Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din cartea ”Medicina Longevității – Medicina pentru toți”, care a apărut sub semnătura medicului Alin Scarlat. În acest episod, reputatul doctor vorbește despre relația dintre credință și longevitate.
Este de obicei acceptat în întreaga lume că religia și spiritualitatea sunt printre cei mai importanți factori culturali, care dau structură și sens comportamentelor, sistemelor de valori și experiențelor umane.
Astfel, există motive ample să considerăm că, a crede într-o putere superioară se asociază într-un mod pozitiv cu sănătatea și cu longevitatea.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că cele patru dimensiuni (fizică, mentală, socială și spirituală) sunt aspecte ale vieții care aduse în echilibru pot influența starea de sănătate. Adepții tuturor religiilor susțin adesea că, credința lor este o parte importantă a sănătății și bunăstării de care se bucură. În mod clar, credința ne afectează viața și sănătatea în multe feluri, deoarece are un impact profund și de anvergură asupra bunăstării noastre spirituale, fizică, mentală și socială.
Întrebarea care se pune este: Cum influențează credința creșterea longevității? Pe lângă stilul de viață, ce efecte medicale aduce credința? Aceste întrebări sunt deosebit de relevante; pentru că, atunci când oamenii sunt bolnavi, convingerile lor spirituale sunt adesea mai pronunțate. Ei caută o putere mai mare pentru sprijin și forță.
Există o serie de studii care au arătat asocieri între participarea la slujbele religioase și longevitate.
Credințele spirituale, au fost documentate că ajută în numeroase moduri: „Rezultatele mai multor studii indică faptul că persoanele cu convingeri religioase și spirituale puternice se vindecă mai repede după intervenții chirurgicale, sunt mai puțin anxioase și deprimate, au tensiune arterială mai scăzută și face față mai bine bolilor cronice, cum ar fi artrita, diabetul, bolile de inimă, cancerul, leziunile măduvei spinării etc.”
Studiile au demonstrat că pacienții cu depresie care sunt tratați cu terapie religioasă se recuperează mai repede decât cei tratați cu terapie cognitiv-comportamentală standard.
Religia poate oferii beneficii în reducerea stresului și extinderea vieții, oferind strategii utile pentru oricine (indiferent de credință) chiar și pentru necredincioși, spun oamenii de știință.
Studii longitudinale, care implică urmărirea stării de sănătate a unei populații de-a lungul anilor și chiar deceniilor, aduc dovezi care leagă credința de o sănătate mai bună.
De asemenea, credințele religioase pot crea pentru o persoană acel sentiment de scop – sentimentul că există un motiv și un sens pentru existența fiecăruia.
Prin exercitarea credinței, viața noastră poate fi mai împlinită, mai echilibrată și mai pașnică decât înainte.
Rugăciunea s-a dovedit a avea efecte prin declanșarea răspunsului de relaxare, o stare de odihnă minte-corp despre care s-a demonstrat că scade stresul, ritmul cardiac și tensiunea arterială; ameliorarea simptomelor bolii cronice și chiar poate schimba expresia genelor.
Studii multiple raportează asocieri între elemente de religiozitate/spiritualitate și recunoștință dispozițională, sugerând că poate exista o legătură între religie și recunoștință. A fost dovedit științific că exprimarea recunoștinței ajută la o viață mai lungă.
Cercetările sugerează că recunoștința poate fi asociată cu multe beneficii pentru indivizi, inclusiv sănătate fizică și psihică mai bună, fericire și satisfacție de viață crescută, materialism scăzut și multe altele.
De asemenea, oameni cu diverse provocări medicale și psihologice pot beneficia de pe urma recunoștinței exprimate. Alte studii sugerează că recunoștința poate avea reputația de „mama tuturor virtuților” deoarece favorizează dezvoltarea altor virtuţi precum răbdarea, smerenia și înțelepciunea.
Grija pentru corpul fizic este accentuată în multe credințe, inclusiv în iudeo-creștinism. Acest lucru îi determină pe mulți să aibă de fapt mai multă grijă de corpul lor, abținându-se de la băutură, sau neparticipând la activități care au consecințe negative asupra organismului.
În general, există o prăpastie între medici și pacienți. Un sondaj din 2018 asupra medicilor și pacienților americani sugerează că aproximativ 64% dintre medici cred în existența lui Dumnezeu sau a unei puteri superioare, iar peste 90% dintre pacienți au susținut același lucru. Un alt studiu a concluzionat că aproximativ 90% dintre americani cred într-o putere mai mare, în timp ce, 25% dintre medici au raportat incertitudine în ceea ce privește convingerile lor.
Un studiu a concluzionat că 77% dintre pacienți au considerat că medicii ar trebui să ia în considerare nevoile spirituale ale pacienților. Mai precis, 48% au salutat sau au dorit ca medicii lor să se roage cu ei, iar alți 37% au dorit ca medicii să discute cu ei despre credințele religioase. În ciuda acestor dorințe, același studiu a constatat că aproape 70% dintre pacienți au susținut că medicul lor nu a abordat niciodată subiectul religiei cu ei.