spot_img
- Publicitate -

Cozonac cu nucă, rețeta tradițională

Data:

Chef Dan Neagu de la Rarisimo Garden Ploiești prezintă rețeta unui preparat tradițional de Paște. Că este cel clasic, cu nucă și cacao sau cu upgrade-uri de stafide și rahat, ori cel cu brânză, căruia mulți îi spun pască, sau de ce nu cel ardelenesc – cu mac, un cozonac inchide intotdeauna masa de Paște.

- Publicitate -

De fapt, dacă ar fi să ne raportăm corect la acest desert delicios, am spune că indiferent de umplutura pe care o conține, cozonacul se plămădește din același aluat. Aici e partea specială – aluatul, piesa de rezistență a gospodinelor din toate timpurile.

Bucătăria românescă conține o sumedenie de preparate ce necesită timpi destul de lungi de pregătire și apoi preparare. Să muncești câteva ore, iar rezultatul să fie lamentabil, te poate determina lesne să renunți și să cumperi din magazin. Trebuie să știți însă că o bună parte a cozonacilor de supermarket, conțin destul de mulți agenți de afânare, de creștere sau de gust, tocmai pentru a grăbi procesul de producție și implicit pentru a rentabiliza acest preparat.

Eu vă propun rețeta tradițională, la care am adăugat doar un singur lucru în plus și acesta dă cremozitate umpluturii și face acest desert mai gustos. Așadar, vă garantez că urmând corect pașii descriși mai jos în video-ul marca Culinaria, veți obține cozonaci pufoși ca cei pe care mamele sau bunicile îi făceau la fiecare sărbătoare.

Trafic oprit pe DN1B Ploiești-Buzău. Accident la Săhăteni

Traficul rutier pe DN1B Ploiești Buzău este oprit în totalitate din cauza unui accident rutier care a avut loc la ieșirea din Mizil. Potrivit Centrului...
- Publicitate -

Cozonac tradițional cu nucă Culinaria – CUM SE FACE

Ingredientele sunt calculate pentru a obține în final 2 cozonaci cu nucă de aproximativ 1,3 kilograme. Pașii sunt descriși în amănunt in conținutul video al vlogului meu de pe YOUTUBE.

MAIA:
Apă călduța (30grade)
Drojdie 50gr.
Făină 100gr
Amestecăm și punem la cald pâna la dublarea volumului.

- Publicitate -

ALUAT:
Maiaua după dublarea volumului
Făină 1kg cernută
Atenție păstrați albușurile la rece și lucrați cu :
Gălbenuș de ou 5buc. frecat cu
Sare 3gr(1linguriță)
Lapte 500ml încălzit cu:
Zahăr 250gr
Zahăr vanilat 16gr (2plicuri)
Coajă de lămâie rasă 25gr

Ulei 100 ml. se încălzește cu
Unt 100 gr. și acesta din urmă se încorporează treptat fără a ajunge la fierberea amestecului.

În bolul cu făină faceți o gaură în mijloc și puneți gălbenușurile, laptele și maiaua și amestecați.
Aluatul rezultat se frământă cam 20 minute, până la încorporarea completă a uleiului cu unt. La final acesta trebuie să nu vi se mai lipească de mână.
Aluatul frământat se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de aer cam 40 minute, până la dublarea volumului.

- Publicitate -

Bazarul copiilor, evenimentul unic din Ploiești

Sâmbătă, 17 mai, va avea loc o nouă ediție a Bazarului Copiilor, la Sala Sporturilor din Ploiești. Evenimentul se va desfășura în intervalul 10.00-14.00,...

UMPLUTURĂ de cacao cu nucă:
Separat amestecăm:
nuci rase 150gr.
cacao 50gr.

Pregătim:
Stafide 20gr. hidratate în
esență de rom 15ml,
Rahat turcesc cubulețe 50gr.
Albușuri de ou (5) bătute spumă cu
zahăr 50gr și
zahăr vanilat 8gr

Nucile rase și praful de cacao se amestecă bine intr-un bol. În amestecul obținut încorporăm ușor spuma de albuș.

- Publicitate -

MODELAREA și UMPLEREA cozonacilor o aveți descrisă în video de mai jos. De altfel, ca de fiecare dată, vă invit să vă abonați pe canalul meu de youtube. Astfel, veți ști de fiecare dată când postez un nou video. Vă mulțumesc!!

DECORARE
Ou întreg (2) bătut
Zahăr tos 20gr

PREGĂTIRE: 1h și 30min
COACERE aprox. 40min. la 180*C in funcție de cuptor.

- Publicitate -

Urmăriți conținutul video inainte de a porni la prepararea cozonacului. Vă va fi cu siguranță mai ușor să aveți după câteva ore pe masă, cozonaci pufoși și plini de umplutură.

Ponturi pentru a obține cozonaci pufoși
Pregătiți cozonaci doar în spații călduțe, fără geamuri deschise pentru a evita formarea curenților de aer.
Încălziți laptele la 40 de grade și mențineți temperatura constantă. (puteți afla ușor care este temperatura folosind un termometru special. Dacă nu aveți unul, puteți căta pe google – “termometru alimentar”.
Bateți albușurile spumă pentru umplutură în loc să le încorporați ca atare în amestecul de nucă și cacao. Obțineți cremozitate
Urmați pașii descriși mai sus intocmai. Altfel veți avea surpriza ca aluatul să nu crească suficient și să nu obțineți cozonaci pufoși.

De asemenea, vă rog pe toți cei care considerați că sfaturile culinare prezentate vă sunt de folos, să distribuiți articolele si canalul meu, pentru ca informațiile să ajungă la cât mai multă lume. Mulțumesc!

- Publicitate -

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...
- Publicitate -

Exclusiv

Simion sau Dan? Rezultatele sondajului Observatorul Prahovean

Sondajul Observatorul Prahovean cu privire la opțiunile de vot...

Artown Festival Ploiești caută pereți pentru opere de artă

De trei ani de zile fațadele clădirilor din Ploiești...

Cum a adus un tată dansul la Ploiești pentru copiii speciali

Povestea înființării primei secții sportive pentru copiii cu dizabilități...

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Zeci de case din Ploiești vor fi demolate. Oamenii sunt disperați

Situație revoltătoare în Ploiești. Aproximativ 50 de case de...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

O nouă înfrângere pe Ilie Oană. Petrolul – Oțelul: 1 – 3

Petrolul Ploiești – Oțelul Galați au disputat, luni, pe...

Reducerea tarifelor la importuri. Bursele americane, în creștere

Acordul dintre SUA și China, privind reducerea tarifelor reciproce...

Ce și cu cât plătim mai mult din cauza creșterii euro

Cursul leu/euro a atins, în această perioadă, un nivel...

Disperare la Filarmonică: „Avem rate și copii de crescut”

Zeci de angajați ai Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești...

Bazarul copiilor, evenimentul unic din Ploiești

Sâmbătă, 17 mai, va avea loc o nouă ediție...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

Decalogul jurnalistului

Trăim într-o epocă în care oricine poate, cu un...

De ce simțim atâta frică zilele astea?

Crearea a două tabere între membrii aceleiași populații este...

Ploieșteancă din Diaspora după vot: „Stau cu inima strânsă”

Votul din 4 mai a generat o imagine distorsionată...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Bazarul copiilor, evenimentul unic din Ploiești

Sâmbătă, 17 mai, va avea loc o nouă ediție...

Veți participa la vot în turul 2? Sondaj

Observatorul Prahovean a lansat un nou sondaj online în...

Ploieștiul Mută Inteligent, Festivalul Campionilor la Primărie

Un adevărat spectacol al minții s-a desfășurat recent la...

Darul inedit cerut, de ziua lui, de primarul din Păcureți

Cu ajutorul comunității a reușit să înlocuiască conducta de...
- Publicitate -

În ce condiții se acordă pensia anticipată

Pensia anticipată, cu penalizare, se acordă cu cel mult...

Coșul cu alimente, proiectul Asociației din Blejoi, continuă

„Coșul lunar cu alimente pentru 10 familii” este proiectul...

Pasaj subteran pietonal pe DN 1 A, la Blejoi

Ministerul Transporturilor va construi la Blejoi un pasaj pietonal...

Invazie de șobolani pe o stradă din Ploiești

Focar de infecție pe o stradă din Ploiești. Mai...