Istoria anilor 70 și 80… Cârciumile proletarilor și locul de întâlnire al cadrelor PCR

0
ploiestiul-anilor-70-80-omnia-carciumi-celebre.jpg

ploiestiul-anilor-70-80-omnia-carciumi-celebre.jpg

La începutul anilor 70, în spatele Halelor Centrale, funcționa una dintre renumitele cârciumi ale Ploieștiului, „La Zgârcitu”, la fel de renumite cum erau restaurantele Berbec, Prahova ori Piccadilly în anii 80.

Cârciuma „La Zgârcitu” era amenajată în spatele Halelor Centrale, iar aici nu se discuta niciodată politică… Vorbim de oameni care, la un pahar de „spirtoasă”, într-un „fum gros țigară pe care îl puteai tăia cu un cuțit”, după orele de program se retrăgeau aici pentru socializare. Numele de la Zgârcitu venea de la faptul că țolul, folosit pentru măsurarea spirtoaselor, nu era chiar regulamentar

„Era celebră cârciuma. Toată lumea îi spunea cârciuma proletarilor, adică a celor care aveau venituri reduse. Aici se fuma „Carpați”, „Unirea”, Mărășești”. Prin anii 80, cei cu un venit mai ridicat, șefi de birouri sau mai marii PCR din Ploiești se vedeau la Piccadilly. Existau două locații celebre. Una era amenajată la etajul Halelor Centrale. Aici era cea mai bună cafea din acele timpuri, iar vinul, la sticle de trei sferturi avea mare căutare. Puțini însă aveau acces sau mai degrabă puțini aveau bani. Pentru că și în acele vremuri erau salarii mari și salarii mici. La fel ca acum, cu politicienii, salariile cele mai mari le aveau cadrele de partid și existau și câțiva meseriași cu salarii mari. Eu lucram în cadrul Cooperativei, deci salariile erau mult mai mici și prin urmare oportunitățile erau puține. La Ploiești în anii 70 erau câteva magazine celebre și, contrar celor spuse, s-a trăit bine în acele vremuri. Mai greu a fost în perioada anilor 80, în special în ultimii ani până la Revoluție, când au fost introduse rațiile la zahăr, de exemplu… De exemplu, iarna înainte de Anul Nou, se vindeau portocale și banane în spate la Omnia. Stateau oamenii în frig să cumpere, pentru că era singura dată în an în care aveai acces la așa ceva. Dar, și în acele vremuri, totul era se reducea la „pile și relații”. Se crease o adevărată filieră a celor care, suplimentar de rație, ofereau produse la liber”, ne-a povestit nea Ilie, care, de ani buni a ieșit la pensie.

O altă cârciumă celebră în anii 70 era „La trei iepuri”, situată în zona centrală, undeva aproape de actualul parc Mihai Viteazu.

În zona de vest a Ploieștiului, peste drum de Piața Aurora, erau o altă cârciumă celebră: „La doi cocoși”. O baracă amplasată peste drum în spatele Pieței Aurora, chiar în parc. Berea era la halbă, la prețuri derizorii. „Era greu să obții o masă și de regulă se stătea în picioare. Cârciuma a fost demolată târziu, după 2000, după ce totul devenise o ruină”, ne-a povestit Ștefan Barbu, în vârstă de 78 de ani.

În anii 80, Ploieștiul a devenit celebru. Clădiri precum Magazinul Omnia sau Casa Sindicatelor au apărut în diverse filme ale acelor vremuri, iar la Galeriile au avut loc filmări pentru revelionul din 1989. Imaginile nu au mai fost difuzate la acea dată, având în vedere declanșarea Revoluției și evenimentele care au urmat.

 

 

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău