Senatorul PSD Emanoil Savin, prezent ieri la ședința Consiliului Județean Prahova, a anunțat că proiectul referitor la reabilitarea Crucii Caraiman a fost declarat eligibil.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 19,3 milioane lei, din care circa 16,4 milioane lei reprezintă valoarea finanțării externe nerambursabile, iar aproape 2,9 milioane lei reprezintă valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile asigurată de M.Ap.N, a susținut senatorul Emanoil Savin, fostul primar al orașului Bușteni.
Proiectul a obținut avizele de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire a fost depusă la Primăria Bușteni.
Crucea face parte din monumentele naționale, clasa A. Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, trecerea Monumentului Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, din domeniul public al Oraşului Buşteni, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, măsură necesară pentru finanțarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului.
Monumentul Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în perioada 1926-1928 de către arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Monumentul reprezintă unul din simbolurile unităţii naţionale, ale jertfei pentru înfăptuirea acesteia, construit în memoria militarilor căzuţi în luptele primei conflagraţii mondiale. Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri, are o înălţime de 39,5 metri și include un soclu din ciment de 8 metri și a fost desemnată de Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
Reabilitarea Crucii Caraiman ar urma să înceapă în primăvara anului 2018, iar lucrările se vor finaliza cel mai probabil în 2019, pentru că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, șantierul de aici poate funcționa cel mult cinci luni pe an.