Un nou proiect ambițios pe care Asociația „Pentru viață, fără frontiere” vrea să îl implementeze la Urlați. După ridicarea căsuței „4 Fantastici”, construită pentru Denisa, Larisa, Florin și Melisa, copilașii abandonați de părinți și crescuți de bunică într-o cămăruță din chirpici, echipa vrea acum ca în orașul prahovean să „prindă viață” un centrul educational și sportiv de care să se bucure, înainte de toate, copiii proveniți din medii sărace și vulnerabile.
Bogdan Mache, inițiatorul proiectului „Prichindelul curios”, a identificat această oportunitate după ce „am văzut cât de mare nevoie este, la nivel de comunitate, de un spațiu educational și, mai ales, de o bază sportivă care nu există în localitate. Practic, un loc unde micuții să beneficieze susținere și îndrumare pentru școală, ateliere de dezvoltare personală, dar care să ofere și posibilitatea practicării în mod gratuit a unor sporturi precum fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp și tenis de masă”.
După modelul căsuța „4 Fantastici” și proiectul „Prichindelul curios” va fi un centru ridicat tot din donații și sponsorizări, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 1,2 milioane de euro.
Deja terenul în suprafață de 4500 mp a fost identificat undeva pe strada 1 Mai din oraș
În luna august, anul trecut, Asociația a făcut cerere către administrația locală, pentru alocarea unui teren în folosință necesar pentru proiect. „Cererea a fost înregistrată, iar pe 14 octombrie am primit un răspuns că solicitarea este în curs de soluționare, primind mulțumiri pentru inițiativa de a contribui la dezvoltarea comunitătii. După această dată nu ni s-a mai transmis nimic. Așteptăm soluționarea și acordarea terenului pentru a putea demara procedura de obținere a autorizației de construire”, a mai precizat Bogdan Mache, fondatorul Asociației.
Centrul educațional și sportiv va deservi, în primul rând intersele a 100 de copii proveniți din medii sărace și vulnerabile atât din Urlați, cât și din zonele rurale învecinate. De baza sportivă se vor putea bucura, însă, toți micuții din oraș, care nu vor mai fi nevoiți să facă naveta la Ploiești pentru a practica un sport.
Centrul va ajuta, în primul rând, copiii din medii defavorizate
„În cadrul centrului educațional, copiii din învățământul primar vor beneficia zilnic de susținere și îndrumare, iar cei din ciclurile gimnaziale și liceale vor primi ajutor săptămânal prin programe de tutorat la materiile de examen, ateliere de dezvoltare personală și sesiuni interactive. Centrul va dispune de două clase de curs, sala de IT, sală de proiecție, vestiare și grupuri sanitare, spațiu de joacă exterior și zone de recreere.
Baza sportivă va oferi facilitățile necesare pentru diverse activități sportive precum fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp și tenis de masă. Prin crearea acestei infrastructuri, ne propunem să atragem copiii și tinerii către activități sportive care nu numai îmbunătațesc sănătatea fizică, ci contribuie și la dezvoltarea abilităților sociale, a disciplinei și a spiritului de echipă.
Acest spațiu va deveni astfel un punct de întâlnire și dezvoltare pentru întreaga comunitate, oferind un mediu în care copiii din medii sărace și vulnerabile se vor simți acceptați și incluși”, au transmis cei de al Asociația „Pentru viață, fără frontiere”, care contează acum pe susținerea conducerii administrației locale și a consiliului local pentru a transforma acest obiectiv în realitate.
În 2023, patru frățiori, abandonați de părinți, au fost ajutați să aibă o casă nouă
Reamnitim faptul că Asociația din Urlați a reușit, în 2023, să ducă la bun sfârșit proiectul căusța „4 Fantastici”.
Bogdan Mache, alături de echipa sa, a făcut tot ce i-a stat în putere să-i scoată pe frățiori și pe bunică dintre pereții cămăruței din chirpici în care trăiau. Nu s-a luptat singur, ci a reușit să ridice construcția cu ajutorul sutelor de donații venite din toate colțurile țării. Aproape 100.000 de euro s-au strâns în cadrul campaniei de ajutorare a celor patru frățiori, rămași fără mamă și tată, crescuți în condiții improprii și care astăzi duc o copilărie frumoasă într-o locuință pe care, cu drag, o pot numi „acasă”.