărul de infectări, cifrele ajungând apropiate de cele ale gripei sezoniere.

Citeşte şi: În cât timp te vindeci de Omicron. Ce indică mai multe studii

Din acest motiv, cu o populație majoritar vaccinată, Spania își poate permite să trateze de acum încolo Covid ca pe orice alt virus gripal. În definitiv nimeni nu raportează cazurile de infectare cu virusul gripal sezonier. Acesta ridică probleme doar în cazul spitalizărilor și deceselor. Așa va fi tratat în scurt timp și coronavirusul pe teritoriul Spaniei.

Ce presupune mai exact aceasta?

Nu vor mai fi întregistrate toate cazurile de Covid, nu vor mai fi testate decât persoanele cu simptome serioase și va fi comunicat doar numărul de spitalizări în urma infectării cu noul coronavirus.

Deși, evident, mult mai transmisibilă decât variantele anterioare, noua tulpină Omicron nu provoacă forme atât de grave ale bolii, mai ales în rândul celor imunizați. Aparent, vârful gravității a fost atins odată cu varianta Delta, cea care a provocat cele mai urâte forme ale bolii.

Citeşte şi: Spania se pregătește să trateze COVID 19 ca pe orice gripă de sezon

Acestea fiind demonstrate științific, Spania, cu o populație majoritar vaccinată, a decis să nu-și mai „streseze” cetățenii și să se raporteze la Covid ca la o gripă obișnuită. Și, având în vedere ultimele cifre raportate, având în vedere formele de boală pe care noua tulpină Omicron le provoacă, Covid tinde să scadă în intensitate și să ajungă la valorile unei gripe sezoniere. Ceea ce înseamnă că Spania ia decizia corectă.

De ce însă unele țări încep să impună din nou restricții suplimentare, în special de testare, în condițiile în care, este evident pentru toată lumea, că ne aflăm pe un trend descendent din punct de vedere al gravitații pandemiei? Este un mister pentru noi, oamenii de rând. Poate sfârșitul pandemiei îi ia pe toți prin surprindere și le rămân „pe stoc” prea multe teste Covid… Nu afirm că așa e ci doar… mă întreb.

Dacă decizia Spaniei de a trata Covid ca pe o gripă sezonieră obișnuită, pare una logică, cea a Portugaliei, de exemplu, de a impune testul negativ la intrarea pe teritoriul ei chiar și persoanelor vaccinate cu schema completă, este puțin de neînțeles. Mai ales că Portugalia are peste 90% din populație vaccinată…

Nu vom afla niciodată răspunsul la multe din aceste întrebări. Nu avem decât să așteptăm cu interes finalul acestui nou an care va aduce cu sine, după calculele multora, sfârșitul pandemiei. În ce măsură vom ieși cu bine din asta, vom vedea. În ce măsură ne vom relua din nou viața de zi cu zi, iar rămâne de văzut. Până atunci, să auzim de bine! 😊

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Portugalia,Spania au mai puțini morți datorită faptului ca au tratamente corespunzătoare …nu ca la noi, mori cu zile in spital..las-o jos ca macane dl ziarist.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău