Pasiunea pentru poker este împărtășită de multe persoane, inclusiv în România, iar acum există nu doar posibilitatea de a participa la jocuri live în locații fizice, ci și varianta unor sesiuni online. Deși pe internet se pot găsi foarte multe cărți despre poker, recomandări de la jucători profesioniști și alte resurse utile pentru îmbunătățirea stilului personal de joc, este în natura umană să se consemneze greșeli recurente la masa de poker.
Cei care le conștientizează și înțeleg care ar fi atitudinea potrivită pot să evite astfel de erori și să obțină performanțe mai însemnate atât la turnee live, cât și la poker online.
Printre sfaturile de bază pentru experiențe reușite se remarcă nevoia de management corect al banilor alocați pentru joc, o chestiune esențială! La poker, este bine să riști un mic procent din întreg bankroll-ul pe care îl ai la dispoziție, astfel încât să nu ajungi la pierdere totală și implicit ieșire din turneu sau pauză lungă pe platforma de online poker (respectând inclusiv principiul de joc responsabil care prevede că bugetul consumat nu se va suplimenta în niciun caz).
De asemenea, orice jucător de poker ar trebui să fie mereu atent la stilul de joc al celorlalte persoane de la masă, mai ales în momentele în care nu este implicat cu o proprie mână de cărți. Atenția ar fi bine chiar să fie sporită spre finalul unei zile lungi de turneu, iar impulsul de a risca mai mult este indicat să fie ținut sub control. La poker live, mereu trebuie ca jucătorii să fie pregătiți psihic și fizic pentru sesiuni cu durată foarte mare.
Uneori, dincolo de recomandările pentru anumite acțiuni, foarte util este să gândim prin perspectiva greșelilor pe care să le evităm. Iată astfel câteva abordări neinspirate ale jucătorilor de poker, frecvent consemnate în strategia de joc, care au desigur consecințe nedorite:
Alegerea unor evenimente de poker cu un cost prea mare
Dacă pui în joc bani prea mulți, prea repede, riști să pierzi înainte să apuci să te distrezi cu adevărat. Este mult mai bine să alegi înscrierea la turnee de poker care nu îți consumă prea mult din buget și să te așezi la mese cu doar o mică parte din bankroll-ul pe care îl ai la dispoziție pentru o anumită perioadă de timp.
Un eveniment de poker se poate termina pentru unii jucători în doar câteva minute. Mult mai plăcut este să rămâi în joc pe termen mai lung și să primești desigur o „felie” cât mai însemnată din „tortul” cu premii cash. Analizează astfel dacă un anumit eveniment este potrivit profilului tău de jucător sau dacă raportul dintre investiție (cost) și posibile beneficii financiare este atractiv. Caută de asemenea turnee de poker live cu premii garantate unde numărul de jucători nu este extrem de mare.
Lipsa urmării active a celorlalți jucători de la masa de poker
Multe persoane pasionate de poker se concentrează prea mult pe propria mână de cărți, uitând că stilul de joc al adversarilor poate conta enorm în economia sesiunii respective. Un eveniment desfășurat față în față permite analizarea atentă a multor detalii foarte importante. Aici intervine inclusiv limbajul nonverbal și este nevoie teoretic de ceea ce se numește „poker face”.
Iar multe dintre platformele de online poker oferă utilizatorilor șansa de a adăuga notițe fiecărui jucător pe care îl întâlnesc la o masă, ceea ce poate fi de mare ajutor pe termen lung.
Capacitatea prea scăzută de a rezista implicat în jocuri de poker
Un eveniment mediu sau major de poker live poate dura cel puțin 10-12 ore. Orice sesiune intensă de poker se traduce în multe ore de joc. Unii participanți pur și simplu nu mai dau randament după o perioadă lungă de timp, nu mai au răbdare, nu mai pot fi la fel de atenți. Intervine oboseala și se vede lipsa antrenamentului suficient. Dacă nu apare eliminarea într-un moment din prima parte a evenimentului, un turneu cu durată atât de mare poate fi copleșitor, la nivel psihic și la nivel fizic. Este nevoie de luciditate maximă, dar și de rezistență pentru corp.
Prea multă concentrare pe stereotipuri în ceea ce privește analiza adversarilor
Din dorința de a trage concluzii rapide în urma analizei adversarilor, mulți jucători se bazează pe judecăți nerealiste. Spre exemplu, unele așteptări sunt legate de aspectul oponenților. O zicală celebră spune să nu judeci o carte după copertă… Exact așa și la poker, unde nu există câte un profil clasic pentru fiecare jucător.
Spre exemplu, contează mai puțin vârsta și stilul vestimentar pentru a trage concluzii cu privire la experiență și stil de joc. Un jucător îmbrăcat în hanorac poate fi sau nu începător, un jucător cu vârstă mai înaintată poate sau nu să fie profesionist cu multă experiență. Mult mai bine este să nu te grăbești și să cauți mai multe informații pe durata jocului, înainte de a creiona unele decizii de abordare în raport cu acei adversari.
(P)
Cum ți se pare subiectul?