De ce avem rata de imunizare atât de mică? Pot fi acuzați românii? Poate că NU…

2

A fi român și a trăi în România a devenit pentru mulți similar cu „Fă pe dos de ce îți spune politicianul care te conduce, dacă vrei să-ți fie bine!”. Și, în general, românul are dreptate…

Odată cu terminarea vacanței de vară și debutul valului 4 al pandemiei de coronavirus, suntem pe penultimul loc în Europa la rata de vaccinare anti-Covid. Sub noi mai e doar Bulgaria. Ironic (sau nu) și bulgarii au aceeași atitudine, ca și noi, față de politicienii lor: neîncredere totală.

În politica românească postdecembristă s-au perindat diverse formațiuni politice pe la putere. Mereu au fost dezvăluite aranjamente, furturi, corupție, interese politice. Nimeni în ziua de astăzi nu mai crede un politician când vine și spune că vrea să facă ceva pentru popor. Impresia generală este că, indiferent ce spune, politicianul își urmărește propriul interes. Și, ultimii 30 de ani ne-au demonstrat că așa se și întâmplă.

În acest context, nu este oare normal ca atunci când un politician vine și spune „Vaccinați-vă ca să vă fie bine!”, românul să fugă de vaccin ca dracul de tămâie? Undeva, trebuie să existe un dedesubt, undeva politicianul, care îndeamnă la vaccinare, trebuie să aibă ceva personal de câștigat. Asta gândește românul. Și poate fi acuzat oare?

Nu știu dacă implicarea totală a clasei politice a fost de bun augur pentru campania de vaccinare. De fapt, nu, nu sunt sinceră. Este mai corect să spun că eșecul campaniei de vaccinare s-a datorat implicării politicienilor în aceasta.

Pentru a da bine la Bruxelles, pentru a lua ochii Uniunii Europene, politicienii noștri aflați la guvernare, au făcut frumos în fața camerelor de luat vederi, au dat din coate care mai de care, pentru a dovedi UE ce buni sunt ei și ce eforturi fac pentru a convinge populația să se vaccineze.

Rezultatul? Dezastru total!

În mod sigur, dacă ar fi stat în banca lor și ar fi lăsat medicii și oamenii de știință să iasă în lumina reflectoarelor, alta ar fi fost situația acum. Dar nu, ei au ținut morțiș să iasă în prim-plan.

Din această cauză, românul apleacă mai abitir urechea la valul de fake news. Dacă aude ceva care contrazice ceea ce clasa politică afirmă, bazal, românul crede orice sprijină teoria că politicienii sunt rău intenționați. Chiar și aberațiile din punct de vedere științific, sunt mai credibile decât ce spun politicienii. Poate fi acuzat românul pentru faptul că gândește așa? În mod sigur NU!

Ratele de vaccinare cele mai mari le au țările ai căror cetățeni au încredere în clasa politică. Nu este o întâmplare. Mult timp am crezut că rata de vaccinare ține de „deșteptăciunea” oamenilor. Nu, nu asta este explicația. Rata de vaccinare ridicată este datorată nu IQ-ului, ci încrederii oamenilor în cei care îi conduc, vezi Spania, vezi Germania…

La nemți, dacă Merkel se vaccinează, toți capătă încredere. La români, dacă se vaccinează Cîțu sau Orban, toți (sau aproape toți) refuză vaccinul. E firesc să fie așa și clasa politică trebuie să înțeleagă și să se retragă!

Eu, personal, înainte să mă vaccinez, am ascultat opiniile unor medici din Scoția. Dacă aș fi ascultat doar ce se dă la noi la televizor, poate că nu aș fi avut încredere să mă vaccinez.

Toți se plâng acum de rata scăzută de vaccinare în contextul valului 4 al pandemiei. Dacă nu ar fi fost atât de plini de ei, ar fi stat în banca lor și i-ar fi lăsat pe medici să-și facă treaba, rata de vaccinare ar fi fost mult mai mare.

O bunică de 80 de ani dintr-un sat din județul Giurgiu nu s-a imunizat până în momentul în care i-a bătut la poartă „o domnișoară doctor foarte drăguță și blândă” și i-a explicat motivele pentru care ar fi bine să se vaccineze. Atunci a luat pe loc decizia de a o face. Până atunci spunea mereu: „Ce să-i crezi pe ăștia, mamă? Tu chiar crezi că ei ne vor binele?”…

Românul este sătul de politică și de politicieni. Românul nu are încredere în clasa politică. Din această cauză românii se vor imuniza, majoritatea, prin boală. Cei care vor supraviețui… Vina o poartă în totalitate politicienii!

Dacă această campanie de vaccinare ar fi fost mai puțin politizată, am fi fost și noi măcar pe la jumătatea clasamentului european în ceea ce privește rata de vaccinare, nu la coada lui.

Oare oamenii politici sunt conștienți de asta? Sau sunt atât de orbiți de propriile imagini, încât sunt în stare să dea vina pe oricine și pe orice, numai pe ei înșiși nu?

Eu, ca româncă ce sunt, am convingerea că se situează în cea de-a doua situație! 😊

Sursa foto: bursa.ro

2 COMENTARII

  1. Din pacate la noi indiferent cine explica beneficiile vaccinarii ( inclusiv medicii) o mare parte a populatiei nu are incredere. Vina este a romanilor dar sunt produsul societatii care promoveaza orice altceva decat stiinta si increderea in oamenii de stiinta.

  2. Daca nu erau atatea situații nasoale mediatizate, cu oameni rămași infirmi, după vaccin, poate mai multa lume se vaccina, și devenea leguma. Așa preferam să rămânem sănătoși, fara sa devenim legumele sau rezultatul unui experiment. Când vom vedea Grecia și Franța la 100%, atunci poate ne mai gând m.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău