Cum au rămas locuitorii comunei Bălțești fără serviciile medicului de familie

DSC_6643.JPG

DSC_6643.JPG

Locuitorii comunei Bălțești au rămas fără servicii medicale după ce autoritățile locale au obligat medicul de familie Iosub Roxana să plătească impozite care nu se regăsesc în legislația actuală. Pentru că acesta a contestat în instanță justețea actului administrativ, conducerea primăriei a făcut tot posibilul, susține medicul respectiv, ca acesta să dispară din comună.

Observatorulph.ro publică mai jos memoriul medicului de familie Iosub Roxana, nevoit să-și închidă cabinetul, cu precizarea că Primăria Bălțești nu a dat curs redacției noastre pentru un punct de vedere, preferând să ne trimită în facsimil un material publicat de un alt site de știri.

Memoriul medicului Iosub Ioana Roxana în care sunt precizate etapele conflictului cu primarul comunei Bălțești, în ordine cronologică:

”Cauzele care au generat această atitudine din partea primarului, de a nu ne permite desfășurarea activității, își au originea în contestarea deciziilor de impunere emise de serviciul taxe și impozite locale Bălțești, de către CMI dr Iosub Ioana Roxana . Cabinetul medical a fost considerat persoană juridică (deși nu are astfel de atribute) și obligat la plata taxei pe clădiri asimilată impozitului pe clădire pentru spațiile concesionate începând cu decizia pe anul 2014.

Cabinetului medical i-a fost impusă plata utilităților după bunul plac al primarului prin refacturarea de către serviciul contabil din primărie, în procente de 40% ,50% și alte valori care nu au nici o logică, deși suprafața concesionată este de 30%. Cu toate aceste abuzuri medicul și-a plătit toate facturile.

Când am început să ne aparăm împotriva acestor abuzuri, primarul a început discreditarea mea profesională ca medic și umană prin media și ședința din 05.03.2018 inducând în eroare pacienții și membri ai consiliului local.

Demersurile pentru continuitate activității medicale la sediul profesional din satul Bălțești nr.100 și implicit și la punctul de luctru din satul Podenii Vechi nr.595 au început încă din luna decembrie a anului 2017 prin adresa înregistrată la secretariatul primăriei sub nr.7721/28.12.20107 prin care se solicită modificarea contractului de concesiune conform HG884/2004. Deoarece nu s-a primit primit răspuns în termen legal la solicitare s-a revenit în data de 15.02.2017 cu adresa nr. 3233 înregistrată la secretariatul primăriei în care se precizează că lipsa spațiului va bloca activitatea de asistență medicală primară în contract cu CAS Prahova

Primarul Comunei Bălțești convoacă pe 16.02.2018 o ședință ordinară a consiliului local în care la “probleme diverse “ aduce în discuție consiliului local adreasa nr.7721/28.12.20107. În cadrul ședinței, primarul dă citire raportului responsabilului cu achiziții publice nr.3252/16.02.2018prin are spațiile aferente cabinetului medical se vor scoate la licitație). 

Medicul este înștiințat prin adresa nr.3305/20.02.2018 (primită pe 22.02.2018) că pentru încheierea unui nou contract de concesiune se va urma procedura licitației publice.

Medicul solicită documentația aferentă licitației prin adresa nr. 3406/27.02.2018 (prin legea nr.544/2001) și primește adresa nr.3542/07.03.2018 din partea conducerii Primăriei Bălțești prin care i se comunică să mai facă o cerere pentru primirea documentației necesare participării la licitația publică.

Deoarece toate demersurile legale făcute către conducerea Primăriei Comunei Bălțești nu au condus la nici o soluționare pentru continuarea serviciului de interes public într-un obiectiv de interes public , medicul este nevoit să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru declararea nulității parțiale a contractului de concesiune pentru spațiile destinate cabinetului medical din Dispensarul medical situat la nr.100 din satul Bălțești, pentru nerespectarea prevederilor din HG884/2004 – durata minină de concesiune este de 15 ani pentru spațiile concesionate activităților medicale înființate conform OG 124/1998)

La data de 01.03.2018 este introdusă la Judecătoria Vălenii de Munte ordonanța preșidențială pentru mentinearea accesului medicului, personalul medical și pacienților la sediul profesional din Baltesti nr.100 ( dosar nr.747/331/2018). În schimb conducerea Primăriei Comunei Bălțești s-a grăbit să schimbe yala de la ușa principală din clădirea Centrului Medical Bălțești și Podenii Vechi deși nu a fost interesată niciodată de acest lucru, până la declanșarea litigiului cu medicul de familie. Accesul era necesar pentru a se înmâna o copie a fișei medicale a pacientului necesară pentru înscrierea acestuia la alt medic și accesul la arhiva medicala.

La data de 01.03.2018 prin adresa nr.3463 inregistrata la secretariatul primariei medicul își exprima încă odată, dacă mai era cazul dorința expresă de a continua activitatea medicală prin procedura de conciliere. Primarul răspunde cu adresa nr. 3572/08.03.2018 (recepționată de medic pe data de 15.03.2018) –tot o amânare .

Totodată se sugerează continuarea activității medicale la punctul de lucru din satul Podenii Vechi , nr. 595 unde conducerea Primăriei Bălțești consideră că este un contract valabil până la data în 07.06.2020 pentru asigurarea asistenței medicale primare în contract cu CAS Prahova. Pentru aceasta medicul solicită pe data de 16.03.2018 consiliului local în regim de urgență- modificarea contractului de concesiune pentru mutarea sediului profesional de la Bălțești nr.100 la Podeni nr.595 (deși acest lucru presupune schimbarea tuturor actelor cabinetului medical : înregistrarea în registrul unic al cabinetelor la DSP Prahova, autorizație sanitară de funcționare CIF ANAF Vălenii de Munte, contracte cu deșeuri medicale, electricitate,dezinsecție și deratizare, verificare aparatură medicală, CAS Prahova, telefonie și internet) pentru a se asigura asistența medicală primară în contract cu CAS Prahovași cei 2400 de pacienți să nu aiba de suferit. Răspunsul nu a venit în timp util .

Pe data de 01.03.2018 serviciul taxe și impozite locale al Comunei Bălțești emite somație și titlu executoriu către CMI dr. Iosub Ioana Roxana pentru creanțele fiscale pe care le bănuim a fi din din anii 2017 și 2016 pentru taxa de clădire deoarece acest lucru nu reiese din somație. Precizez că decizia aferentă anului 2017 a fost contestată în primă fază la organul emitent și ulterior în instanță având ca suport legal motivațiile : CMI-ul nu este persoană juridică (conform modului de înființare și organizare) și desfășoară o activitate medicală în contract cu CAS Prahova și nu una economică.

Pentru anul 2016 nu s-a primit această decizie, așa că a solicitat-o medicul. După primirea ei în anul 2017 a fost contestată dar serviciul taxe și impozite locale al Comunei Bălțești nu a răspuns în termen legalși s-a urmat calea contenciosului administrativ. Consider că aceasta somație a avut rolul de a forța plata acestor creanțe fiscale de către CMI dr Iosub Ioana Roxana, astfel nu ar fi primit certificatul de atestare fiscală de la primărie și nu s-ar fi putut înscrie la licitație.

Disponibilitatea pentru comunicare cu primarul Comunei Baltesti și cu consiliul local din partea medicului a fost și după data de 05.03.2018 pentru reluarea serviciilor medicale pentru cei 2400 de pacienți care beneficiază de asistență medicală în contract cu CAS Prahova.

Prin actul adiționalul nr.2 propus spre semnare în data de 09.03.2018 s-a urmărit încă odată constrângerea medicului să-și asume aceste creanțe prin introducerea lor ca punct suplimentar în adițional (modelul aprobat de contract de concesiune pentru cabinete medicale din HG884/2004 nu prevede astfel de condiții) și nu să lase justiția să decidă. Acest act aditional a fost considerat nelegal și neechivoc și pentru că era datat cu anul 2017, nu a avut  atașathotărârea de consiliu local privind acest adițional și prin introducerea abuzivă de clauze.

Abia în data de 21.04.2018 cei de la Primăria Bălțești au binevoit să trimită un răspuns la cererea pentru mutarea sediului profesional la Podenii Vechi, în care spun  că nu înțeleg demersul medicului.

În schimb se fac toate demersurile “legale pentru aducerea unui medic nou sub pretextul că medicul care a funcționat a avut ,, monopol”.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău