Românii cheltuiau mai puțin pentru masa de Paști în urmă cu 100 de ani, însă nu evitau să se plângă că „înainte era mai bine”. O situație disperată a fost înregistrată, în 1917, la Ploiești, Locuitorii trăiau sub „teroarea lipsei de alimente”, iar „carnea se vindea la negru”.
Românii se pregăteau pentru Paște și în urmă cu mai bine de un secol, chiar dacă vremurile erau extrem de dificile.
„Coșnița Paștelui” sau coșul de cumpărături, includea, în 1916, tot soiul de produse. 100 de ouă costa 3 – 4 lei, mielul era 5 – 9 lei, cartofii erau 0,15 – 0,2 lei, în timp ce ceapa era 0,10 bani/kg, iar untul proaspăt presat era 4 – 5 lei/kg. O găină costa 1,50 – 2 lei, iar carnea de porc costa 1,30 lei/kg, iar o gârscă era 3 – 4 lei/bucată, potrivit unui articol din ziarul „Dimineața” și preluat de Institutul de Studii Sud – Est Europene
Articolul includea și o comparație cu prețurile mult mai mari din 1922, când prețurile alimentelor era mult mai mare. „În anul acesta, în afară de scumpetea mereu crescândă, în afară de specula din ce în ce mai în floare, sărbătoarea Paștilor, căzând în luna martie, stil vechi, și vremea friguroasă menținându-se, alimentele sunt cu mult mai scumpe”, se preciza în articol.
1917, an greu la Ploiești
La Ploiești, unul dintre cei mai grei ani a fost în 1917. „Orașul aflat sub ocupație germane și austro-ungare (1917) trăia teroarea lipsei de alimente”, se arată în „Mahalalele Ploieștilor”, a lui Ioan Groșescu.
„Locuitorii din mahalaua Sfânta Vineri au prins doi evrei, care vindeau carne la negru, în fosta măcelărie cușer, de pe Strada Poștei. I-au bătut zdravăn, după care i-au și reclamat la Poliție. În urma cercetărilor, s-a constatat că afacerea era coordonată de un polițist german.
Ca să evite complicațiile, Poliția locală a vrut să mușamalizeze scandalul, însă locuitorii, mai ales femeile, care aveau responsabilitatea hranei, au mers in corpore la comandantul german.
Bineînțeles că acesta nu a întreprins nimic împotriva subalternului corupt, însă ca să evite inflamarea ploieștencelor, a dat dispoziție să se mărească rația de carne”, este descrisă situația în ”Mahalalele Ploieștilor”.