Locul din Prahova unde au fost vopsite copitele vacilor pentru vizita lui Ceauşescu

0
vaci vopsite

vaci vopsite

La scurt timp după Revoluție au început să circule tot soiul de povești legate de vizitele în teritoriu ale lui Ceaușescu. Ei bine, unele povesti chiar se confirmă de cei care au fost martori ai acelor timpuri. Este cazul și legendei legate de vopsirea copitelor la vaci pentru o vizită a lui Ceaușescu la unul dintre celebrele CAP-uri din Prahova.

Pățania legată de vopsirea copitelor la vaci a avut loc în 1978, la cel de-al doilea CAP ca mărime din România: CAP Bucov, condus cu o mână de fier de Mişcă T. Costică. Nume predestinat am putea spune, pentru că toată lumea în acele timpuri se saluta cu expresia ”mișcă-te Costică”.

Deși avea numai patru clase, ”tovarășul Mișcă” a pus pe picioare unul dintre cele mai mari complexe zootehnice din țară, ne-a povestit primarul comunei Bucov, Ion Savu. ”Ferma de la Bucov era pe locul al doilea pe țară, după Cooperativa Scornicești. Aici exista cea mai mare ciupercărie, cu o producție de aproape 100 de tone de ciuperci pe an, care ajungeau să fie vândute pe piața internă, în toată țara. Kilogramul de ciuperci era 24 de lei, acestea fiind considerate o delicatesă. CAP Bucov avea și lacul de pește, dar și sectorul zootehnic, cu peste 500 de vaci”, ne-a povestit edilul, care, în anii ”77 a fost angajat aici.

Primarul din Bucov susține că povestea legată de vopsirea copitelor la vaci tot de la Bucov a plecat. ”În anul 1978, Ceaușescu a efectuat o vizită la CAP Bucov și atunci ar fi avut loc vopsirea copitelor la vaci, deși animalele erau bine întreținute și nu ar fi avut nevoie de cosmetizare”, a povestit edilul. La CAP-ul de la Bucov, Ceaușescu a venit de trei ori la CAP Bucov, având în vedere rezultatele obținute de cei 60 de angajați.

Oamenii erau plătiți de altfel foarte bine, ajungându-se chiar la un câștig de 170 de lei/ zi de muncă. După Revoluție însă, serele, ca de altfel tot CAP-ul, au fost distruse. Multe lucruri au fost furate.

În prezent, pe terenurile unde pe vremuri exista cea mai tare ciupercărie din țară acum se produc granule pentru centralele termice. Cât despre vaci nimeni nu mai știe povestea lor.

”Mișcă T. Costică a decedat în 2006. Oamenii vorbesc și acum de ceea ce a reușit să facă la Bucov acest om”, ne-a spus edilul localității.

Iar pentru necunoscători mai precizăm un singur lucru mărturisit tot de primar. Tot la CAP-ul de la Bucov exista producție de secară, aceasta fiind comercializată pe piața în amestec cu cafeaua. Camioane întregi cu secară prăjită la Bucov plecau în întreaga țară. Denumirea amestecului era cunoscută drept nechezol, deși toată lumea care consuma lichidul fiert te invita cu mare amabilitate la „o cafea”, chiar dacă totul era numai un surogat al cafelei.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău