primaria-ploiesti-fara-nunti-alegeri-locale.jpg

Biserica interzice oficializare de nunți în perioada de post de peste an, regulă care se aplică și în mini-vacanța de Rusalii. La Ploiești oricum nu pot avea loc cununii civile, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor funcționând după un program special.

Începând de astăzi până pe 5 iunie, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) va funcționa după un program special cu publicul. Astfel, potrivit unui comunicat al Primăriei Ploiești, Serviciul de Stare Civilă va funcționa în zilele de vineri, 2 iunie, sâmbătă 3 iunie și luni 5 iunie, între orele 09.00 – 12.00, urmând a se realiza doar activități privind înregistrarea deceselor, iar joi, 1 iunie, respectiv duminică 4 iunie, va fi închis.

Cununii religioase doar cu dispensă de la preot

De altfel, în perioada 3 – 5 iunie sunt interzise cununiile religioase. Regula se aplică în zilele praznicelor și în ajunul acestora. Conform calendarului ortodox, de Rusalii sunt interzise nunțile. În condiții excepționale, tinerii însurăței pot solicita o dezlegare din partea preoților.

Potrivit calendarului ortodox nu se fac nunți nici în perioada 12 – 28 iunie (postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel), între 1 – 14 august (în postul Adormirii Maicii Domnului), pe 15 august, în postul Nașterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie), dar nici în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).