casa_sibiu_-_muncitori_santier.jpg

În ultimii ani, în Ploiești se întâmplă un ”fenomen” urbanistic straniu. În cartiere de case se construiesc blocuri cu până la șase etaje, spre nemulțumirea celor care au ales să locuiască într-o zonă liniștită, fără probleme de trafic.

Astfel, multe dintre construcțiile supra-etajate au fost ridicate fără acordul vecinilor, care s-au trezit peste noapte cu un imens șantier la câțiva metri de casele lor.

Au existat și cazuri în care aceștia au cedat rugăminților sau presiunilor dezvoltatorilor imobiliari, însă au regretat gestul ulterior, când au constat că au rămas fără lumină naturală, cu mașini parcate pe trotuar sau chiar în fața porții, cu valori de trafic crescute pe o stradă liniștită și lista dezavantajelor poate continua.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Din păcate, în majoritatea cazurilor, consilierii locali în comisia de specialitate și funcționarii Primăriei Ploiești au avizat astfel de construcții, care încalcă multe dintre restricțiile impuse de legislație, pe care le enumerăm aici:

Art. 612 din Noul Cod Civil impune o distanța minimă de 60 cm față de proprietatea vecină:  "Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic".

Sunt situații în care blocurile de locuințe s-au ridicat chiar pe hotarul dintre proprietăți.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr 119/2014, în cazul clădirilor înalte este obligatorie efectuarea unui studiu de însorire, din care să rezulte  o perioadă de însorire de o oră și jumătate în ziua cea mai scurtă din an pentru toate camerele noastre de locuit.

Același cadru legislativ impune o serie de alte restricții, precum: poziționarea locurilor de parcare la o distanță de 5 m față de ferestrele vecinilor, iar a platformelor de depozitare a deșeurilor la o distanță de 10 m.

Potrivit HG 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, art. 27, ”Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă există posibilitatea racordării de noi consumatori la reţelele existente de apă, la instalaţiile de canalizare şi de energie electrică”.

În multe cazuri, dezvoltatorii imobiliari racordează blocurile direct la rețeaua de utilități existentă, producând astfel deservicii celorlalți proprietari de case din zonă, care se confruntă frecvent cu pene de curent, mai ales pe caniculă, sau presiune scăzută la apă, infrastructura nefăcând față unui consum cu mult peste cel proiectat, având în vedere că într-un astfel de imobil supra-etajat locuiesc cel puțin zece familii.

Dacă vă confruntați cu acest fenomen imobiliar scrieți-ne la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg