Șoc! Iisus a sărbătorit Paștele!

1

După 2000 de ani de creștinism, chiar și astăzi, în Joia Mare, există încă unii cărora formularea de mai sus li se pare formidabilă, extraordinară, senzațională. Sigur, sunt dintre aceia pentru care practicarea ortodoxiei creștine se rezumă la a-și da coate prin biserici, o dată pe an ca să-și aprindă primii lumânarea în noaptea de Înviere. Dar oare cunosc semnificația acestui gest ? Și ce reprezintă acest simbol ? Habar n-am, dar îi prefer oricând pe aceștia în favoarea celorlalți care văd această Zi Sfântă ca pe o altă oportunitate de a merge prin cluburi.

Pentru toți ceilalți, creștini adevărați, faptul că Iisus a sărbătorit Paștele timp de 33 de ani cât a trăit printre noi, nu reprezintă un fapt divers. La fel cum tot acestora, nu li se pare “extraordinar de senzațional” nici faptul că Iisus nu a fost creștin ! Șoc, Iisus a fost evreu !

Așadar, dragi plimbători de lumânări cu gândul la ouă fierte, miel și șpriț; în caz că nu știați, aflați măcar acum în Săptămâna Luminată, că Iisus a venit la Ierusalim în anul 33, tocmai pentru a sărbători…Paștele. Paștele este o sărbătoare evreiască prin care se celebrează de către aceștia ieșirea poporului lor din sclavia egipteană și traversarea Mării Roșii, pentru începerea marelui exod de 40 de ani al poporului ales.

De ce credeți voi, dragi adulatori de oase, că se afla Iisus la “cină” alături de Apostolii Săi în acea noapte? Ei bine, pentru că sărbătoreau împreună, ca toți evreii, Paștele. Ce s-a întâmplat mai apoi, cunoaștem cu toții. Nu și cei care doar se bat cu pumnul în piept că sunt creștini ortodocși și care probabil că nu știu că practica sacrificării mieilor în ziua premergătoare Paștelui este tot una evreiască și nu are nicio legătură cu drobul, stufatul sau ciorba. De fapt, apropos de ultimul fel de mâncare, dogmele mozaice interziceau cu strictețe consumarea cărnii de miel prin fierbere. Dar, mă rog, asta e o alta discuție mult mai amplă și mai profundă privitoare la practicile evreiești ale Vechiului Testament.

Însuși Iisus s-a supărat pe farisei când a văzut cu ochii Lui cum aceștia, au transformat sărbătoarea Paștelui într-o afacere. Și deși ar fi trebuit să ne pună pe gânduri reacția lui de atunci, se pare că după 2000 de ani, tot n-am învățat nimic din asta. Ne-am pierdut atât de mult în “meandrele concretului” încât nu mai realizăm că acum ni se pare ceva normal să discutăm despre “scăderea leului, înainte de Paște, în raport cu moneda europeană” sau “scumpirea cărnii de miel în piețe”; despre “E-urile din vopseaua pentru ouă” sau “cozonaci vegani” și “meniuri flexitariene de Paște”. Faptul că “de Paște, noi mergem în Maldive !” ori “pentru masa de Paște am comandat 100 de sarmale cu 120 Euro + 1 mămăligă gratis!” ni se pare ceva normal; ei bine ar trebui să ne dea de gândit, pentru că nu despre asta este vorba în Sărbătoarea Sfântă a  Învierii Domnului Iisus.

Așadar, propun ca noi, în calitatea noastră de popor creștin ortodox să sărbătorim Duminică, Învierea Domnului Iisus și mai puțin “Paștele”. Să sărbătorim învingerea întunericului de către Lumină, a răului de către Bine și mai ales învingerea morții de către Viață. Și atât !

Iar dacă pentru unii, acest “atât !” e prea puțin; în cel mai creștinesc mod posibil, îi deplâng ! Și ca să nu ne mai urăm să paștem fericiți, hai să ne urăm mai bine Sărbători Luminate sau să ne dorim unii altora ca Învierea Domnului Iisus să aducă lumină în viețile noastre și credință adevărată în inimi !

“Acest pamflet este un medicament. Nu are contraindicații și a fost eliberat fără prescripţie. Citiţi cu foarte mare atenţie informaţiile de mai sus. Dacă apar manifestări neplăcute consultaţi de urgenţă Vechiul și Noul Testament !”

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

1 COMENTARIU

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău