Dacă în majoritatea blocurilor ridicate înainte de 1989 locatarii apelează la un administrator – persoană fizică, în cartierele rezidențiale construite în ultimii ani activează firme specializate în administrarea imobilelor.
Un administrator de bloc ”tradițional”, persoană fizică, poate fi depășit de volumul de muncă, având o serie de responsabilități aproape imposibil de respectat în timp util. În primul rând, administratorul trebuie să ia măsuri pentru ca imobilul să nu rămână fără acces la utilități, iar asta înseamnă o gestionare atentă a facturilor la întreținere.
Totodată, el are obligația de a asigura curățenia spațiilor comune, inclusiv a zonelor verzi din zona blocului acolo unde este cazul, dar și să se preocupe de efectuarea periodică a unor lucrări de întreținere/reparații.
Vorbim aici de intervenții în caz de avarii la rețele interioare de apă, canalizare și gaze, menținerea în bună stare a hidroizolației de pe terasa blocului pentru ca apa să nu se infiltreze mai ales în apartamentele de la ultimul etaj, dar și de buna funcționare a liftului, în cazul blocurilor-turn, precum și de lucrări de deratizare și dezinsecție.
Nu puține au fost cazurile în care administratorii de bloc au fost acuzați de fraudarea fondurilor locatarilor de la întreținere sau de lipsă de implicare în ceea ce privește gestionarea spațiilor comune. Așa se explică de ce multe scări de bloc arată jalnic: murdare, degradate, neiluminate. În plus, asigurarea acestui serviciu important pentru locatari de către o persoană fizică presupune riscul ca aceasta să nu-și poată exercita pentru o anumită perioadă de timp funcția din diverse motive, precum concediu de odihnă sau o stare de sănătate precară.
Toate aceste ”minusuri” nu se regăsesc la alternativa administrator – persoană juridică. Pe piață există deja mai multe companii specializate în administrarea imobilelor, activitate care presupune un efort logistic important. Aceste firme au devenit chiar indispensabile în cartierele noi, unde locatarii formează o comunitate preocupată de curățenie și siguranță.
De exemplu, în cartierele rezidențiale construite în ultimii ani, locatarii au semnat contracte cu firme specializate în administrarea proprietăților. Acestea oferă inclusiv consultanță pentru înființarea asociațiilor de proprietari.
Odată încheiat un contract având ca obiect administrarea proprietăților comune, asociația scapă de grija birocrației, care include administrarea financiară, casieria și contabilitatea, dar și de obligațiile privind angajarea unor persoane fizice pentru postul de administrator sau femeie de serviciu (contract de muncă, medicina muncii, protecția muncii, etc)
În plus, o firmă specializată va putea asigura lucrări de întreținere și reparații pentru clădiri sau locuri de joacă, îngrijirea spațiilor verzi, precum și asigurarea curățeniei, inclusiv efectuarea periodică de operațiuni precum dezinsecție sau deratizare.
Aceasta deține și o poliță de asigurare care poate acoperi eventualele pagube produse involuntar, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui administrator-persoană fizică.
De asemenea, administratorul persoană juridică poate lua măsuri pentru siguranța locatarilor, de la montarea de sisteme controlate de acces (interfon) până la montarea camerelor video de supraveghere și colaborarea cu firmele specializate de pază, care să asigure și accesul în parcare/incinta cartierului.
Această rubrică este susținută de SERAPIS – ROMANIA – Complete Facility and Property Management.