9 Mai este o zi cu totul specială pentru toţi românii datorită faptul că poartă o triplă semnificaţie! La această dată aniversăm o serie de evenimente care, de-a lungul timpului, au marcat puternic istoria neamului şi continuă să traseze şi în continuare coordonatele mersului înainte al României.
Este vorba în primul rând de Ziua Independenţei, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, precum şi Ziua Europei. În acest context, marţi 9 mai a.c., la Buşteni au fost organizate de către Primărie o serie de manifestări ce au fost prilejuite de aceste evenimente.
Un moment plin de emoţii l-a constituit fără îndoială depunerea de coroane de flori la Monumentul „Ultima Grenadă” a caporalului Muşat de către o serie de autorităţi locale. A urmat mult aşteptata defilare a detaşamentului din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte Predeal, parada militarilor fiind acompaniată de muzică de fanfară. Evenimentul a cuprins, cum era şi firesc, şi o slujbă religioasă întru cinstirea memoriei eroilor martiri care s-au jertfit în cele două încleştări militare de care ne aduce aminte ziua de 9 Mai.
Nae Savel, viceprimarul cu atribuţii de primar al Buşteniului, şi-a făcut remarcată prezenţa pe parcursul evenimentelor organizate în localitate de Ziua Europei, Ziua Independenţei şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Alături de domnia sa au mai fost prezenţi membri ai Consiliului local din Buşteni, reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei, elevi şi profesori de la unităţile de învățământ din localitate, precum şi un numeros public.
Cu acest prilej Nae Savel, viceprimarul cu atribuţii de primar, a adresat celor prezenţi un discurs scurt, dar plin de semnificaţii referitor la importanţa evenimentelor pe care le sărbătorim în fiecare an pe data de 9 Mai:
“Onorată asistenţă,
Ne-am adunat astăzi aici pentru a cinsti memoria celor care au făcut posibilă obținerea independenței de stat a României, care a fost proclamată la 9 mai 1877.
După realizarea statului român modern, în anul 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, procesul de modernizare a fost posibil odată cu aducerea în România a Principelui Carol. Luptele de la Smârdan şi Vidin au consfiinţit pe deplin independenţa României, care a fost recunoscută de către puterile europene prin Tratatul de pace de la Berlin din iulie 1878, cu sacrificiul a peste 15.000 de soldați români! Obţinerea independenței a dus la înlăturarea nu doar a suzeranității otomane, ci și la îndepărtarea garanției colective a marilor puteri europene.
A doua semnificație a zilei de 9 mai pe plan mondial se leagă de acest eveniment. Durând 6 ani, a doua conflagrație mondială a adus în întreaga Europă un întreg cortegiu de suferințe.
Astfel, statele participante au suferit mari pierderi omenești și materiale. A fost o perioadă în care acestea au îndurat neajunsuri foarte mari, o perioadă în care teama și moartea pândeau la fiecare pas. Dar a venit și momentul speranței, la 9 mai 1945, ziua în care Germania a capitulat, iar victoria coaliției Națiunilor Unite a devenit o certitudine.
Totodată, ziua de 9 mai, anul 1950 este considerată în Europa ca fiind ziua Uniunii Europene, o zi a bucuriei și a voinței de solidaritate (…) Vă mulţumesc.”