Pe platoul de la Halele Centrale din Ploiești au apărut primele trufandale. De pe tarabe nu lipsesc verdețurile, loboda, ceapa și usturoiul verde, dar nici spanacul vândut sub denumirea româno-engleză de „beby”.
La nici trei săptămâni de la Anul Nou, tarabele de la Halele Centrale din Ploiești sunt încărcate cu verdețuri și legume proaspete, de la ceapă și usturoi verde, până la pătrunjel, mărar, salată, ridichi, dar și lobodă și spanac.
Prezența „trufandalelor” pe piață are ca explicație vremea frumoasă de la finele anului trecut. Problemele au apărut însă din cauza temperaturilor scăzute din acest an, iar meteorologii anunță un nou val de ninsori chiar în acest weekend.
Citește și: Meteorologii anunță ninsori la Ploiești
„Verdețurile le-am semănat din octombrie, în solar. Avem mărar, pătrunjel, leuștean, spanac, ridichi de lună… Toate sunt semănate de astă-toamnă, dar avem probleme când e ger pentru că plantele sunt sensibile”, ne-a povestit Georgeta Matei, din Băleni Sârbi (Dâmbovița), care vinde legume pe platoul de la Halele Centrale.
Femeia ne-a explicat și de la ce vine numele de „spanac beby”, folosit de precupețele de pe platoul de la Halele Centrale.
„Spanacul este „beby” pentru că plantele sunt mici, mai dulci și fragede. Planta nu s-a dezvoltat. Nu a ajuns la maturitate să aibă semințe. Este crudă și mult mai sensibilă față de cea care apare primăvara”, ne-a spus Georgeta Matei.
Prețurile la verdețuri nu au fost majorate. Legătura de pătrunjel costă 1 leu. Legătura de ceapă și de usturoi verde se vinde cu 2 lei, iar legătura de lobodă este 5 lei.
Prețul pentru spanac este 3 lei/legătură, însă, spun precupețele, dacă un client cere două legături prețul scade la 5 lei.