Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de viscol pentru zona de munte, inclusiv în Prahova. La peste 1800 de metri există risc însemnat de avalanșe.
Zona de munte din Prahova se află sub cod galben de viscol și ninsori până sâmbătă, la ora 22.00.
La munte, potrivit ANM, la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90…110 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă.
Intensificări ale vântului, spun meteorologii, vor mai fi și pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (27/28 ianuarie) în Carpații Meridionali și de Curbură, cu viteze de 60…80 km/h.
Meteorologii au emis și buletinul nivometeorologic, iar până duminică, la ora 20.00, în Bucegi, la peste 1800 de metri este risc însemnat de avalanșe.
„În următoarele 48 de ore sunt așteptate ninsori care să depună local până la 20-30 cm de zăpadă, în special pe versanții nordici, iar vântul intens va determina formarea de noi plăci de vânt în apropierea crestelor, mai ales pe versanții estici și sudici, și depozite în zonele adăpostite.
În partea superioară a stratului se întâlnesc acum 15-25 cm de zăpadă cu rezistenţă şi stabilitate redusă, depuși în urma ninsorilor curente, cât și a celor din ultima săptămână. În profunzime, stratul mai vechi este în general înghețat şi stabil”, a anunțat ANM.
Pe văi și în zonele adăpostite, spun meteorologii, se întâlnesc acumulări în depozite mai însemnate, atât mai vechi cât și mai recente, iar pe creste sunt formate plăci de vânt, în special pe versanții estici.
Astfel, potrivit ANM, stratul mai instabil de la suprafață, ce va putea depăși pe alocuri 30-40 cm, va putea aluneca peste cel vechi în special la supraîncărcări, favorizând declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind însemnat (3).
„Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, exceptând anumite văi din zona 1600-1800 m unde vântul a transportat zăpada din altitudine și este ușor umezit la altitudini mai joase.
Pe fondul ninsorilor așteptate, stratul va crește și aici, iar mai ales la supraîncărcări mai mari, vor fi condiții pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și mici, riscul fiind moderat (2)”, a anunțat ANM.