Cinci lecții învățate (sau nu) după 11 Septembrie 2001

0

“Oare ce lecții au fost învățate dupa cei 20 de ani de luptă împotriva terorismului la scară mondială? Oare acum – când Afganistanul este condus din nou de mișcarea ce asigura încă de pe atunci, protecția membrilor al-Qaida – suntem mai înțelepți decât eram în dimineața zilei de 11 Septembrie 2001?” se intreabă pe bună dreptate corespondentul pentru securitate al BBC, Frank Gardner.

“Pentru o Americă ce în continuare se resimte în urma celui mai oribil atac terorist din istoria sa continentală, lumea văzută de către unii este încă învăluită în nuanțe tăioase. Ea a devenit o ecuație simplă despre băieții buni vs. băieții răi. <<Orice natiune, orice regiune…>> declara președintele George W. Bush, la nouă ani distanță de la atacurile din 11 Septembrie, <<…are de luat o decizie importantă. Fie sunteți alături de noi, fie sunteți alături de teroriști!>>

S-a declarat atunci un așa numit <<război împotriva terorii>> care a condus ulterior la invazia Afganistanului urmată de cea a Irakului, apoi la ascensiunea ISIS, urmând o proliferare a milițiilor susținute din umbră de către Iran, asupra teritoriilor vulnerabile din Orientul Mijlociu, totul având ca rezultat nefast, moartea a mii de militari și a și mai multor civili nevinovați.

Terorismul nu a fost eradicat – fiecare dintre democrațiile mari ale Europei suferind atacuri teroriste de-a lungul anilor – dar au fost întreprinse și succese. Până acum nu a mai avut loc niciun alt atac de aceeași amplitudine sinistră precum cel din 11 Septembrie 2001. Celulele al-Qaida din Afganistan au fost dizolvate, liderii acestora fiind apoi vânați până în Pakistan. Auto-declaratul “Califat ISIS” care a terorizat atât Siria cât și Irakul a fost destructurat.

Talibanii s-au întors – ce se va întampla în Afganistan? Care a fost costul războiului?”

Frank Gardner, mentionează în continuare: “Lista de mai jos cu cele cinci lecții învățate în ultimii 20 de ani este fără îndoială discutabilă și departe de a fi cuprinzătoare.”, el mai adăugând: “Acestă listă se bazează în special pe observații proprii privind teme și subiecte studiate îndeaproape în zone precum: Orientul Apropiat, Afganistan, Washington și Guantamano.”

Conform celui citat, cele cinci lecțiile învățate ar putea fi structurate pe scurt, astfel:

“1. Împărtășește-ți imediat, nemijlocit și reciproc informațiile vitale;

  1. Definește-ți misiunea pe care o ai de îndeplinit și nu te lăsa distras de la țintă;
  2. Alege-ți cu grijă partenerii cu care pleci la drum;
  3. Respectă drepturile omului; altfel riști să îți pierzi avantajul înaltului statut moral;
  4. Pregătește-ți întotdeauna un plan de evacuare;

Nu există niciun dubiu; dacă Vestul nu ar fi demarat rapid în 2001 planul de destructurare al rețelelor talibană si al-Qaida din Afganistan, cu siguranță mult mai multe atacuri teroriste ar fi fost puse la cale de acolo. Misiunea anti-teroristă din acea țară nu a fost un eșec, însa aceea de democratizare a națiunii afgane nu a fost finalizată niciodată!

Iar astăzi, din păcate, imaginea care s-a imprimat pregnant în mintea celor mai mulți dintre noi rămâne aceea a afganilor alergând pe lângă roțile avionului militar C17 pregătit de decolare, încercând cu toții cu disperare să evadeze dintr-o țară pe care Vestul, acum, nu mai făcea nimic altceva decât să o abandoneze!”, conchide Frank Gardner.

Sursa: bbc

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău