La solicitarea Observatorului Prahovean, Casa de Pensii Prahova a transmis ce categorii de pensii se acordă în prezent și care sunt condițiile cerute de lege.
În sistemul de pensii publice se acorda pensii de limită de vârstă, pensii anticipate sau anticipat parțiale, pensii de urmaș și pensii de invaliditate.
Pentru fiecare categorie de pensie, solicitantul trebuie să îndeplinească anumite condiții, însă în toate cazurile este implicat un stagiu de cotizare.
De exemplu, în cazul pensiei de limită de vârstă, cei care au împlinit vârsta de pensionare trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
În cazul pensiilor anticipate și anticipat parțiale, stagiul de cotizare trebuie să fie de minim 35 de ani.
Pentru pensia de invaliditate, acordată înainte de vârsta de pensionare de limită de varstă, este necesar un stagiu de cotizare, indiferent. Pensia de invaliditate se acordă numai în baza unei decizii de încadrare în grad de invaliditate de către o comisie de expertiză medicală.
Pensia de urmaș se acordă în funcție de stagiul de cotizare realizat de către susținătorul decedat. (Dacă părintele sau soțul nu are realizat un stagiu de cotizare, urmașul acestuia nu poate obține o pensie de urmaș în condițiile legii).
Actele necesare pentru fiecare tip de pensie sunt precizate pe cererile tip, care pot fi descărcate de pe site-ul instituției: www.pensiiprahova.ro, secțiunea formulare.
Pensia socială minim garantată este reglementată de OU 6/2009, cu modificările ulterioare. Aceasta se acordă persoanelor care îndeplinesc cumulativ urmatoarelor condiții: persoana trebuie să aibă calitatea de pensionar în sistemul public de pensii, să aibă domiciliul în România și să aibă un nivel total al cuantumului veniturilor, de la 1 ianuarie 2024, sub 1.281 lei.
Cei care au ajuns la vârsta de pensionare și nu au realizat un stagiu de cotizare de minim 15 ani, pot „cumpăra vechime” de la casa de pensii. În prezent, pentru o lună de vechime cumpărata se plateste 825 de lei.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani, a intrat în vigoare la data de 28.09.2020. Prin modificarile ulterioare, încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până pe 31.12.2024.
Poate fi cumpărată o perioadă de 6 ani, în intervalul acestor ani calendaristici, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.
În temeiul acestui act normativ, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:
– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
– nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în tară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internationale în domeniul securitătii sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obtinerii pensiei pentru limită de vârstă si numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani si data împlinirii vârstei standard de pensionare.
O alta forma de „cumparare de vechime” il reprezinta asigurarea voluntară care se realizează prin încheierea unui contract de asigurare socială în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare. Aceasta inseamna ca de la incheierea contractului, beneficiarul va plati lunar pentru asigurarea in sistemul de pensii.
Cum ți se pare subiectul?
Raspuns gresit. Pentru pensia anticipata (intreaga) trebuie 35+8 ani de cotizare. Cititi legea, nu va mai duceto sa intrebati.
Și cei care au muncit la CAP și nu au ani deajuns lor nu le da nimeni nimic?
La 43 de ani vechime, nu mai e anticipată. Este deja pensia propriu-zisă
Dacă lucrezi de la 18 ani și ești bărbat, 18 +43 înseamnă 61 de ani iar vârstă de pensionare e 65. Deci este o pensie anticipata și fără penalizare!
Cred că în calculele dvs. intră și perioada de un an și patru luni, stagiul militar. Se ia în considerare stagiul militar ca și vechime in munca pentru a ieși la pensie la 61 ani?
Nu e , pt ca poate sa nu aiba si varste ,65 ani , adica 61 de ex .
Beneficiez de pensie anticipată fără penalizare.Pot încheia un contract de munca?
Va rugam sa va adresati Casei de Pensii
Nix , din pacate …
La pensia anticipată , șomajul este considerat vechime după noua lege?