Privilegiul de a avea vaccin și acces neîngrădit la acesta. Suntem conștienți de asta?

5

Mă uit de zile întregi ce se întâmplă în lume și nu îmi vine să cred unde am ajuns. Am citit declarații ale unor medici care pun sub semnul întrebării vaccinarea în masă și spun că tocmai din cauza acestui tip de vaccinare se va ajunge la mutații ale virusul SARS-COV-2 iar formele pe care le vor dezvolta cei infectați vor fi din ce în ce mai grave.

Mă uit la India și la mutația apărută acolo (Detalii AICI). O țară cu puțini vaccinați, ba chiar aș putea spune un procent nesemnificativ față de populația țării. Și acolo mutația a apărut tot din cauza vaccinării în masă?

India are la dispoziție doar puține doze de AstraZeneca și Bharat Biotech deși, paradoxal, țara este unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume. Însă acestea nu sunt ale lor. Așteaptă ajutor din afara țării să poată face față. Sistemul lor sanitar este în colaps total.

Între noi fie vorba, cei care ajung să se vaccineze cu AstraZeneca sunt privilegiați (că tot vorbim de privilegii). Bharat Biotech a fost pus pe piață deși nu a fost testat suficient. Însă nevoia de vaccinare este atât de mare, încât se consideră că beneficiile depășesc riscurile.

Noi, românii, avem vaccin. Nu unul, ci 3-4 testate și aprobate de Uniunea Europeană, cine vrea cu ARN mesager, se vaccinează cu ARN mesager. Cine vrea cu vector viral, se vaccinează cu vector viral. Avem posibilitatea acum de a alege cu ce tip de vaccin să fim imunizați și tot nu este de ajuns. Cu toate acestea curentul anti-vaccin își face simțită prezența în cadrul tuturor categoriilor sociale.

Indienii se așază zilnic la coadă pentru vaccinare dar dozele se termină imediat și mult prea puțini sunt cei care reușesc să fie imunizați. Se calcă în picioare la propriu pentru o doză de vaccin, iar de noi trebuie să se roage statul, să ne faciliteze vaccinarea. Ne-au făcut centre drive-trough, au eliminat programările, au dat posibilitatea de a ne schimba centrul de rapel (nu era posibil ieri).

România s-a mobilizat exemplar. Da, nu ca Israelul sau Marea Britanie, dar mult mai bine decât alte țări „cu pedigree” cum ar fi Belgia sau Italia. Organizarea de la noi bate de departe organizarea lor. Au fost mobilizate armata și biserica, se vor organiza centre mobile pentru populația care nu are centru de vaccinare în zonă. Totul este „la botul calului”, cum se spune. Și cu toate acestea tot nu e de ajuns. Ce ar mai trebui să facă să fie bine? Ce ar mai trebui să facă statul român ca să se vaccineze lumea?

În mod sigur mulți dintre cei care țipă că îi omoară vaccinul, s-ar duce să se vaccineze ieri dacă statul le-ar da, să zicem, 200 de lei de persoană ca să se vaccineze. Cred că ar încerca să păcălească sistemul și să se vaccineze de mai multe ori: și cu Pfizer, și cu Moderna, ba chiar și cu AstraZeneca.

Moldovenii și ucrainienii ar da orice să fie în locul nostru. Și ca ei mulți alții. Noi suntem privilegiați și tocmai acest fapt este în defavoarea noastră: au teren de lucru adepții teoriilor conspiraționiste. Moldovenii s-au bucurat de fiecare doză de vaccin primită, nu a contat că era AstraZeneca. Nefiind în Uniunea Europeană le este foarte greu să acceseze dozele de vaccin. Toate țările sărace sunt în aceeași situație.

România nu este o țară bogată (au avut grijă toate guvernările de după 1990 de asta), dar România face parte din Uniunea Europeană. Și acesta este marele ei atu. Avem vaccinuri, care pot fi accesate de oricine. Nu avem restricție de vârstă sau categorie socială. La noi nu e ca la italieni sau belgieni: să vaccinăm întâi minim X% din populația 65+ sau 80+ sau tot așa, și apoi urmează celelalte categorii în ordine. La noi se poate vaccina oricine fără programare, fără agitație, fără complicații. Și cu toate acestea… tot nu e bine. Tot nemulțumiți suntem, tot comentăm.

Ba mai mult, știm să sădim îndoială și în sufletul celor vaccinați.

Știu un caz al unei persoane vaccinate cu Moderna, prima doză. Stând de vorbă cu diverși anti-vacciniști la locul de muncă, a ajuns să regrete decizia. Nu, nu doar să o regrete. A ajuns să plângă și să se ducă la biserică să se roage să nu dezvolte vreo formă de cancer. Este inutil să spun că persoana respectivă nici nu se mai gândește să facă rapelul. Pentru că i s-a spus că are o șansă „să scape” dacă nu e imunizat complet! Deci? Despre ce vorbim? Iată cum oamenii de bună-credință sunt influențați de adepții teoriilor conspirației.

Dacă acești adepți se nășteau într-o țară ca Ucraina sau Moldova se uitau probabil cu jind la România, dorindu-și să fie cetățeni români. Ar fi fost nemulțumiți că nu au acces la vaccinuri, ar fi fost nemulțumiți că statul lor nu face nimic, sau nu face suficient, pentru a fi și ei imunizați. Poate ar fost de acord să se imunizeze chiar și cu Sputnik. Ce ar fi dacă s-ar aproba și la noi Sputnik-ul? Dacă la AstraZeneca au făcut românii ce au făcut, vă dați seama la Sputnik???

E mai puțin important însă ce ar fi fost dacă…

Situația actuală este care este. Avem vaccinuri, se desfășoară o amplă campanie de vaccinare, statul român s-a mobilizat exemplar (cum nu prea îi stă în „caracter”) și cu toate astea românilor tot nu le este de ajuns.

Le doresc anti-vacciniștilor să se mute în India, sau în Moldova, sau în Ucraina. Cred că situația de acolo ar fi mult mai pe… construcția lor.

Avem privilegii. Este una din puținele situații când românii chiar sunt privilegiați. Nu știu însă dacă merităm aceste privilegii.

Vom vedea în continuare cum se vor desfășura lucrurile, vom vedea dacă vom ajunge și noi să scăpăm de restricții, vom vedea câți români „cu cap” sunt. Până atunci, la momentul actual, consider că sunt privilegiată că m-am născut în România. Și cred că… e singura dată când am simțit asta de când mă știu.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

5 COMENTARII

  1. Ar trebui sa se prezinte in toata media problemele pe care le au cei care au facut boala, s-au vindecat si dupa o luna, 3 luni au descoperit probleme grave de sanatate lasate in urma de covid, tot felul de dezechilibre de ti se increteste pielea cand auzi

  2. ” restrictii” sunt pt cei care nu au avut pe nimeni din familie,sau prieteni..care ori au murit..ori au ajuns de la o raceala..la spital..!! Si nici nu se gandesc ,indiferent de varsta.ca pot ajunge la spital..de la o apendicita..fiere..lombosciatica..care se complica!! Chiar daca esti beton cu imunitatea!! Cronicii..” priveligiati” Da! Cu ” cap”..???e alegerea fiecaruia!! Eu am ales!! Etapa 2..asa ca am 30 zile de la rapel

  3. Felicitări pentru articol .Aveți perfecta dreptate . Referitor la vaccinare statul acesta pe care îl înjură permanent o parte din români a reusit să facă ceea ce alte state mai bogate nu au reușit. Din păcate nu suntem toți conștienți de asta.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău