Agricultura performantă are la bază știința. Unul dintre secrete, pe lângă calitatea solului, este folosirea semințelor certificate. La Ploiești, pe strada Praga, există singurul laborator din Prahova care certifică calitatea semințelor și a materialului săditor. Vorbim de „fabrica” unde plantele prind viață. În baza analizelor de laborator, semințele pot fi sau nu folosite în culturile ulterioare.
Pentru o agricultură științifică este absolut necesar să cunoști anumite date privind calitatea semințelor folosite. Iar rezultatele pot fi uimitoare.
Când auziți de producții de 9.000 kg/ha la grâu sau de record de producție la porumb de 20.000 de kg/hectar, trebuie să știți că în spate, în afară de sisteme de irigații performante, de calitatea solului, se află semințele certificate.
Cei care își doresc o producție mare la hectar sau producții record în solarii ar putea obțințe acest lucru folosind semințe de calitate testate în laborator.
Singurul laborator din Prahova unde este certificată calitatea semințelor în Prahova se află în Ploiești, pe strada Praga, în cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Prahova.
„Fabrica” de testare a semințelor
Rolul laboratorului din Ploiești, singurul de acest fel din Prahova, are drept scop testarea indicatorilor de calitate ai semințelor. Aici este stabilit clar, matematic am putea spune, care va fi evoluția viitoare a plantelor.
Laboratorul include spații unde are loc germinarea semințelor, dar și zone unde este stabilită puritatea fizică a acestora, precum și gradul de impurificare. Mai exact se știe clar dacă viitoarele culturi se vor dezvolta sau nu.
Cât de importantă este o astfel de informație pentru cei care muncesc în câmp sau în solarii? Este esențială. Informația poate să-l salveze de eventuale pagube, dar le poate oferi și satisfacția unor producții record.
Peste 11.000 de determinări, anual, la Ploiești
La unicul laborator din Prahova au loc, anual, peste 11.000 de determinări pentru diverse semințe, scopul final fiind acela de a stabili dacă acestea pot fi utilizate sau nu.
Tot anual, aproximativ 900 de agenți economici din Prahova solicită autorizații de producție, preluare și comercializare.
Fermierii, respectiv deținătotii de sere și solarii din Prahova, își pot obține certificatele de calitate al semințelor. Documentul este dovada că pentru culturi au fost folosite semințe de calitate. Dar acest certificat poate fi și o dovadă esențială la încheierea polițelor de asigurare.
Marea durere a celor care lucrează în acest domeniu este, însă, că, deși ne aflăm în anul 2025, o parte dintre proprietarii de terenuri nu folosesc semințe certificate calitativ, iar acest lucru conduce, inevitabil, la o recoltă mai mică.
„Mulți nu sunt conștienți că ar putea obține producții mult mai mari la hectar dacă folosesc semințe certificate, net superioare. Încă sunt folosite semințe din culturile proprii, din anii trecuți, fără să solicite testarea indicilor calitativi.
Recomandarea noastră este să se folosească numai semințe certificate. Semințele contrafăcute nu asigură calitatea producției.
Folosirea unor semințe care nu sunt certificate nu asigură o producție performantă”, susține ing. Adina Voinea, inspectorul șef al ITCSS Prahova.
O altă latură a activității specialiștilor presupune, însă, verificarea în teren a materialului săditor viticol, pomicol, legumicol și ornamental pentru autorizarea agenților economici.
Activitatea presupune verificarea culturilor în câmp, în sere și solarii, în plantațiile de puieți, dar și în plantații unicat din Prahova. Materialul săditor este etichetat și devine, astfel, apt de comercializare în urma verificărilor.
Tot aici, la inspectorat, sunt instruiți și atestați specialiștii care desfășoară activitatea la agenții economici înregistrati pentru comercializarea materialului semincer, fiind eliberate atestate profesionale.
Ministerul Agriculturii a decis reorganizarea
Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Prahova, singurul din Prahova care are un astfel de domeniu de activitate, are în organigramă nouă posturi, dintre care două sunt vacante.
Instituția funcționează doar cu șapte oameni și se autofinanțează parțial, reușind să acopere cheltuielile la utilități și o parte dintre salarii.
Activitatea se desfășoară într-o clădire construită special, în 1955, la Ploiești. La finele anului trecut, s-a propus reorganizarea în cadrul Ministerului Agriculturii. Termenul limită până la care ar urma să aibă loc reorganizarea este 31 decembrie 2025.