Locuitorii din Slănic ale căror case au fost grav afectate din cauza alunecărilor de teren urmează să fie relocați în spații puse la dispoziție de Primărie. Întrucât locuințele riscă oricând să se prăbușească, oamenii se tem pentru viața lor. În urmă cu câteva zile, craterele de aproximativ 2,5, 3 metri, apărute în curțile proprietarilor afectați, au fost asupate, ca o soluție provizorie, cu argilă compactată.
Locuitorii de pe străzile Florilor și Curcubeului au semnalat încă din noiembrie anul trecut faptul că locuințele lor nu mai sunt sigure din cauza surpărilor de teren.
Situația s-a agravat de la zi la zi, iar oamenii sunt nevoiți să se relocheze fiindcă „eu nu mai pot sta în această casă. Pereții sunt fisurați pe la toate colțurile, sunt găuri cât pumnul, tencuiala e căzută, structura de rezistență deteriorată și toată locuința trosnește din toate încheiturile din cauza pământului care o ia la vale. E ca într-un film de groază”, ne-a spus azi Norica Hâncu, una dintre proprietarele locuințelor afectate.
Citește și: Casele de lângă salina din Slănic încep să se surpe: „Am auzit o bubuitură! Ne e frică să nu ne înghită pământul!” [FOTO-VIDEO]
Potrivit un studiu preliminar geotehnic publicat pe site-ul Primăriei orașului Slănic, la capitolul concluzii sunt notate următoarele: terenul ridică probleme din punct de vedere al stabilității, acesta fiind afectat de fenomene de tasare, a fost întâlnită apă subterană în foraje, traseul se înscrie în tipul climatic II, iar categoria geotehnică în care se poate încadra lucrarea este 3, deci cu risc geotehnic major. În ceea ce privește subsidența terenului, pe înțeles prăbușirea acestuia, studiul preliminar arată că „aceasta poate fi generate de dizolvări pe spinarea sării sau de existența unor lucrări miniere vechi, aflate al adâncimi mari.
Ca recomandări, specialiștii au anunțat, printre altele, că în zonă craterele formate trebuie umplute cu argilă compactată, iar terenul trebuie să fie consolidat prin injecții cu lianți, compoziția și felul materialului injectat fiind stabilită prin proiect tehnic. Totodată s-a recomandat monitorizarea zonei prin urmărirea topografică a comportării în timp a construcțiilor și terenurilor și luarea de măsuri pentru eliminarea tuturor posibilităților de infiltrare a apei în teren și de umezire a acestuia cu efect negativ asupra locuințelor. Fosele septice, se mai precizează în studiul preliminar geotehnic, trebuie ăînlocuiote cu bazine vidanjabile.
Citește și: Casele de lângă salina Slănic continuă să se surpe. Primar: „Nu avem drum de acces pentru a interveni cu utilaje” UPDATE Reacția Societății Naționale a Sării SA
Acum o săptămână, la aproape două luni de la primele reclamații făcute de oameni afectați de alunecări, echipe de muncitori au lucrat în zonă cu roabele pentru a umple, potrivit recomandărilor specialiștilor, craterele formate. Astăzi, familiile sunt relocate și se caută soluții pentru stabilizarea locuințelor astfel încât acestea să fie sigure pentru proprietari.
Cum ți se pare subiectul?